17 mei 2010

couchsurfing

Onze Russische logees Anna en Tema (uitgesproken als Tjoma) zijn net vertrokken en de rust is wedergekeerd in huize Bewuste Eenvoud. Hoe gezellig het ook was en hoe leeg ons huis nu ook is, de stilte voelt eventjes weldadig.

Het mooie van couchsurfing is dat je zonder je huis te verlaten het gevoel hebt dat je op reis bent geweest. Mensen die je nooit eerder gezien hebt draaien een paar dagen mee in je huis en in je leven. Je laat ze zien hoe je woont en hoe je in het leven staat en zij vertellen jou over hun gewoontes en overtuigingen. Dat levert mooie gesprekken op over cultuur, gebruiken en verwonderpunten. Je ziet je eigen omgeving en cultuur met de blik van een ander en dat zet je soms stevig aan het denken. Niets blijkt vanzelfsprekend. En toch blijken we in zekere zin ook allemaal erg hetzelfde. En dan is het opeens geen probleem om samen Uno te spelen en ook de Wii blijkt alle taalbarrières met gemak te overwinnen.


Het is elke keer een verrijkende ervaring, niet alleen in cultureel opzicht, maar ook culinair. Onze Russen bleken verzot op haring, maar de Surinaamse keuken was te pittig en kon ze niet bekoren. Anna en Tuma trakteerden ons op hun beurt op syrniki (volgens Anna is de meest passende vertaling iets als "cheesy stuff") en de kinderen waren in één klap verkocht.

Het recept bevat ei en kaas, is dus niet geschikt voor veganisten:

nodig:

een verpakking hüttenkäse van 400 gram
2 flinke eetlepels suiker (een zakje vanillesuiker toevoegen maakt het nog lekkerder)
4 eetlepels bloem
1 ei

1. giet het overtollige vocht van de hüttenkäse en doe de rest van de massa in een grote kom
2. voeg 2 eetlepels suiker (evt. de vanillesuiker) en 1 eetlepel bloem toe
3. voeg het ei toe en mix het allemaal goed door elkaar
4. kneed ovaalvormige hompjes van de mix en rol daarna door de rest van de bloem
5. bak in een beetje olie of (ongezouten) margarine
6. serveer met jam, honing of sour cream

en dan ziet het er zo uit:

3 opmerkingen:

 1. In Warffum, waar ik vlakbij heb gewoond, wordt geregeld een internationaal dansfestijn georganiseerd ( http://www.oproakeldais.nl/ ) Onze buren hadden dan altijd logees uit een ver land, de dansgroepen werden namelijk ondergebracht in de omgeving, en sommigen ook wel in hotels. Maar je kon je opgeven om gastgezin te zijn. Vaak konden onze buren deze mensen niet eens verstaan en sliepen ze op de overloop op een matrasje maar het scheen reuze gezellig te zijn. Het is natuurlijk heel iets anders dan jouw 2 gasten maar ik moest er eventjes aan denken. Ga je dit vaker doen en kun je zelf bepalen uit welk land je gasten wilt ontvangen?
  Groetjes, Dagmar.http://bewustconsumeren.web-log.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zoiets. Wij hebben een aantal keren buitenlandse studenten voor 2 wk in huis gehad. Toch vond ik het prettig,dat je elkaar kon verstaan. Bij een docenten-uitwisseling logeerde een keer een poolse collega bij ons. Handen,voeten,tekenen,het was frustrerend. Ik had zo graag zo veel willen vragen. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Dagmar: dit was de tweede keer dat we het deden en we gaan het zeker vaker doen. Niet alleen voor onszelf is het elke keer weer een hele ervaring, maar vooral ook voor de kinderen. Je kunt zelf bepalen wie je ontvangt en wie niet. Wij kijken goed naar de reden waarom mensen juist aan ons vragen om een slaapplek en bijvoorbeeld niet in het centrum van de stad of bij een stel zonder kinderen.

  @Izerina: ja, dat kan ik me wel voorstellen. Via couchsurfing krijg je toch voornamelijk mensen die redelijk tot goed Engels spreken, omdat het van oorsprong een Engelstalige organisatie is.

  BeantwoordenVerwijderen