20 mei 2010

muzikaal sentiment

Vandaag ontving ik een berichtje dat je via Bol.com ook DVD's en cd's kunt verkopen. Kijk, dat komt mooi uit. Ik heb van beide enorme hoeveelheden in huis; de DVD's dankzij broerlief die ze bij me achterliet toen hij naar de VS emigreerde. De cd's stammen vooral uit mijn studententijd toen ik mijn schamele salaris voor een groot deel omzette in muziek. Muziek speelde een grote rol in mijn leven (nog steeds trouwens, zij het minder obsessief) en ik sliep bij wijze van spreke met een discman op (en laat dat bij wijze van spreke maar weg).

Dus verschanste ik me vandaag met mijn laptop tussen een enorme berg DVD's en cd's. De DVD's waren niet zo'n probleem. Het was weliswaar even een klus om alle streepjescodes over te tikken, maar het gaf een bevredigend gevoel om vervolgens de hele lijst te koop te zien staan. In gedachten zag ik al een weldadig lege lade (nu nog vol met stoffige DVD's). Weg met die ballast!

De cd's waren echter een ander verhaal. Ik vond mijn allereerste cd terug die ik op mijn dertiende van mijn zakgeld kocht. De cd die B. en ik altijd op hadden staan als we ons samen optutten om uit te gaan. De cd die ik in de trein op weg naar de universiteit vaak luisterde. De cd die ze in mijn vaste stamkroeg draaiden. De cd die maandenlang op autorepeat in de speler van mijn eerste auto zat. De muziek van een wild oud en nieuwfeest, muziek van een Grote Liefde, van een vriendschap, van een prachtige reis, muziek van liefdesverdriet, het lied voor mijn pasgeboren baby's, zondagochtendmuziek, heimweemuziek. Dat kan ik toch niet zomaar verkopen? Dan zet ik mezelf op Bol-punt-com!

Het duurde even voor het tot me doordrong: het zijn gewoon cd's. Het zijn dingen die stof staan te vergaren omdat ik ze nooit meer draai. Ik moet de doosjes niet aanzien voor gestolde herinneringen; het zijn plastic doosjes die in een rek geparkeerd staan en (erg) veel plek in nemen.

Ze staan op Bol.com. Ik heb het uitgeprobeerd en de muziek grijpt me net zo hard als ik de nummers via mijn mp3-speler luister in plaats van met mijn - al lang geleden ter ziele gegane - discman. Een nieuwe fase breekt aan: ik ben begonnen stuk voor stuk al mijn cd's te digitaliseren en daarna verlaten ze huize Bewuste Eenvoud. Een heerlijk karwei. Terwijl ik dit tik zit ik keihard mee te zingen met een erg foute jaren tachtig cd. Prijs u dus maar gelukkig dat er geen geluid bij mijn blog zit.

5 opmerkingen:

 1. Nou....ik had best mee willen genieten hoor, ben dol op de jaren 80! en óók de foute dingen :-)
  Wij zijn hier gek op muziek en vooral het sentimentele gevoel wat het teweeg kan brengen, de jaren 80 geven mij heerlijke herinneringen en daarom gaan we zo nu en dan nog weleens naar zo'n 80's party, he-le-maal geweldig!!
  Geniet ervan, ook al zijn ze omgezet tot mp3, de muziek blijft 't zelfde, inclusief herinneringen!

  Veel groetjes, Veronique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vlijtig Liesje21 mei 2010 om 09:41

  Dat berichtje kreeg ik gisteren ook en ik baalde echt als een stekker, want ik heb afgelopen zaterdag net zes spelletjes aan een winkel in de stad verkocht voor maar 4 euro... Die winkel koopt tweedehands spelletjes in, en ik dacht dat het toch nooit meer wat zou worden, maar had ik ze nu maar bewaard...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hele andere vraag:
  Je hebt een bokashi emmer begreep ik uit eerdere blogs.
  Kun je daar meer over vertellen? Op internet lees ik dat je telkens een klein beetje 'spul' uit een zakje op de restjes groente moet leggen. Hoe lang doe jij met zo'n zakje? Heeft het echt zin/ worden je planten mooier?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Veronique: zo'n 80's party wil ik ook nog eens doen. Heb een brede muzieksmaak, maar alles wat 80's en 90's is krijgt me op de dansvloer.

  @vlijtig liesje: bah, dat is inderdaad zuur. Maar aan de andere kant: het is nog niet gezegd dat ik ook maar iets verkoop via Bol. Het loopt tot nu toe nog geen storm en dat is zachtjes uitgedrukt.

  @anoniem: je wordt op je wenken bediend: ik zal er een logje over schrijven, want ik krijg er vaker vragen over.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt gelijk,

  muziek cd's omzetten naar cd's heeft vele voordelen.

  - het scheelt ruimte in je huiskamer
  - de mp3's staan allemaal op 1 medium
  - de kwaliteit is vaak erg goed
  - de plaatjes van de hoesjes kun je eventueel nog inscannen
  - de mp3s zijn gemakkelijker te draaien vanaf een compact "mp3-spelertje" dan een discman
  - een mp3 kan veel meer nummers afspelen dan een cd speler.

  Goede post!
  Vincent van b-basic.com (schrijft artikelen over vereenvoudigd leven)

  BeantwoordenVerwijderen