10 mei 2010

barczszt

....terwijl we weg zijn kan ik het toch niet laten alvast een Pools recept te plaatsen. En wel één met een hoofdingrediënt dat in behoorlijke hoeveelheden in mijn tuintje groeit, dus dat is mooi meegenomen. Er zijn honderden variaties op dit recept, maar ik heb geprobeerd het zo dicht mogelijk bij het Poolse recept te houden.

Poolse barszczt

Nodig:
1 liter groentebouillon (vers of van een blokje)
5 rode bietjes, gekookt en in dobbelsteentjes gesneden
2 kleine wortelen, gesneden
1/2 stengel bleekselderij in stukjes
1/2 ui gesnipperd
1 laurierblad
1 teentje knoflook, geperst
wijnazijn naar smaak
zout en peper naar smaak

Bereiding:

Verhit de bouillon tot het kookt

Voeg alle groenten behalve de bietjes toe en laat de bouillon met groenten ongeveer 20 minuten sudderen

Voeg de blokjes rode biet toe, giet ook het eventuele sap erbij, want dat komt de kleur ten goede!

Giet er ongeveer een eetlepel wijnazijn bij om de kleur te fixeren en een zuurtje toe te voegen. Er kan meer bij, maar dat is een kwestie van smaak.

Laat de soep sudderen tot de bietjes zacht zijn. Voeg wat zout en peper naar smaak toe.

De soep kan zo opgediend worden met grove stukken groente, maar sommigen vinden dat barszczt dik moet zijn; gebruik in dat geval even de staafmixer.

Smacznego!

3 opmerkingen:

  1. dat zijn gewoon.... 6 medeklinkers achter elkaar.. En dat voor zo'n lekker soepje ;)

    We hebben laatst de russische variant gemaakt, maar ik gok zo dat dat stiekem 'tzelfde is..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze soep maakten onze Poolse gasten ook voor ons. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zoiets heb ik wel eens gemaakt uit een russisch kookboek. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen