25 februari 2010

praktisch minimalisme

Leuk, dat minimalisme, maar hoe breng je het in de praktijk? Wat houd je nog over als je alle ballast schrapt? Met andere woorden: wat heeft een minimalist nog wel?

- Een portemonnee zonder overbodige pasjes, klantenkaarten of creditcards. Alleen de pinpas voor het hoogst noodzakelijke volstaat. Klantenkaarten hebben het misleidende imago dat zij je korting opleveren. Dat doen ze echter pas als je iets koopt. Niets kopen is altijd nog voordeliger, dus trap er niet in en houd je portemonnee aangenaam leeg.

- Een zo dun mogelijke sleutelbos waar (vrijwel) alleen de huissleutel aan hangt. Geen sleutel van een tweede huis, een opslagbox of een kluis. Een beperkte sleutelbos staat voor mij voor weinig verantwoordelijkheid en daarmee voor vrijheid.

- Een tas met slechts een dunne portemonnee en lichte sleutelbos. Met een beetje geluk past dat zelfs in je jaszak. Geen gesjouw, overzicht en geen angst dingen kwijt te raken. Travel light, in letterlijke en figuurlijke zin!

- Een agenda waar wekelijks minstens(!) drie grote blanco vlakken in staan. De zalige luxe van vrije tijd, waarin je zelf kunt bepalen of je in bad of in bed gaat, of je een boek leest, je breiwerk pakt of een film kijkt. Een blanco agenda staat voor tijd voor jezelf.

- Een koelkast zonder frivoliteiten met genoeg eten voor ongeveer een week. Als de koelkast alleen het hoogstnoodzakelijke bevat hoef je minder weg te gooien en voorkom je dat je gaat snaaien of tegen heug en meug eet "omdat het anders over de datum gaat".

- Een toilettafel met slechts een paar producten. Ik geloof niet (meer) in dag- en nachtcrème voor gezicht en handen, shampoo voor dik, dun, krullend of stijl haar, zeep voor de droge, vette of gevoelige huid. Ik heb voor alles één product. Dat scheelt geld, ruimte en desillusies.

- Een boekenkast met alleen de boeken waar je nog actief in snuffelt; van die boeken die hebben bijgedragen aan hoe je in het leven staat. Of die waardevolle informatie verschaffen over belangrijke vaardigheden, zoals koken of klussen. In mijn geval is het een rijtje van wat kookboeken en nog twee bescheiden plankjes op zolder. De rest komt uit de bieb.

- Een garderobe met precies genoeg stukken om goed te kunnen combineren. Mijn streven is voor elk seizoen van alles twee: twee colberts, twee nette broeken, twee casual, twee korte broeken, twee rokken, twee jurkjes. Voor jassen geldt: één jas voor de winter en één jas voor de zomer. De jas-du-saison hangt aan de kapstok, de ander is opgeborgen. Met de juiste combinaties en accessoires valt het niemand op dat je geen walk-in-closet vol met kleding hebt.

- Muziek, foto's, documenten zijn gedigitaliseerd. Hierdoor speel je veel ruimte vrij. En er zijn genoeg veilige manieren om je digitale documenten te beheren.

- Het ideale huis is aangenaam leeg, afgezien van wat "bare necessities" zoals een comfortabele zitplek, een fijne eettafel en een lekker bed. Als je weinig spullen hebt, heb je ook weinig kastruimte nodig.

Minimalisme lijkt op het eerste gezicht alleen maar te gaan over minder: minder spullen, minder schoonmaken, minder regelen en organiseren, minder ruis, minder zorgen. Maar in essentie draait minimalisme volgens mij juist om meer: meer ruimte, meer tijd, meer kwaliteit, meer nadenken, meer bewust leven, kortom: meer zijn.

29 opmerkingen:

 1. Het zou zo simpel kunnen zijn maar toch blijkt het in de praktijk heel anders te gaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je het weer mooi verwoord. Mijn verlangen is ook rust door dit praktische minimalisme, ik voel me vaak overspoeld door alle spullen, verplichtingen, prikkels om me heen, vaak slaap ik er niet van. Je woorden geven me weer stimulans om er mee aan de slag te gaan om te minimaliseren!

  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het eens met Wendy; je hebt het weer mooi verwoord.
  Hiep hoi voor het leven in eenvoud en dankbaarheid!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me ineens af wat er allemaal aan mijn sleutelbos hangt, nooit bij stilgestaan!

  Wat jassen betreft ben ik een voorstander van 2 voor de winter. Ik heb nu bijvoorbeeld een jack met capuchon die ik elke dag draag, ook erg prettig als ik met de hond loop. Daarnaast heb ik een wollen jas voor netjes, heel geschikt voor over mooie kleding, zoals vorige maand, toen we een bruiloft hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Motiverend om te lezen, zeker met de lente(schoonmaak) in het vooruitzicht (hoop ik toch)!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt groot gelijk maar soms is het leuk om jezelf een cadeautje te geven...ik ben dol op kleine dingetjes voor in huis, een mooie sjaal, een bijzonder boek dat ik gewoon wil hebben. Zolang we het met mate en bewust doen is het goed (denk ik)
  Ik geniet altijd van je berichtjes en je overdenkingen. Goed om te lezen hoe mensen naar de wereld kijken en je even laten nadenken!
  Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAt een leuke lijst heb je. Ik moet bekennen,dat ik op veel punten meer "bezit".Maar mijn verlangen om nieuw te kopen is minimaal. Alleen maar,als iets echt versleten is.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit soort berichten lees ik zo'n beetje elke dag en ik hoop dat er (on)bewust van alles blijft hangen. Bedankt.

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wauw, eye-opening....
  dank je wel!

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn om te lezen. Maar die boeken wegdoen, dat vind ik de moeilijkste...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat mooi dat dit onderwerp zoveel reacties losmaakt! Ik moet misschien nog even voorop stellen dat dit mijn invulling is van minimalisme en dat het voor iedereen persoonlijk is hoe je je keuzes daarin maakt. Dus als je erg hecht aan je boeken: gewoon lekker houden! Voel je je helemaal lekker met een enorme verzameling schoenen: geniet er van! Ook voor mij is bovenstaand lijstje een streven; ik ben er nog niet, maar de weg er naartoe is al louterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lees sinds een maand ongeveer je blog en begin er verslaafd aan te raken. Ik vind mijn huis ineens akelig vol en merk hoe druk mijn geest daar van wordt. Ik begin steeds meer te consuminderen en heb er lol in. Lees er boeken over en maak er een sport van. Bedankt voor je inspiratie en ik blijf langskomen om te lezen hoe leuk je er over schrijft!
  Groet van Jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Jenny: wat goed om te horen! Er zijn zoveel goede blogs die mij inspireren, het is fijn om te weten dat mensen dat ook weer met mijn blog ervaren.

  Als je eenmaal verslaafd bent dan zie je je huis met de week leger worden. En het hoofd volgt dan vanzelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook minimaal geworden

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hé wat grappig,

  ik volg je blog sinds een tijdje, maar déze post vond ik pas omdat ik op Google zocht naar minimalisme+consuminderen.

  Ik ben sinds kort zelf fan van minimalisme geworden (zie mijn blog) maar kon nog maar weinig Nederlandse sites erover vinden. En nu kom ik, door de zoekopdracht, gewoon op een ´bekend´ blog, het jouwe, terecht. Leuk zo´n toeval. (Als je in toeval gelooft)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben het ineens zo zat al die rommel. Ik kan er niet meer tegen! Heb grofvuil al gebeld.
  Wat wordt er ook een hoop rommel geproduceerd!Mooi blog dit.
  Ik ben van plan het een en ander op papier te zetten, wellicht als gratis download en mijn bijdrage te leveren aan het Minimalisme.
  Ook ik kwam trouwens hier terecht via zoeken op minimalisme en consuminderen.

  Groetjes Sietske :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Graag gelezen,

  Het wegwerken van overbodigheden is in het begin een klusje, maar het geeft een hoop voldoening en essentie terug!

  Vincent (schrijver van Be Basic)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Veel van je tips had ik al toegepast, maar wel een mooie opsomming. Nog een leuke toevoeging: een minimalistische computer, dus een bureaublad met weinig iconen en je email netjes opgeruimd.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik leef al een hele tijd zo zonder dat ik er erg in heb. Zie nu pas in dat het minimalisme heet :-) En ik moet zeggen dat ik heel blij ben met m'n leven en gewoon relax ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toen ik mijn spullen te verkopen op de rommelmarkt stond pakte een man het boek met de titel "Hoe word ik een echte freak". Hij vroeg wat het kostte. 1,50 zei ik. Hij: voor 50 cent wil ik het hebben. Ik: O.K. Hij keek de boek in, en bleef zo'n 2 minuten lezen. Dan zei hij opeens; ïk heb me bedacht, koop het niet"en liep weg. Ik kon de grap wel inzien; Hij had het niet meer nodig, was al een echte freak!
  Les: de volgende keer bedenk ik 10 keer of ik iets echt nodig heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk om te lezen. Vooral het laatste stukje, dat deed me grinniken. Het gaat niet zozeer om minder(en), maar om meer! Helemaal mee eens en heel goed om dat eens op te schrijven. Ik vergeet dat nog weleens als ik aan het opruimen, weggooien, weggeven, regelen en uitzoeken ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super dat nog meer mensen hier mee bezig zijn!
  Leuk om te weten dat nog meer mensen geen zin hebben in een dolle consumptiemaatschappij! Laten we gewoon gelukkig zijn met de (weinige) spullen die we overhouden en er intens van genieten...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Wim: mensen lopen er niet erg mee te koop, maar op internet blijkt er een hele gemeenschap minimalisten te bestaan. Een belangrijk kenmerk van minimalisten is dat ze geen behoefte hebben zich heel schreeuwerig te profileren. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Op internet is nog niet zoveel te vinden over minimaliseren.Sinds anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met opruimen van mijn keuken en heb toen allerlei overbodige spullen weggedaan. Dit voelde zo goed dat ik sindsdien in iedere ruimte bezig ben om dingen weg te doen. Het bevalt mij reuzegoed en ik hou alleen de dingen en zaken in mijn huis over die ik gebruik. Ik zou bijna zeggen: ik kan het iedereen aanbevelen, ben nu bezig op zolder en de Kringloop in mijn woonplaats kent mij zo onderhand wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel mooi artikel, dankjewel, leuke tips en kan me er goed in vinden !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik doe elke dag 10 dingen weg. Dat doe ik al anderhalve maand en ik moet steeds harder nadenken wat ik vandaag ga wegdoen. Maar tot nu toe heb ik niets gemist van wat ik weg heb gedaan. Ben best wel trots op mezelf en alles wordt steeds overzichtelijker.
  Friederich Eysbach

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik zou je heel graag willen volgen op Facebook, maar je hebt geen account geloof ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een fijn artikel. Ik ben er ook mee bezig en door de research voor mijn artikel bracht Google me op jouw blog. Inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )
  ----------------------------------------------------------------------------
  Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen