19 mei 2010

agenda

Werken. Mijn gezin. De opdrachten voor mijn eigen bedrijfje. Mijn familie. De moestuin. Mijn yoga-opleiding. Mijn vrienden. Mijn Masteropleiding. Het huishouden. Mijn weblog. Vrijwilligerswerk. Logees.

Ik zal er maar voor uit komen: ik lijd aan tijdblindheid. Ik schat mijn beschikbare tijd altijd te ruim in. Het is niet zo dat de paniek uitbreekt als mijn agenda leeg is of dat ik me onbelangrijk voel als ik even niets te doen heb. In tegendeel, ik kan ontzettend genieten van een paar zalige trage, lege dagen. Ze komen alleen zo weinig voor. En dat is nog mijn eigen schuld ook.

Het punt is, dat ik heel veel dingen leuk vind en mijn tijd dan te optimistisch inschat. Nog een opdracht voor het werk erbij? Uitdagend! Met een vriendin op yogaweekend? Gezellig! Het stembureau draaien op 9 juni? Interessant! Eén keer per week naar school en een berg huiswerk voor mijn Master? Boeiend! En zo loopt het emmertje dat agenda heet langzaam vol en blijken mijn weken opeens te kort om alles gedaan te krijgen. Want de sportclubjes van de kinderen, de boodschappen en het huishouden komen daar nog bovenop en die was ik voor het gemak even vergeten.

En zo tref ik mezelf nu aan met een agenda waar alle rek uit is en ervaar ik dat je van teveel leuke dingen wel degelijk stress kunt ervaren.

9 opmerkingen:

 1. Pff, dat is ook best veel wat jij opnoemt...
  Gelukkig relativeer je op tijd en kun je weer evenwicht aanbrengen zodat het leuk blijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tijd om keuzes te maken misschien? ;) Wat vind jij het belangrijkste?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En wat doe je dan wanneer je zo'n moment bereikt waarop het allemaal te veel is? Hoe ga je daar mee om? Ben ik wel nieuwsgierig naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar, maar gelukkig is het bij mij wel veranderd. Vijf jaar geleden had ik ook heeeeel veel ballen hoog te houden, maar door een kink in de kabel, lukte dat niet meer. De afgelopen vijf jaren ben ik hard aan het werk geweest om de ballen weer de lucht in te krijgen, maar zie nu sinds een paar maanden in dat dat gewoon niet haalbaar/niet wenselijk is. Eindelijk is het besef er dat je inderdaad moet KIEZEN, maar dat is mij alleen gelukt door een zekere rust te ontdekken in mezelf ipv een tevreden gevoel door te presteren. 'k Ben nu meer vriendjes met mezelf en met m'n gevoel, en dat voelt heerlijk RUSTIG. En vandaar uit doe ik nog meer dan zat, ik zal nooit achterover geleund het leven bezien, maar wel vanuit een steviger balans voor minder agendabelasting zorgen om toch VEEL te kunnen doen. (Minder is echt meer)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. DAn komt het moeilijke moment van kiezen tussen gelijkwaardig leuke dingen. Moeilijk hoor!Sterkte,Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, hoe kies je als je alles wat je agenda zo in de knel brengt erg leuk vindt? Ik maak op dit moment noodgedwongen het onderscheid tussen wat ik al had vastgelegd en waar nog wat ruimte zat. Dat betekent dat ik toch maar niet op het stembureau ga zitten en dat het vrijwilligerswerk over de zomervakantie heen wordt getild. Al met al blijft er dan nog genoeg over, maar dit moet genoeg zijn om de eerste nood te lenigen.

  Maar als er gouden tips zijn over hoe je deze lastige keuzes maakt houd ik me van harte aanbevolen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook leuke dingen kosten energie. Ooit las ik ergens dat iemand het zo plande: Elke drie maanden van de verschillende seizoenen koos ze voor een deel van de leuke dingen. Bijv in de zomer wandelen, organiseren van barbeques, zwemmen, enz. In de herfst activiteiten die daar het 'best'bij passen, enz. Dan heb je door het hele jaar heen wel al je leuke dingen gedaan, maar is het per periode toch begrensd door het aantal activiteiten te splitsen in 4 delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt als een mooie oplossing; in de zomer vind ik naar het strand gaan, tuinieren en lekker bbq'en met vrienden een prettiger tijdverdrijf dan in de winter. Zodra het koud wordt ben je weer meer geneigd tot knutselen, films kijken of lang in bad liggen.

  De vraag is alleen wat je dan doet met de vierseizoenen-activiteiten zoals vrijwilligerswerk of een opleiding. Die kun je niet makkelijk even in de koelkast zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is zo herkenbaar! Ik heb ook besloten alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vind. Dus nu staat mijn agenda bol van de studie, de bijlessen, de acties en vergaderingen voor 'mijn' politieke partij, het vrijwilligerswerk voor de dierenbescherming, als ook voor Jongeren Milieu Actief en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme... en dan nog het streven om zoveel mogelijk 'from scratch' te maken en koken en het huis in ordentelijke staat te houden, maakt mijn agenda een zusje van de jouwe gok ik.

  En inderdaad, waar ga je schrappen? Het is allemaal zo leuk, maar de combinatie van de vele dingen levert absoluut geen energie op (wat wel de bedoeling is van leuke dingen). Ik ga er in de zomervakantie eens goed over nadenken. Het idee van seizoensactiviteiten spreekt me wel aan.
  Ben benieuwd hoe je dit gaat oplossen, Mieb. Wat goed dat je in elk geval al de rem hebt gezet op een paar dingen.

  BeantwoordenVerwijderen