08 november 2009

schatgraven op de rommelmarkt

Aangestoken door mijn lief ben ik sinds jaar en dag dol op "uffen". Dat is ons werkwoord voor schatgraven tussen grofvuil en op rommelmarkten. Aanvankelijk moest ik me over wat gêne heen zetten, maar toen ik er eenmaal de sport van in zag was ik verslaafd.

In Den Haag, waar ik woon, kun je op je vingers natellen in welke wijken het grof vuil iets oplevert. Jammer genoeg is Den Haag sinds een aantal jaar overgestapt op een afsprakensysteem, waardoor het vroeg opstaan om spannende vuilnis langs te lopen, verleden tijd is. Toch loont het nog altijd om je ogen goed open te houden. Deze zomer scoorden we een prima werkende campingkoelkast, een aantal hele grote plantenpotten voor op het dakterras en een prima opbergkist voor in de moestuin.

Het hele jaar door zijn er overal in het land rommelmarkten waar veel verborgen schatten zijn te vinden. Strategisch snuffelen loont. Mijn ervaring is dat op plekken waar men grote zolders of schuren heeft (dus: niet in de Randstad) het aanbod een stuk interessanter is dan hier in de buurt. Men houdt spullen simpelweg langer in huis voor ze er afstand van doen. Zo heb ik regelmatig leuke designstukken "gescoord": stoeltjes, lampen, vazen. Mijn inrichting is bij elkaar gegrut met vondsten van rommelmarkten en Marktplaats met een (piep)klein snufje Ikea.

Voor kinderkleding slaag ik het best op rommelmarkten in kleinere dorpen. Ik weet niet waar het door komt, maar het aanbod aan leuke (merk)kleding is daar groter. Soms zitten de prijskaartjes er zelfs nog aan. Ook buitenlandse rommelmarkten zijn vaak erg de moeite waard, mits niet al te toeristisch. Op een obscuur marktje in Berlijn heb ik dit voorjaar een prachtige jaren '60 salontafel gekocht voor 25 Euro. Jammer dat het, nadat de roes was weggetrokken, nogal een gedoe bleek om het ding mee naar huis te krijgen.

Soms liggen er op rommelmarkten boeken die er nog prima uit zien. Ik heb me voorgenomen geen boeken voor mezelf meer te kopen, maar als er echte pareltjes bij zitten koop ik ze en zet ik ze thuis meteen op Bol.com, waar ik ze voor meer geld kan verkopen. Dat heeft me in de afgelopen weken al een paar tientjes opgeleverd. Zo loont het ook om bij keramiek en servies te kijken van welke fabrikant het komt. Verzamelaars zijn bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in Wedgwood, Flora, en Delftsblauw. De verkoper heeft niet altijd door dat hij voor een paar losse centen afstand doet van een schat. Via Marktplaats is dit heel goed te verkopen!

Professionele handelaren op rommelmarkten pik je er meestal makkelijk tussenuit. Ze hebben een onwaarschijnlijk groot aanbod van één bepaald artikel (vaak DVD's, sieraden, ansichtkaarten, puzzels of elektronica). Maar let ook op de kraampjes waarbij alle spullen heel aantrekkelijk op fluweel, op spiegels of in kleine vitrines staan uitgestald. Dit zijn vaak mensen die in de weekenden rommelmarkten afreizen om hun waar aan te bieden en daar zijn vaak niet de beste deals te maken. Kijk juist bij de rommelige kraampjes waar alles door elkaar ligt en waar dozen vol troep onder de tafel staan.

Onderhandel! Je hoeft zelden de vraagprijs voor een artikel te betalen. Zeker als je meerdere spullen bij één kraam koopt kun je vragen wat de stukken afzonderlijk kosten en zelf een lagere prijs noemen als je alles in één keer meeneemt. Spullen die ik nooit nieuw koop wegens overweldigend aanbod op rommelmarkten: Tupperware, keukenmachines, bakvormen, glazen en vazen.

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog heb ik ontdekt van jou! Hier nog zo'n schalleraar hoor! Hier hadden we vroeger ook zo'n dag dat het grof vuil werd opgehaald, maar dat is ook verleden tijd, je moet het nu zelf naar de vuilnisverwerking brengen. (Wij noemden het 'jutten') Ik kijk overigens nog steeds goed bij ondergrondse containers hoor. Daar heb ik al een maxi cosi, houten hobbelpaard, vogelkooitjes, strijkplank, e.d. gevonden; heerlijk!
  Groetjes van mama lieveheersbeestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @lieveheersbeestje:
  hoi en welkom hier! Ondergrondse containers hebben we hier ook, maar die zijn erg lastig om in te komen (heb je een speciale sleutel voor nodig). Ik heb wel het einde van een (rommel)marktdag ontdekt als goede jut-gelegenheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. struinen is zo leuk !!

  Mijn man dook de container naast de bristol in en werkelijk we haalde er minstens 60 paar kindersokken uit, in alle maten en kleuren!!

  De buurkinds deelde in de vondst mee

  gr sandra ..p.s. een heerlijk blog om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil graag bedanken voor de inspanningen die je in het schrijven van deze blog hebben gemaakt. Echt het bloggen slaat haar vleugels snel. Ik waarderen uw inspanning. Bedankt voor de post.

  rommelmarkten

  BeantwoordenVerwijderen