07 februari 2010

wassen en naaien

Vanochtend met buurvrouw M. naar de koopzondag in Loods 5 geweest. Een spannende exercitie voor iemand met een woon-tik als ik, maar ik had me voorgenomen om sterk te zijn en niks te kopen wat ik niet nodig had. Maar ja, mijn verjaardagsgeld klopte opdringerig in mijn portemonnee en dan kom je ook nog twee dingen tegen die erg appelleren aan mijn gekoesterde lifestyle.

Het eerste zijn de zogenaamde Ecoballs: herbruikbare wasballen, gevuld met natuurlijke mineralen die geen schadelijke stoffen in het oppervlakte water brengen en nog huidvriendelijk zouden zijn ook. Elke bal zou tot 150 wasbeurten meegaan. Dat vraagt om een experiment in huize Bewuste Eenvoud!Het tweede is het boekje "Naaien Enzo - handwerken voor snelle Henkies", waarin waanzinnig hippe (en eenvoudige!) voorbeelden staan om zelf te breien, borduren, appliqueren, haken en naaien. Volgens mij onontbeerlijke vaardigheden voor de ambitieuze consuminderaar. Hoe meer we immers zelf kunnen maken, hoe minder we hoeven te kopen! Nu ben ik - afgezien van recht-toe recht-aan breien - een absolute nitwit op het gebied van handwerken en alleen van de voorkant van het boekje werd ik al erg blij. Toen de projecten in het boekje ook nog erg laagdrempelig bleken, belandde het boekje naast de Ecoballs in mijn boodschappenmandje. Mijn verjaardagsgeld is dus goed besteed aan twee duurzame investeringen (althans, dat hopen we dan maar).

Binnenkort dus in dit theater: een review van de Ecoball en de (hopelijk geslaagde) resultaten van de eerste zelfmaakprojecten.

7 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Ik volg al een tijdje veel blogs over bezuinigen.Ook heb ik een poging gedaan om zelf een blog te maken, maar dat is voor mij niet weggelegd. Het werd totaal niks, want ik snap er geen biet van.
  Even terug te komen op de ecoballs, ik gebruik ze nu ongeveer 3 maanden en ben heel tevreden.
  Ik gebruik er 1 per keer, die andere bewaar ik tot de eerste zijn werking niet meer doet.
  Ik was wel zo nu en dan een witte was op 95 graden met waspoeder, aangezien op een gegeven moment de wasmachine vies gaat ruiken. Ook schijnt het beter te zijn voor de wasmachine om zo nu en dan met zeep te wassen.
  In ieder geval bevalt het mij prima en wens je heel veel succes met de nieuwe aanwinst.

  groetjes Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  Heb je de ballen bij Loods 5 zaandam of sliedrecht gekocht? Ik heb ze nl. nog niet gezien in Zaandam. Of eroverheen gekeken natuurlijk, er is zoveel leuks te krijgen!

  Het naaiboekje is grappig hè. Ik maakte vroeger veel kleding zelf, maar omdat ik inmiddels maat tent heb vind ik het niet meer zo leuk. Maar freubelen doe ik nog wel.
  Mijn zoon van 7 kwam weer eens thuis met een gat in de knie van zijn nieuwe broek. Schoorvoetend bekende hij het want ik had ´gedreigd´ er een appeltje op te zetten, en dat is natuurlijk helemaal niet stoer!
  Als een softy moeder kon ik weer eens neit tegen dat sippe gezichtje dus nu heeft hij een zelfgefreubelde applicatie op zijn knie maar wel een hippe. Hij blij, ik blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de ecoball. Schrijf eens,hoe je was ruikt? Want dat vond ik onprettig,toen ik wasnoten probeerde. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Janny: ik moet zeggen: ik ben net ook voorzichtig begonnen met de Ecoballs (eerst maar eens een licht gekleurde was waar weinig aan verpest kon worden), maar ik ben erg blij met hoe het er uit is gekomen!

  @Molly:ik vind freubelen al voor gevorderden, dus tegen de tijd dat ik een hippe applicatie op de broek van mijn zoon kan zetten, zal ik het niet nalaten om hier een plaatje te plaatsen :-)

  @Izerina: ik heb net de eerste (lichtgekleurde) was eruit gehaald; gewassen op 30 graden en het was goed schoon geworden (maar: was ook niet extreem vies, dus het zegt niet zo veel). Het ruikt helemaal neutraal, geen specifiek luchtje. Gewoon fris, maar geen duidelijke "andere" geur. Ik ben tot nu toe erg tevreden. Maar dat was ik op zich ook over de wasnoten, alhoewel daar een iets muffer luchtje aan zit.
  De Ecoball kost 17,95, dus dat is best heel wat. Maar een fles wasmiddel kost ook behoorlijk wat en gaat minder lang mee, dus misschien dat het de gok waard is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Molly: oja, dit vergeet ik helemaal: ik was in Sliedrecht en heb de bollen daar vlakbij de kassa gevonden. Het was een schap waar allemaal eco-achtige dingen stonden, zoals apparaten op zonne-energie, een nietloze nietmachine en recyclebare bloknotes. Maar ik zag ook dat je ze kan bestellen bij www.bespaarbazaar.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch nog even een reactie van mijn kant.
  Ik heb de ballen besteld via internet,inderdaad bij www.bespaarbazaar.nl voor 14,95 en er zitten 2 van die dingen in een doosje. Ik gebruik er één. In het begin rook de was inderdaad neutraal, maar na zo'n 2 maanden, ging de wasmachine toch vies ruiken, dus de was ook. Zo'n "weerluchtje" als jullie begrijpen wat ik bedoel.Toen heb ik de witte was gedraaid gewoon op 95 graden en meet waspoeder en weg was die vieze lucht.
  Met de ecobal was ik niet hoger dan 40 graden.
  In Frankrijk hebben ze verschillende luchtjes die je bij de was in de machine kunt doen, maar dan heb je volgens mij niet het voordeel van die wasbol. Dan kun je net zo goed waspoeder kopen.
  Wel heb ik sinds kort van die doekjes gekocht voor de wasdroger, dan ruikt de was ook lekker fris. Die heb ik gehaald bij de Action voor een paar cent.Overigens heb ik ook 2 ballen in de droger, dat scheelt weer in de droogtijd.
  Toch voor de wasmachine is het beter om zo nu en dan met waspoeder te wassen op hoge temperatuur, dan was je alle vet en vuil ook uit de machine.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )
  ----------------------------------------------------------------------------
  Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen