11 februari 2010

oproep warme truiendag 2010

Morgen is het zover: Warme Truiendag (of in België: Dikke-truiendag)! Gelukkig valt het samen met casual friday, zodat we niet al te lang hoeven na te denken over de dresscode.

Het idee achter Warme Truiendag is geniaal door zijn simpelheid: trek een warme trui aan en zet de verwarming laag. Per graad bespaar je 7% energie en daardoor 7% CO2-uitstoot. Ik las dat ruim 40% van de energie die in Nederland wordt gebruikt, in warmte wordt omgezet. Daar kan dus een enorme besparing geboekt worden!

Eén dag per jaar de verwarming laag is slechts een druppel op de gloeiende plaat, maar kan wel het besef doen toenemen dat we allemaal best met een graadje minder toe kunnen. Leuke acties van bedrijven en scholen die zich aansluiten bij het initiatief zijn hier te vinden. En misschien brengt een klein initiatief ook in jouw bedrijf een grote beweging op gang!

7 opmerkingen:

 1. Ik doe mee. Ben gek op dikke truien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Theresia: ik ook! En nu ook nog truien dragen voor een goed doel, wat wil je nog meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik draag de hele winter dikke truien met vaak nog een vest eroverheen. Doe dus de hele winter aan warme truiendag aangezien ik op de dag de cv vaak maar op 17,5 heb staan. In de avond warmer, dan staat hij op 19,5 en heb ik een dekentje bij me.
  En daar gaat morgen dus geen graad vanaf.

  Ik weet trouwens niet zo goed wat ik van zo'n warme truiendag moet vinden. Als ze dat destijds toen mijn kinderen nog klein waren op school zouden doen zou ik wel willen weten op welke temperatuur ze de school op zo'n dag zetten.
  Als die zo rond de 15 zou liggen, dan zou ik mijn kinderen thuis houden. Daar word je vooral vervelend en met een beetje pech ziek of verkouden van. En dan wordt het behalve niet leuk ook niet milieuvriendelijk van.

  Groetjes, Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zet mensen wel aan tot nadenken. Ik weet niet wat de gemiddelde werktemperatuur is. Het laatste jaar dat ik lesgaf was regelmatig in het weekend de verwarming kapot. Op maandagochtend vroeg was het soms maar 14 gr . Ik heb een electrisch kacheltje meegenomen van huis. Waar de leerlingen,vooral die met de brommer kwamen,om de beurt bij mochten opwarmen. Geloof me,het was ziekmakend koud.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons zoontje is het morgen ook dikketruiendag op school. Samen met Carnaval.
  Toeval?

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Monica: Nee 15 graden moet het zeker niet worden. Maar als ik nu voel hoe warm het vaak in de klassen van mijn kinderen is.... Een graadje minder brengt de temperatuur waarschijnlijk nog niet eens onder de 20 graden.

  @Izerina: tja, dat is ook wel heel koud...ik kan me nog levendig herinneren dat kinderen die op mijn middelbare school van ver op de brommer moesten komen vaak zelfs bevroren haar en bevroren wenkbrauwen hadden. Dan is een beetje warmte geen overbodige luxe.

  @Sabine: als je hem verkleed laat gaan als ijsbeer zal hij geen last hebben van de kou!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zat vroeger op een Havo waar het heel vaak warme truiendag was. Het was vast iets met de cv of het was bezuinigen (het was tenslotte de jaren '80), maar vaak was het in de winter zo koud dat we een jas aanhadden in de klas.

  Groetjes,
  Monica

  BeantwoordenVerwijderen