01 mei 2010

zelf maken: mosterd

Met zelfgemaakte mosterd maak je goede sier terwijl het eigenlijk gênant simpel is. In een leuk potje met een mooi etiket is het een prima kadootje, met weinig calorieën. Ik stel voor dat ik mijn recepten deel en dat we vervolgens met zijn allen zwijgen over hoe makkelijk het eigenlijk is.

Nodig:

mosterdzaad
water
wijnazijn
zout
foodprocessor
potje met goed sluitend deksel


- Laat het mosterdzaad een nachtje weken in water en maal het vervolgens tot pasta in een foodprocessor

óf

- maal het mosterdzaad in een foodprocessor fijn tot het een soort meel is geworden en mix het vervolgens met een gelijk deel water tot een pasta

- Voeg een scheutje wijnazijn toe om de juiste textuur te krijgen

- Voeg naar smaak wat zout toe

- Laat het potje een paar dagen op kamertemperatuur "rijpen" tot hij de gewenste smaak heeft. In het begin smaakt het tamelijk sterk, maar dat neemt langzaam af

- Zet het potje, zodra hij de gewenste smaak heeft in de koelkast om deze smaak te "bevriezen".

Lekkere mosterdrecepten:

Dille-honing mosterd
Mix een forse eetlepel dille en twee theelepels honing door ongeveer 5 eetlepels mosterd.

Rozemarijn-sinaasappel mosterd
Mix door de mosterd wat rozemarijnblaadjes, een theelepeltje geraspte sinaasappelschil en een klein scheutje sinaasappelsap.

Bier-thijm mosterd
Week het mosterdzaad in bier en voeg na het vermalen een paar theelepels thijmblaadjes toe.


Nog wat tips:

* gebruik geen aluminium kookgerei, want dat knapt niet op van contact met mosterd
* een potje zelfgemaakte mosterd is in de koelkast ongeveer een maand houdbaar
* de kleur zal minder geel uitpakken dan je gewend bent met een potje uit de winkel. Een snufje kurkuma voegt eventueel wat extra geel toe zonder de smaak te beïnvloeden.

8 opmerkingen:

  1. Tip: je kan de mosterdzaadjes beter weken in de azijn dan in water.
    En je kan natuurlijk mosterd ook maken in een vijzel, net als pesto. En mosterd met pijnboompitten of amandelen is ook lekker.
    En jouw variaties lijken me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nooit geweten,dat mosterd op die manier gemaakt werd. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat lijk mij ook wel leuk om dat een keertje te doen. Grappig. Fijn weekend Gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Theresia: das eigenlijk wel een praktische tip, daar was ik nog niet opgekomen. Wordt de smaak daar niet te sterk van? En mosterd met amandelen, daar heb ik alles voor in huis, dus die ga ik zeker een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Even terzijde: kende je deze al: http://www.hetkanwel.net/

    Niets voor mij maar ben de beroerdste niet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. jammer dat de juiste hoeveelheden er niet bijstaan !!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aan Anoniem; goed tekst lezen, het is een luid en duidelijk recept.

    Aan alle anderen, bedankt voor de recepten en tips ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig recept, maar kan er niets mee als er geen hoeveelheden bijstaan.

    Graag aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen