03 mei 2010

slapen

Als ik iets aan mezelf zou mogen veranderen dan zou dat mijn slaapbehoefte zijn. Ik vind het heel erg niet-sexy, maar ik heb veel slaap nodig. Liever was ik een nachtvlinder geweest die tot in de kleine uurtjes energiek doorrommelt en dan na luttele uurtjes slaap verkwikt weer opstaat. Helaas. Er zitten al te weinig uren in een dag voor al mijn plannen en trek daar gerust nog maar eens een dikke 8 uur slaap van af.

Toen ik mijn Snelle Baan nog had, werkte ik vaak tot laat in de avond door aan rapporten, had ik regelmatig avondvergaderingen en zat ik op klussen die precies aan de overkant van het land lagen. Dat betekende niet alleen tot laat doorwerken, maar ook om kwart over vijf weer op om me voor aanvang van de kantooruren ergens ver weg te melden.

Ik vond in die tijd dat ik mijn lichaam kon trainen om met minder slaap toe te kunnen. Ik berekende dat ik me, om alles in een dag gedaan te krijgen, zo'n zes uur slaap kon permitteren. En inderdaad, ik bleef wakker en functioneerde prima, zij het op adrenaline en liters koffie.

Toen ik mijn vorige leven inruilde voor het huidige dacht ik aanvankelijk dat ik eindelijk tijd zou hebben voor alle dingen die steeds had laten liggen. In werkelijkheid betekende een rustiger leven dat ik het eerste half jaar helemaal uitgeput was. Alle vermoeidheid had zich vastgezet in mijn lijf en kwam er op de meest ongepaste momenten uit. Een avondje naar de sauna met mijn lief heb ik grotendeels slapend in de relaxruimte doorgebracht. Tijdens de kerstdagen haakte ik af met een gigantische voorhoofdsholteontsteking. Verschillende leuke uitstapjes heb ik verstek laten gaan omdat ik te moe was. Dat was - op zijn zachtst gezegd - een beetje een domper.

Inmiddels heb ik geleerd dat ik mijn lichaam niet kan opvoeden als het om slapen gaat. Ik heb een natuurlijk ritme en daar moet ik me bij neerleggen, ook al loopt mijn slaappatroon niet bepaald synchroon met dat van mijn gezin. Ik heb kwalitatief de beste slaap voor middernacht, dus rond een uur of tien kruip ik in bed. Rond half zes, zes uur word ik zonder wekker wakker en voel me dan helemaal fris. Soms blijf ik nog even dommelen, maar vaak sta ik op en dan heb ik nog even om iets leuks te doen voor ik naar mijn werk moet.

Door te gehoorzamen aan mijn natuurlijke slaapritme betekent een nachtje doorhalen niet meer dat ik een week nodig heb om de slaapschuld in te lopen. De volgende ochtend word ik weliswaar vroeg wakker, maar dan hoef ik niet aan een koffie-infuus om de dag door te komen. En met een normale nacht er achteraan voel ik me weer helemaal peppie. Mijn weerstand is een stuk beter (minder koortslippen!), mijn huid ziet er beter uit, ik heb meer zin om te sporten en grijp minder naar vettige zoetigheid dan wanneer ik moe ben.

Maargoed, het blijft behoorlijk niet-sexy om zoveel slaap nodig te hebben. Ik troost mezelf maar met de gedachte dat ik door vroeg op te staan toch nog iets van de kleine uurtjes mee maak.

8 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Ik wist niet dat het niet-sexy was (vind ik reuze meevallen hoor), wel af en toe lastig om het te combineren met leeftijdsgenoten die liever gaan slapen als ik opsta ;)

  Ik vind het eerder niet-sexy als mensen heel erg moe zijn doordat ze door hun eigen toedoen te weinig slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er zelf een kleine negen nodig om echt optimaal te functioneren. Jammer want ik kom ook altijd tijd te kort.
  Maar toch voelt het zoals jij beschrijft beter om toch toe te geven aan die behoefte. Anders merk ik dat ook meteen aan mijn huid, mijn haar, mijn vertering... alles!
  Wel ga ik nog steeds helemaal onderuit als ik verlof heb... dan kan ik niet anders dan slapen. Ondanks de andere leuke dingen die ik plan, maar er zijn erger dingen in de wereld.

  Soms wel jaloers van mensen die met weinig slaap genoeg hebben. Mijn man heeft genoeg aan een uur of 6 om betrekkelijk fris te zijn en hij kan ook nog een nacht doorhalen. Dat zit er bij mij niet in zonder er een week als een zombie bij te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet ook voor tien uur naar bed. Mijn man en ik gaan ook wel eens nog vroeger, wij schamen ons er niet voor om gewoon om 8 uur of half negen naar bed te gaan als we moe zijn. En inderdaad, we staan dan 's morgens wél vroeg op. Zes uur, kwart over zes gaat hier de wekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig eigenlijk ik heb er nooit zo uitgebreid over nagedacht, toen ik in Nld. woonde kon ik tot de late uurtje tv in bed kijken, het eerste jaar in Zweden dacht ik waarom is het licht bij alle buren al om 22:00 uit! Nu na 5 jaar Zweden ben ik van een avond mens veranderd naar een ochtend mens, het enige wat ik daar voor doe is luisteren naar mijn lichaam..... en jaaa ik moet ook tussen 6 en half 7 op maar die ochtenden vind ik zo heerlijk!

  Ga nu snel naar buiten met de hond heerlijk van de frisseochtend lucht genieten.

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij bent wel op tijd gestopt met het uitputten van je lichaam.Wat vind ik het leuk,ook in de reacties te lezen,dat er meer van die extreme ochtendmensen met 8 uur slaap zijn.Die ook gewoon om tien uur naar bed gaan.Ik las altijd,dat je bij het ouder worden minder slaap nodig hebt. Nu ben ik ouder en merk ik dat het maar een half uurtje is.Als je partner/gezin een ander ritme heeft is het wel wederzijds aanpassen. Mijn man is een echt avondmens. Soms vertellen we in de winter elkaar over die prachtige volle maan.Dat licht waarin hij om 1.00 in de nacht en ik 5 uurtjes later een wandeling met de hond maakte. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk om te weten dat ik niet de enige slaapkop ben! Ik merk als ik weleens iemand tegen kom als ik heel vroeg al buiten ben dat er blikken van verstandhouding worden gewisseld. Maar ik kom ook weleens mensen tegen die net de kroeg uit komen rollen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is nu half 11 en ik zou allang in bed moeten liggen. Pas sinds kort realiseer ik me dat ik daar heel strict in ben. Veel mensen om me heen gaan pas tussen 12 en 1 naar bed. Dit kan ik niet. Al mijn hele volwassen leven is half 11 echt een grens. Toen ik een periode van vijf maanden niet werkte heb ik getest wat mijn lichaam zou doen zonder wekker. Ik bleef gewoon tien uur per nacht slapen! Dat vind ik nog heerlijk al lukt het niet meer sinds er kinderen zijn. Maar acht uur moet gewoon. Sinds ik een baan heb waar ik heel gelukkig van word ben ik een ochtendmens. Heel vroeg opstaan geeft je een voorsprong op de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel herkenbaar. En zo reageren de anderen hierboven ook. Misschien moeten we een clubje opstarten dat vroeg gaan slapen promoot en zo wel sexy maakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen