03 februari 2010

het woensdagse weekmenu

Zoals afgesproken plaats ik hier voortaan iedere woensdag mijn weekmenu voor de komende week. Woensdag is de dag waarop ik mijn menu voor de komende week vaststel en alle inkopen doe.

Deze week heb ik maar één eetafspraak buiten de deur. Voor de vrijdag kies ik voor iets snels en eenvoudigs (het broodje hamburger) omdat de kinderen weer vroeg de deur uit moeten om te sporten. Ook zaterdag mag niet te ingewikkeld zijn, want dan heb ik de hele dag mijn yoga-opleiding en daarna meestal niet veel energie meer om uitgebreid te koken. Het tagliatelle-gerecht is een favoriet hier in huis en zo simpel dat de kinderen het kunnen klaarmaken terwijl ik in de tram naar huis spring.

In de winter is het lastiger om veel variatie in de groenten aan te brengen. Daarom staat er elke week wel een winterse stamppot op het menu. Verder probeer ik de beschikbare groenten iedere week op een heel andere manier klaar te maken; zo aten we vorige week hutspot en rasp ik deze week wortelen voor in de wraps. Waar mogelijk eet ik in het seizoen, maar ik gebruik soms wel extra verwennerijtjes als olijven.

Ik gebruik zo min mogelijk koemelk. Door stamppotten gaat bijvoorbeeld een scheutje sojamelk en door de Tikka Masala gaat kokosmelk. Maar ik ben niet super recht in de leer: als ik de blauwe kaas van het programma zou verwijderen zou ik grote ruzie in de tent krijgen.

Weekmenu:
Tagliatelle met spinazie-blauwe kaassaus en geroosterde pijnboompitjes

*

Broodje vegetarische hamburger met sla, tomaat, rode ui, komkommer en alfafa.

*

Vegetarische Tikka Masala met bloemkool, ui en geschaafde amandelen met rijst en naanbrood

*

Ovenschotel van geroosterde aardappelen, ui en rode bietjes met olijfolie, zeezout en peper uit de molen

*

Andijviestamppot met een lik Zaanse mosterd, pittige jus en een vegetarische rookworst

*

Tomatensoep en volkoren wraps met gekruide tofu-stukjes, tomatenblokjes, rode ui, sla, geraspte wortel, alfafa

13 opmerkingen:

  1. Erg inspirerend zo'n weekmenu.
    Ik wil zaterdag wel bij je eten! ;)

    Ik zie dat jij ook rode uien gebruikt, ik vind ze ook zoooooooveel lekkerder dan 'gewone' uien en ze zijn ook nog eens hartstikke gezond.

    groetjes,
    Lilian

    (leuk dat je die Yoga-opleiding doet trouwens, gaat het goed?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Lilian: kom maar langs hoor, ik zal de kinderen instructies geven om een extra portie te maken :-D

    Ik ben helaas door de rode uien uit eigen tuin heen, die waren zo mogelijk nóg lekkerder. Ze staan hoog op mijn verlanglijstje voor dit seizoen!

    (en de yogaopleiding is elke keer weer een kadootje; zal er nog weleens over schrijven, maar het komt er op neer dat het naast een nieuw vak leren vooral een boeiende reis naar binnen is)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jouw kinderen hebben een brede smaak. Zijn het gemakkelijke eters? groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Izerina: ze vinden lang niet alles even lekker hoor, maar ze proberen wel alles.

    Vroeger kookte ik nog weleens drie verschillende maaltijden om het iedereen naar de zin te maken, maar daar ben ik in het kader van de "bewuste eenvoud" mee gestopt. En sindsdien zijn het relatief makkelijke eters geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker menu! Leuk om te lezen, vooral eens te lezen wat anderen op drukke dagen op tafel zetten. Soms weet ik het even niet meer. Broodje vegaburger ga ik volgende week ook eens op het menu zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om te lezen, zo'n menu. Ik maak mijn menu ook altijd op woensdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sinds kort ben ik ook aan het experimenteren met een weekmenu, en dat bevalt eigenlijk prima. Je kan zo eens wat receptjes uitproberen en wat creativiteit in je eten stoppen.
    Ik vind het wel leuk hoe je de gerechten beschrijft, het zou zo op de menukaart van een restaurant kunnen staan. Zelfs iets simpels als een andijviestamppot klinkt zo exclusief! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik lees hier sinds een tijdje mee, leuk blog heb je!
    Ik ben wel benieuwd naar je recept voor tagliatelle met spinazie/blauwe kaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat klinkt allemaal weer lekker.
    Eet jouw hele gezin vegetarisch? Bij mij thuis houden ze erg van dat stukje vlees. Het woord vegetarisch doet ze al gruwelen, ze hebben niet door dat ik al heel vaak gerechten maak zonder vlees(zoals spaghetti met tomatensaus),ik moet ze daar vaak op wijzen.Ik heb wel een vegetarische maandag ingesteld, dan probeer ik wat grotere gerechten uit.
    Verder blijf ik maar gewoon trouw dat stukje vlees braden voor hen, tenslotte hebben zij er niet voor gekozen vleesloos door het leven te gaan. Maar wat niet is kan nog komen, toch??

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @FL: als ik zelf even zonder inspiratie zit kijk ik ook graag even mee bij anderen op het weekmenu. Ik ontdekte laatst (tot mijn verrassing) dat er vooral op Amerikaanse sites nogal wat ideeen op te doen zijn. Die had ik niet als culi's ingeschat!

    @V.Liesje: Tja, met kids op de basisschool is de woensdagmiddag vaak de middag waarin alles moet gebeuren. Bij jou ook?

    @Patrick:en niet te vergeten: je gooit een stuk minder weg!

    @Laura:leuk dat je meeleest! De tagliatelle is zo belachelijk eenvoudig, dat het bijna lachwekkend is: kook de tagliatelle (zelfgemaakte is lekker, maar gewone gedroogde is ook prima). Verwarm een pak spinazie in de magnetron (niet a la crème, anders wordt het te nat). Verwarm de laatste minuten een pakje Danish Blue mee en mix de spinazie en kaas goed door elkaar. Rooster wat pijnboompitjes in een droge koekenpan. Serveer de tagliatelle in een diep bord, schep de spinazie-blauwe kaas saus er overheen en strooi dan de pijnboompitjes. Bon appetit!

    @Angela: Nee, mijn zoon en mijn vriend eten wel eens een stukje vlees, maar hooguit één keer per week. Ik heb ook geen problemen om het klaar te maken, maar doe het alleen op speciaal verzoek. En mijn repertoire van gerechten waar gezinsgenoten bijna niet bij merken dat er geen vlees bij zit wordt steeds groter. En inderdaad: ze hebben bij mij ook de leeftijd dat ze zelf mogen kiezen of ze vegetarisch willen eten. Mijn zoon (van 9) wil het wel proberen, maar vindt het erg lastig. Mijn dochter (nu 11) eet sinds een klein jaar vegetarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dank je wel voor het recept! Een kind kan de was doen zo te lezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik
    heb geen oven,wil graag jullie recepten doen
    gr christien v

    BeantwoordenVerwijderen
  13. We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )
    ----------------------------------------------------------------------------
    Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen