06 mei 2010

even weg

In de supermarkt in onze wijk is steeds vaker Pools te horen. Zeker in dit seizoen is Pools op sommige plekken bijna de voertaal in deze regio, die dichtbij een groot glastuinbouwgebied ligt. De Polen die ik in de supermarkt tref zijn veelal jonge mensen, die thuis weinig vooruitzicht hadden en daarom hun boeltje bij elkaar gepakt hebben om hun geluk elders te beproeven. Avonturiers en harde werkers. En met de mensen komt langzaam ook de Poolse keuken mee richting Den Haag: pierogi, barszcz, golabki en bigos, allemaal gerechten die ik kort geleden nog niet kende en waar ik nu mee aan de slag ben om ze te "vegetariseren".

Dat bracht ons hier thuis op de vraag: wat is er mis met Polen dat al deze jonge mensen hun heil hier komen zoeken? Vandaar dat het de komende paar dagen even stil wordt op Bewuste Eenvoud. Wij gaan met het gezin op onderzoek uit door een lang (laaaaaaaaaang) weekend meivakantie te vieren in Polen.

Tot volgende week!

6 opmerkingen:

 1. Hoi,

  wij hebben in 2004 2 in de kassen werkzame Polen in huis gehad, en zijn zelf het jaar daarna naar Polen geweest. Wat er mis is? Niet echt veel, behalve dat het een vreselijk arm land is. Nederland jaren ´50. Paard en wagens op de ´snelweg´. Overal bouwputten in plaats van wegen. Bejaarde vrouwtjes die ´s morgens een paar preien uit hun tuin verkopen op de markt om brood te kunnen kopen.

  Voor ons was alles erg goedkoop.
  Polen zijn lieve mensen die zich in de schuld steken om hun visite te eten te geven.

  Hou er rekening mee dat Polen altijd eerst vijf keer beleefd weigeren en dan de zesde keer (ofzo) pas accepteren.

  Wij hebben vorig jaar een Pools uitwisselingsmeisje in huis gehad en waren dat even vergeten te melden aan school...die arme Poolse kindertjes weigerden allemaal het eten, en kregen van de Hollanders dus niks, want wij dringen niet 6 keer aan...

  Ach, je moet het gewoon zelf beleven. Waar gaan jullie heen in Polen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben benieuwd naar je ervaringen...en ook heel veel plezier!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Meibloempje: Nederland in de jaren '50...ik ben erg benieuwd. Zal vooral voor onze kinderen wel bijzonder zijn om te zien. We gaan naar Warschau en Krakau, dus wel de iets modernere steden, maar tussendoor reizen we met de bus en de trein dus ik verwacht toch wel het één en ander van landelijk Polen te zien onderweg. En bedankt voor de tip over het aandringen, dat ligt inderdaad niet in onze volksaard ;-)

  @Franse Lelie: dank je wel; ik meld me weer met véééél foto's zodra we terug zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik mail nog steeds met een jonge poolse vrouw,die hier jarenlang kwam appelplukken.Zij deed dat om haar studie te kunnen bekostigen.IK ben benieuwd,hoe je Polen ervaart. Als veel nederlanders daar op vakantie gaan,is dat goed voor hun economie. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja, het hard werken zo'n cultureel antropologisch onderzoek, maar iemand moet het doen! Ben benieuwd naar jullie bevindingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn vader is getrouwd met een Poolse , er is nog veel armoede onder de Polen . Ze komen hiernaar toe om te werken , de euro is voor hun veel waard ten opzichte van de zloti, ze kunnen op deze manier veel doen voor hun familie en gezin.Het leven in voor malig oost europa is heel anders dan hier vooral op het platteland .De steden zijn vooral in de toeristische centra luxe , maar buiten die centra zie je de armoede.

  BeantwoordenVerwijderen