05 februari 2010

luxe

Als je regelmatig meeleest, lijkt het misschien alsof mijn leven in het teken staat van de soberheid en ontdaan is van alle luxe. Maar dat valt alles mee. Om de boel weer even in perspectief te plaatsen leek het me aardig om eens (ook voor mezelf) op te schrijven welke luxes een vaste plek hebben in mijn leven.

- Eén van de kadootjes die ik me jaarlijks permitteer is een theaterabonnement. Een avondje meegetrokken worden in een verhaal, muziek of cabaret beleef ik nog intenser dan het lezen van een goed boek of het kijken van een mooie film.

- Ook een bezoekje aan de sauna is een verwennerij die ik mezelf jaarlijks minstens één keer gun. Zonder extra massages, schoonheidsbehandelingen of andere poespas. Gewoon een dag heerlijk zweten, badderen, scrubben en genieten.

- De kapper bezoek ik maar één keer per jaar (echt waar!), maar dan maak ik er ook een echt feestje van, met soms een hoofdhuidmassage en altijd met een frisse nieuwe coupe (die ik de rest van het jaar zelf bij kan houden).

- Dit is het derde jaar dat ik met één van mijn kinderen een Speciaal Uitstapje ga maken. In januari 2008 ging ik voor het eerst met mijn dochter met de Thalys naar Parijs. Vorig jaar ben ik op een skiweekend geweest met mijn zoon en nu mijn dochter een schitterend schooladvies heeft gekregen, gaan we het binnenkort vieren met een tripje naar Londen met de boot en de trein.

Verder houden we geen decadente vakanties, we gaan niet vaak uit eten (behalve vanwege werk, maar dat vind ik niet te vergelijken) en we leven qua consumeren vrij sober. Maar als ik heel eerlijk ben: ik houd dat goed vol door mezelf af en toe één van de luxes uit mijn lijstje te gunnen.

Welke decadenties gun jij jezelf?

7 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk geniet je er extra van,omdat het zulke bewuste luxe is. Ik koop af en toe een boek of dvd en neem soms een massage. Ook ervaar ik het als luxe,dat we ons biologische voeding kunnen permiteren.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boeken!
  Nieuw, tweedehands of uit de kringloopwinkel. Deze tijd van opruiming is ook een verleiding.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een beetje dezelfde als jij eigenlijk. Eens een sauna (meestal met een bongobon die ik dan nog krijg ook voor een of andere gelegenheid) of uitgebreid naar de kapper (ook al ga ik echt weinig naar kappers)

  Af en toe koop ik mijzelf ook wel eens haak of tekenmateriaal, maar daar spring is heel zuinig mee om, dus zo decadent is dat nu ook weer niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kunst kijken, zo nu en dan leuk uit eten!
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb (sinds kort weer) een abonnement op de sportschool, waarbij ik van alles onbeperkt gebruik mag maken (dus ook de sauna). Dat ervaar ik als luxe.

  Ook ervaar ik het als luxe dat ik kan studeren en er alle benodigde materialen voor heb, en waarschijnlijk nog zonder schuld kan afstuderen.

  En ik zie het als luxe dat ik niet elke dag hetzelfde goedkope maaltje hoef te eten, dat ik twee katten kan verzorgen en ook nog tijd vind om vrijwilligerswerk te verrichten.

  Ik merk dat ik niet meer zo materialistisch denk als 'vroegâh' ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Izerina & Franca:
  oeff...ja, boeken. Ik probeer nuchter te blijven en te wachten tot ik het uit de bieb kan halen, maar af en toe zwicht ik toch.

  @Sabine: teken- en haakmateriaal is inderdaad niet superdecadent. Maar het is natuurlijk ook wel gewoon een kadootje aan jezelf.

  @Anna: kunst kijken vind ik ook een luxe. Ik verpak die meestal in het jaarlijkse stedentripje en plan het dan om de dagen heen dat musea in zo'n stad gratis zijn. Op die manier wordt luxe toch voordelig.

  @budgetstudent: financiële onafhankelijkheid om te kunnen doen waar je belang aan hecht is natuurlijk de ultieme luxe. Ga ik toevallig vandaag een blogje over posten.

  En ijzâh bijtâh in de sportschool is hier niet zozeer een luxe, alswel bittere noodzaak om het volle hoofd af en toe leeg te maken. Maar met een abonnementje van nog geen 10 euro per maand valt het met de kosten wel mee. Maar daar zit dan natuurlijk geen sauna (of andere luxe) bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )
  ----------------------------------------------------------------------------
  Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen