Met het stellige voornemen om weer een wat gezonder eetregime in te voeren, is ook het woensdagse weekmenu terug van weggeweest. Bij nader inzien wordt dit een beetje een ingewikkelde week om helemaal op de gezonde toer te gaan. Morgen trakteer ik mijn moeder op een uitgebreide (ietwat verlate) moederdagbrunch bij ons thuis. Vanaf vrijdag tot na het weekend hebben we couchsurfers uit Moskou over de vloer, wat voor mij altijd bepaalde gastronomische ambities met zich meebrengt.
Maar ondanks deze bijzonderheden, heb ik toch een menu voor deze week samengesteld. Niet als strak keurslijf, maar als een culinair vangnet dat pizza-momenten moet voorkomen.
Weekmenu
"Moederdagbrunch": verse fruitsalade met framboos, bosbes, banaan en mango, versgebakken brood, croissants, toast met knoflookchampignons en tomaat-komkommersalade
*
Pittige gumbo van zwarte bonen met selderij, ui en paprika op zilvervliesrijst
*
Pita's met Indiaas gekruide kikkererwten, quinoa en tomaat-ui salade
*
Gemengde (maaltijd)salade avocado, tomaat, noten en courgettedressing**
*
Volkorenspaghetti met zelfgemaakte tomatensaus, pijnboompitjes en verse basilicum
*
**mijn nieuwste obsessie is het fabriceren van groentedressings, om het groentegehalte in mijn menu verder op te schroeven. De basis voor dit recept vond ik op internet en met wat persoonlijke toevoegingen is hij - al zeg ik het zelf - om op te vreten!
nodig:
- een courgette in blokjes
- 1/2 kopje citroensap (ik gebruik van die kleine senseokopjes als maatbeker)
- 1/4 kopje gistvlokken (je kan waarschijnlijk ook geraspte kaas gebruiken, maar niet geprobeerd)
- 1 flinke eetlepel mosterd
- 3 eetlepels shoyu of tamari
- een scheutje water
- 1 theelepeltje korianderpoeder
Alles met de blender lekker crèmig maken, et voilá.
wat een inspirerende logjes lees ik hier weer! ik heb mn weekmenuutjes ook al te lang niet gemaakt.... wat inderdaad resulteert in te veel foute menuutjes....
BeantwoordenVerwijderen@mEET: En nu maar hopen dat het (her)invoeren van het weekmenu leidt tot een verandering van gedrag. Maar na de inkopen van gisteren zijn er zoveel gezonden dingen die me aankijken, dat ik me schuldig zou voelen als ik het zou laten bederven.
BeantwoordenVerwijderenAh die groentedressing klinkt interessant!
BeantwoordenVerwijderenAlleen dacht ik altijd dat je courgette niet rauw mocht eten? Of is dat aubergine?
@Meibloempje: courgette kun je gewoon rauw eten, aubergine inderdaad niet. Jonge courgettes eet ik zelfs gewoon direct in de moestuin al op! :-D
BeantwoordenVerwijderenOm meer groenten in mijn dagelijkse voeding te hebben maak ik een keer per week een grote pan soep (met als hoofdbestanddeel groenten). Die vries ik in porties in, om ze dagelijks te ontdooien voor bij de middagmaaltijd. Bevalt me errug goed mag ik wel zeggen. Ik ben bezig om de recepten die ik gebruik op mijn blog te plaatsen, maar tot nu toe staat er pas eentje op...
BeantwoordenVerwijderen@Karen: ha, dat is inderdaad ook één van mijn favoriete manieren om het groenteniveau op te schroeven. Ik hou je weblog in de gaten!
BeantwoordenVerwijderen