03 augustus 2010

raw food

Als vegetariër betrap ik mijzelf er weleens op dat ik verzand in een inspiratieloos aardappelen-groenten-vleesvervanger-menu. Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen aarzelen om vegetariër te worden als dat het beeld is wat ze er bij hebben. Na de derde groentenburger in een week houd je het wel voor gezien.

In het kader van beter goed gejat dan slecht verzonnen, mag ik graag inspiratie opdoen bij andere "alternatieve diëten". Mijn favoriete bron van nieuwe recepten zijn op dit moment veganistische en rawfood websites. Beide levenswijzen zijn een beetje te recht in de leer naar mijn smaak, maar dat neemt niet weg dat hun principes uitnodigen tot een creatief menu.

Vooral raw foodies kijken zo anders naar eten, dat het geweldig is om een tijdje op rauwe receptensites rond te snuffelen. Want waarom zou je een sla- of koolblad niet als wrap gebruiken? En wat dacht je van een paté van zonnebloempitten of cashewnoten? Rauwe spinazie-appel soep of courgettespaghetti (gewoon een courgette in lange slierten raspen en pastasaus er overheen)?

Als ik praat over mijn fascinatie voor stromingen als rawfood of veganisme dan stuit ik vaak op weerstand. Veel kookliefhebbers vinden het extreem of zien het als een soort geloof. Maar er over lezen is in mijn beleving niet hetzelfde als 100% kiezen voor één strikte verzameling leefregels. Inmiddels is het "dagje vegetarisch" in veel huishoudens overgenomen, dus waarom zou een beetje rauw of een beetje veganistisch geen waardevolle aanvulling kunnen zijn? Al is het maar om nieuwe ideeën op te doen over creatief omgaan met ingrediënten.

11 opmerkingen:

 1. Voedsel is een ontdekkingsreis van geuren, kleuren en smaken..... Inspiratie valt in iedere cultuur en voedingswijze te vinden. En extremen gaan altijd te ver, welke kant op dan ook....
  Zelf ben ik de laatste tijd wat informatie aan het verzamelen over "coocking-stones". Tipje...?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig, ik had ook al de rawfoodites ontdekt!

  Ik zie het zo: Als ik veganistisch kook, kan ik er altijd voor de vleesliefhebber iets van vlees bij doen.
  Maak ik een gerecht dat vlees vereist, dan wordt het vaak saai zonder vlees, of het recept klopt helemaal niet meer.

  Dus de keus is niet zo moeilijk: Kook wat vaker vegetarisch, veganistisch of raw. Vlees kun je er altijd nog naast leggen. En ik merk dat als je van dat standpunt uitgaat, je het vlees ook makkelijker weglaat...als je toch al vegan gekookt hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tsss, foutje: rawfoodites=rawfoodsites.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou dat zijn inspirerende voorbeelden die je geeft, ga ook eens neuzen op die sites. Ben wel benieuwd naar de reacties van je kinderen?
  Verrassing: ik geef een Blog Award aan je door. Kom je morgen even langs op mijn blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik eet nooit burgers of dat soort vleesvervangers.. Maar haal mijn eiwitten uit allerlei granen of peulvruchten. Een gierstommelet met kaas en een salade zijn simpel,maar heel lekker. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds ik vrijwilligerswerk doe bij EVA (een vlaamse vereniging voor alles wat met vegetarisch eten te maken heeft) heb ik veel veggies (en vegans) leren kennen. Wat mij altijd inspireert is een bijeenkomst waarop iedereen wat meebrengt om te eten. Dat heeft veel voordelen: je proeft vanalles wat en doet nieuwe inspiratie op, je leert nieuwe mensen kennen (of kennissen worden vrienden) en je krijgt zelf ook wat bewondering voor dat ene gerechtje dat je zelf erg goed kan klaarmaken en het is erg lowbudget.

  Ik experimenteer ook soms met raw en vegan, heel boeiend vind ik dat. Of ik ga eens een tijdje voor oosterse specialiteiten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel goed! Alle -ismes zijn al snel te dictatoriaal, en overal rondneuzen, inspiratie en ideeën opdoen is wat mij betreft ook de speelse manier om gezond met eten bezig te zijn, zonder in extremen te vervallen. Alles wat moet, of wat verboden is, zendt verkeerde energie uit als je er te fanatiek mee bezig bent. Als je probeert 80% of meer verstandig te kiezen,is een enkele overtreding echt niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessante post! Ergens over lezen opent inderdaad je geest voor nieuwe mogelijkheden. Ik ben opgevoed met aardappels, groente en vlees, en door er over te lezen is bij ons inmiddels ook een vegetarische dag ingevoerd. En twee dagen met vis!

  Sla als wrap vind ik een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb dat probleem ook, gewoon aardappelen, groente en vleesvervanger gaat enorm vervelen.
  Voor mijn verjaardag heb ik een boekenbon gehad en daarvan heb ik het boek "raw Food als levenskunst" gekocht. Vol met lekkere ideeën waar ik zelf nooit aan zou denken.

  En wat al eerder gezegd is klopt. Als je van raw food uitgaat kan er altijd voor mensen die vlees willen dat erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Iedereen: Grappig om te zien dat er toch nog zoveel mensen hetzelfde over denken. In mijn directe omgeving is dat namelijk heel anders!

  @Diana:cooking stones kende ik nog niet; ga ik meteen eens op Googlen!

  @Sabine: ik ga eens zoeken of ze hier in NL ook dergelijke bijeenkomsten hebben. Daar kan ik waarschijnlijk nog veel meer ideeën opdoen.

  @Zondagskind: dat boek ken ik nog niet. Ik ga eens snuffelen of ik hem hier in de buurt kan vinden. Ik haal tot nu toe recepten uitsluitend van internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb rauw eten een maand lang gedaan. Het was een eye opener voor mij. Na een maand was mijn bloedsuiker, cholesterol, hoge bloeddruk aanzienlijk verminderd, had meer energie, kon weer goed slapen, geen dikke voeten en handen meer, super stoelgang zonder stank, gave huid etc. Helaas teveel verlijding vanuit mijn omgeving. Inmiddels half jaar verder en jahoor alle klachten weer terug. Ik ga weer beginnen met rauw eten, het effect is onmiskenbaar op mijn gezondheid. Byebye diabetescarussel, bloeddrukmedicatie, doodvermoeidheid. Ik zal al die heerlijk gekookte voeding en geurtjes uit de keuken missen maar om ervoor te sterven...

  BeantwoordenVerwijderen