10 november 2009

optimisme

Rond het milieu hangt vaak iets tobberigs: klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, aantasting van natuur en landschap, vervuiling van oppervlaktewater. Genoeg ellende om te besluiten voortaan binnen te blijven. Met de verwarming en (spaar)lampen uit.

Een tijd geleden ben ik gestopt met het lezen van de krant. Iedere ochtend een opsomming van alle narigheid in de wereld op mijn deurmat vinden begon me op te breken. Ik wil geen struisvogelpolitiek bedrijven, maar er gaat weinig energie uit van het eindeloos herhalen wat er allemaal mis is in de wereld. Het geeft een drukkend, naargeestig gevoel dat - laat ik voor mezelf spreken - niet oproept tot actie. Mensen zijn nu eenmaal egoïstische, hedonistische wezens die door lusten worden gedreven en niet in staat zijn tot onbaatzuchtigheid voor het algemeen belang. Dus gaan we allemaal naar de verdoemenis. Of toch niet?

In plaats van struisvogelpolitiek kies ik tegenwoordig voor paradijsvogelpolitiek: ik ben een fanatiek verzamelaar van creatieve, optimistische initiatieven die iets bijdragen aan het milieu of aan het collectieve goede gevoel. Idee├źn waar je blij van wordt, waar je van gaat borrelen of waar je meteen aan mee wilt doen.

Wat dacht je van deze tips om een verticale tuin te maken met (onder andere) oude sokken? Of van de steeds verder oprukkende guerilla gardening beweging? Je kunt intekenen op een uitdaging op dewereldredden.nl, of wereld verbeterend shoppen. Het Blijbedrijf maakt het leven een stukje mooier en op hetkanwel.nl wordt de toekomst als een kans gezien. Hoe mooi is dat?

Als de aandacht voor duurzaamheid duurzaam moet zijn, denk ik dat je met creativiteit en optimisme een stuk verder komt dan met doemdenkerij.

4 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens. En niet alleen de krant maakt zich er schuldig aan, de televisie nog veel meer. Goed nieuws is geen nieuws, dat lijkt het motto. Er wordt wel bericht over afbraak, maar bijna nooit over opbouw. De nadruk ligt steeds op het probleem en niet bij de oplossing, en dat is jammer.

  Ik ga de links snel bekijken!

  Bekijk ook eens het tijdschrift ODE in de bieb of op http://www.odemagazine.nl/doc/, een mooi blad met een positieve insteek. Daar zouden er meer van moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Patrick: De tv is inderdaad nog erger. Heb weleens overwogen hem de deur uit te doen, maar inmiddels heb ik wat onschuldige zenders gevonden waar ik wel "feelgood" tv kan kijken.

  En ik ben al tijden een blije Ode-abonnee :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien heb je ook wat aan http://www.veggieinpumps.nl Een leuke site waar je je in kunt schrijven voor de nieuwsbrief.

  Ik heb er zelf nog niet veel (lees: bijna geen) aandacht op mijn site aan besteed, maar hoop dit binnenkort te gaan doen.

  Verder kan ik je melden dat ook wij al sinds jaar en dag geen krant meer op de mat krijgen (hebben we er eigenlijk ooit wel eens gehad?). Als ik wil kijk ik wel naar het nieuws of lees "het internet". Scheelt tenslotte niet alleen papier, ook geld, transport, drukwerk, enz. enz.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Monique: Ik heb haar boek laatst uit de bieb gehaald, maar wist niet dat er ook een website van was. Hij is inderdaad erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen