13 mei 2010

kasje

Vorig jaar heb ik voor een appel en een ei bij de Lidl een kasje aangeschaft; een eenvoudig exemplaar met een buizenframe en een doorschijnende plastic hoes.

Mijn droom was om van het onherbergzame dakterras een tropisch lustoord te maken, waar tijdens het zonnen gesnoept kon worden van een verse tomaat, komkommer of paprika. Wat vroeger in het seizoen zou het in het kasje al goed toeven zijn, en zodra de temperaturen op zouden lopen, zou de ligstoel plaats maken voor allerhande vruchten, een bougainvillea en ander mooi mediterraan spul.

Toen de kas eenmaal stond kon ik mijn geluk niet op. Het was al redelijk ver in het seizoen (vandaar de aanbieding), dus de cherrytomaatjes, aubergines en paprika's deden meteen hun intrede. Maar al snel bleek dat het dakterras, ook met kas, nog steeds onherbergzaam was. Dat was een scenario waar ik simpelweg niet aan gedacht had.

Het seizoen vorderde en regelmatig moest na een harde wind het buizenframe opnieuw in elkaar gezet worden. De plastic hoes vertoonde scheuren en toen mijn lief tijdens een harde storm het dakterras op moest om te voorkomen dat de hele boel de lucht in vloog was de maat vol. Einde tropisch experiment.

De moraal van dit verhaal zou kunnen zijn: denk vooruit als je iets aanschaft. Wees realistisch. Je kunt de natuur niet naar je hand zetten. Et cetera. Maar een paar weken geleden hebben mijn mannen het kasje verhuisd naar een plekje vlak naast de voordeur. Voor de buren ziet het er wellicht wonderlijk uit (al heb ik ook de woorden "geen gezicht" ook al gehoord), maar ik voel me de koning te rijk. Toch nog een mini-paradijsje, maar dan op begane grond niveau. En met de bescheiden temperatuur en het waterige zonnetje van vandaag sta ik in mijn t-shirtje plantjes te verspenen* en basilicum te snoepen. En te dromen van wat ze allemaal zullen worden als ze groot zijn.en op speciaal verzoek: het kasje ten voeten uit*hebben jullie dat ook, dat je het uitdunnen van zaailingen zielig vindt? Of is dat neurotisch van me?

12 opmerkingen:

 1. Je brengt me op een idee ! Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind uitdunnen niet zielig met wel zonde.
  Ik probeer daarom wat dunner te zaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je gewoon precies genoeg en op de juiste afstand zaait hoef je niks uit te dunnen!!
  Heel economisch ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Izerina: nou ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig op wat voor idee jij bent gebracht!

  @Mijn moestuin en Meibloempje: ik heb met o.a. aardbeien en tomaten precies op de juiste afstand gezaaid, maar daar bleken heel veel niet-kiemers tussen te zitten. Bij een paar batches ben ik daarna "uitgeschoten" en nu zit ik met een heleboel zielige zaailingen die elkaar danig in de weg staan. Gaat me echt aan het hart. Een deel kon ik nog verspenen, maar een ander deel is droef aan zijn einde gekomen in de composthoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Euh..t-shirtje??? Hier is het vandaag 10 graden! Het miezerde wat en is bewolkt...
  Hmmm...

  Overigens, ik heb van die hele kleine plastic doosjes (in de mini vorm van een kasje) gekocht bij Action. Met zaden, mini potjes en van dat wonderaardespul (iets van cocosnootvezel dat je met water moet vermenigvuldigen). In de soorten pepers, tomaten en paprika's. Met de kinderen gezaaid en op de vensterbank gezet, we zijn heel benieuwd. Ook heb ik een kleine kas (zoiets als een verhuisdoos) waar ik pompoen in heb gezaaid, gewoon in de tuin.
  Eigenlijk heb je gelijk hoor, met dat uitdunnen. Ik vind het ook wel zielig. En wie weet gooi je de beste plantjes nu wel weg.Maar ja ze zijn zo klein..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat klinkt dat heerlijk, alsof je met dit druilerige weer een soort privé-lente hebt gemaakt. Heb je ook een foto van het hele kasje, ik ben wel benieuwd? En dat uitdunnen hou ik ook niet van, maar veel groenten zijn helemaal eetbaar dus de zaailingen ook. Weliswaar levert het niet heel veel op, maar het is als kiemgroente: reuze gezond! en prettiger dan weggooien.
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Lieveheersbeestje: in het kasje lopen de temperaturen aardig op. Maar daarbuiten was het hier ook erg fris hoor; voor het weer hoef je zelden naar Den Haag te komen ;-)

  @Yvonne: ik zal er zo een foto van het kasje bij zetten. Je kunt er rechtop in staan (ruimschoots) en het is ongeveer twee meter diep. Dus best wel wat ruimte om plantjes in kwijt te kunnen. En wat een goed idee om de zaailingen gewoon op te eten. Ik heb hier standaard een kiemer staan, maar om mijn zaailingen op een beschuitje te doen, daar was ik eenvoudigweg nog niet op gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat je droom uiteindelijk toch is uitgekomen! Je bent goed meebewogen met de tegenslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uitdunnen van kiemplantjes is niet mijn sterkste kant want inderdaad; ik vind het zielig om ze weg te doen! Daarom heb ik nu dan ook rond de 80 paprikaplantjes, allemaal geduldig uitgezaaid. Het zaad heb ik zelfs uit de door ons opgegeten paprika's gehaald, dus je begrijpt wel hoeveel zaden er hier nog in huis zijn. Ik moest mijzelf er op een gegeven moment zelfs toe zetten om bij het schoonmaken van de paprika's gewoon de restjes weer in de prullenbak te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik vind 't ook zielig! ;)

  Ik probeer de weggenomen plantjes altijd ergens anders te zetten, maar meestal resulteert dat erin dat er alsnog 90% dood gaat....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Uitdunnen is lastig , ik was altijd bang op onze volkstuin dat ik er teveel uithaalde . Wij haalde dan ook vaak op de markt plantjes, al blijft zelf zaaien veel leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha dankjewel voor de extra foto, nu heb ik er een goed beeld van. Natuurlijk zit ik ondertussen te bedenken of ik zo'n handig ding ook niet ergens in de tuin kwijt zou kunnen, prettig om je zaailingen niet meer overal in huis tegen te komen en een goede warme plek voor ze te hebben. Toch de Lidl maar 'ns in de gaten houden!
  (en het idee om je zaailingen op te eten heb ik ergens anders weer gelezen, weet niet meer waar)
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen