25 november 2009

comfortfood

Dit weer vraagt om voedsel dat je van binnenuit verwarmt. Herfstige gerechten met warme geuren. Geen subtiele smaken of verfijnde liflafjes, maar robuuste gerechten met eenvoudige, vertrouwde smaken. Bestaat er eigenlijk een goede vertaling voor het mooie Amerikaanse begrip "comfortfood"?

Op een herfstige dag als dit snakt mijn lijf naar een stevige pot. Vooral de Cajunkeuken uit het zuiden van de VS spreekt me dan erg aan. Het bestaat uit eenvoudige en goedkope ingrediënten en het pruttelt langzaam gaar, waardoor de smaken heel rijk zijn.

Mijn nieuwste favoriet is een vegetarische variant op de Louisiana Rode Bonen & Rijst, wat je daar in elke cafetaria schijnt te kunnen krijgen. Het is een bewerking van een recept van mijn culinaire heldin Susan V. Omdat het weliswaar eenvoudig klaar te maken is, maar erg lang moet koken is dit voor mij een echt woensdag (=parttimedag) recept en maak ik meteen wat extra's voor in de vriezer.

Recept Real Louisiana Red Beans & Rice:

Nodig:
- kidneybonen, 400 á 500 gram (luistert niet zo nauw)
- vier geperste knoflooktenen
- 1 grote ui (of 2 kleine) in kleine stukjes gehakt
- 4 selderijstengels
- 1 groene paprika in kleine stukjes
- 3 laurierblaadjes
- wat tijm en oregano naar smaak (Italiaanse kruidenmix kan ook)
- een beetje zwarte peper
- een eetlepel liquid smoke (in Nederland niet te koop, maar verstokte vegetariërs en veganisten laten het spul uit de VS overkomen om een fijne rokerige smaak aan gerechten te geven). Als alternatief kun je ook gerookte tofu of vegetarische worstjes nemen.
- En natuurlijk rijst.
Optioneel:
- een mespuntje rode peper
- een klein theelepeltje tabascosaus
- een gehakt gedroogd Spaans pepertje
(dit is voor de die-hard liefhebbers van heet eten. Probeer dit rustig uit, want het is al snel teveel!)

Werkwijze:
Als je droge kidneybonen gebruikt: laat ze eerst een nachtje weken.

- Zet de bonen vervolgens ongeveer 3 centimeter onder water.
- Breng de bonen aan de kook terwijl je de andere ingrediënten fijnhakt. Dit gaat het snelst in een keukenmachine, maar kan natuurlijk ook ambachtelijk met de hand.
- Voeg de fijngehakte ingrediënten toe aan de bonen en zet het geheel daarna op een laag pitje.
- Roer af en toe goed door en laat het geheel koken tot de bonen uit elkaar vallen tot een soort dikke prut. Mocht de boel droog vallen, doe er dan een scheutje water bij.
- Dit hele pruttel-proces kan bij gedroogde bonen een uur of 3 duren! Mocht de boel na 3 uur nog niet uit elkaar vallen, help de bonen dan een handje met een staafmixer (dit kan gebeuren als je bonen een tikje aan de oude kant zijn).
- Kook de rijst
- Bak - als je geen liquid smoke hebt - de in stukjes gesneden worstjes of gerookte tofu en kook deze op het laatst nog even met de bonenprut mee.
- Vergeet niet de laurierblaadjes eruit te vissen!

Serveer de Red Beans als een dampende saus over de rijst en geniet van de warme geuren en smaak.

Hebben jullie ook een favoriet comfortfood voor deze donkere dagen?

6 opmerkingen:

  1. Ik heb in deze tijd van het jaar regelmatig bonen/kikkererwten of pompoentrek.Met wat verse gember en indiase kruiden. Maar jouw mengsel klinkt ook goed. In de tajine mengen de smaken zich helemaal goed. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Izerina:
    Ha! Die zet ik meteen op mijn verlanglijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit leest als een heel lekker gerecht. Ga het zeker eens proberen. Mijn comfortfood in de herfst is vaak een lekkere stamppot, heel gewoon met wortel en ui.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn comfortfood is dan gewoon boerenkool. Jouw gerecht klinkt ook erg lekker, maar is het niet lastig om te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Vlijtig Liesje: de lastigheid valt wel mee, het is alleen kost het vooral veel uren. Praktisch gezien is het gewoon snipperen, alles bij elkaar mikken en veel geduld hebben (ik moet bekennen: het laatste vind ik nog het meest lastig...)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Word lid van ons winstgevende bedrijf zonder je druk te maken over je werk, het is een eenvoudig handelssysteem om het plan van je keuze te krijgen en een minimum van $ 2000 te verdienen met slechts een klein bedrag aan investeringen, je kunt binnen een maand tot $ 40.000 tot $ 200.000 verdienen, afhankelijk van je investeringsplan kunt u zo snel mogelijk contact opnemen met supporter via whatsapp:+447883246472
    E-mail: tdameritrade077@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen