Nu tweedehands kleding "vintage" is gaan heten, is de drempel om het te kopen aanzienlijk verlaagd. Maar: waar te beginnen? Het kan als beginnende-maar-ambitieuze tweedehands kledingshopper ontmoedigend zijn om tussen de bergen muffe kleding op vlooienmarkten te graven naar iets draagbaars. Zeker als je diep in je hart een tikje fashionista bent, heb je meer eisen dan alleen "iets draagbaars".
Laat ik hier dan maar meteen uit de kast komen: ondanks mijn relatief eenvoudige levensstijl heb ik een zwakke plek voor kleding. En omdat ik deze week een paar mooie tweedehands schatten heb weten te "scoren" is mijn zelfvertrouwen dusdanig gegroeid dat ik hier een mini-tutorial Tweedehandskleding Kopen Voor Beginners durf te plaatsen.
Er zijn een paar vuistregels voor het kopen van tweedehands stukken:
- je moet niet te specifiek zijn over wat je wilt hebben. Tweedehandskleding kopen start niet met de vraag, maar met het aanbod. Een wikkeljurkje met een paars/blauwe grafische print en roze bloemetjes is lastiger te vinden dan gewoon een leuk jurkje. Houd dus je opties én je ogen open en laat je verrassen door wat je tegenkomt.
- weet wat er al in je kast hangt en wat je nog nodig hebt. Dat voorkomt dat je de zoveelste spijkerbroek in hetzelfde model of dezelfde wassing koopt.
- weet welke kleuren je goed staan en welke niet. Word niet overmoedig als je een leuk modelletje ziet met een afschuwelijke kleur. Als een verkeerde keuze er voor zorgt dat je er ongezond uitziet, zul je het stuk toch nooit dragen (geloof me...).
- zie het als een sport! Daarbij hoort uitdaging, tactiek en uithoudingsvermogen. Maar ook af en toe je verlies nemen. Tweedehands shoppen is niet te vergelijken met de H&M binnenlopen en de juiste maat uit het rek trekken. Doe dat dus ook niet!
Waar vind ik tweedehandskleding?
Het vinden van tweedehands kleding is niet moeilijk. Het vinden van leuke tweedehands kleding is iets lastiger. Een paar mogelijkheden:
- vlooien- of rommelmarkt. Een sterk wisselend aanbod, maar áls je hier iets vindt is het vaak ontzettend goedkoop! Een goede tip is om te kijken wat voor iemand er achter de kraam staat. Hippe mensen verkopen vaak hippe kleren. Omdat het aanbod op rommelmarkten ongesorteerd is, is het moeilijk om in één oogopslag te zien of er iets leuks tussen ligt. Dat vraagt om graven tussen de stapels. Vaak weet degene achter de kraam ook niet precies wat hij of zij aanbiedt. Dat kan onverwachte meevallers opleveren (een vergeten Chanelletje van oma ofzo).
- Kringloopwinkel: Het aanbod is overzichtelijker dan op de rommelmarkt omdat het vaak wat netter is uitgehangen, soms zelfs op kleur en op maat. De prijzen liggen wat hoger dan bij vlooienmarkten. De truc bij de Kringloop is om vooral regelmatig terug te komen; er is een continue toevoer van nieuwe spullen en als je er snel bij bent heb je meer kans op geluk. Ik heb er al eens "galaschoenen", een leuk hoedje en een hippe winterjas gescoord.
- Tweedehands winkels: Het mooie van zulke winkels is, dat zij het zoekwerk al voor je hebben gedaan. En dat is meteen het jammere. Het is inspirerend om te zien hoe de vondsten in zulke winkels vaak hip gestyled zijn. De prijzen liggen een stuk hoger dan op de rommelmarkt of bij de Kringloop.
- Marktplaats: tja, wat kan ik nog zeggen over Good Ol' Marktplaats? Het aanbod staat lekker overzichtelijk per categorie en met de juiste termen wordt je zoektocht een stuk eenvoudiger. Het kan bij een goede vondst de moeite lonen om te kijken wat de verkoper nog meer aanbiedt. Bij afname van meerdere stukken is vaak een betere deal te maken en het scheelt in de eventuele verzendkosten. Als ik twijfel over materialen of de maat dan neem ik vaak per mail contact op met de adverteerder. Met specifieke informatie over materiaal, borstwijdte of beenlengte kom je een heel eind.
- Hippas: voor de echte fashionista's onder ons die graag designerlabels kopen. Hippas is het duurdere zusje van Marktplaats, waarbij kleding van designlabels tweedehands wordt verkocht. De prijzen zijn navenant hoger dan op Marktplaats, maar voor de liefhebber is het smullen!
Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar ik put voor het gemak even alleen uit eigen ervaring.
Help, mijn tweedehands kleding ruikt muf!
Het is me nog niet vaak gebeurd, maar heel soms komt het voor: een muffige geur aan een zojuist aangeschaft tweedehands artikel. De meeste spullen kun je gewoon meteen in de wasmachine doen of in een sopje zetten (even het waslabel checken en als dat ontbreekt: Googlen of gezond verstand gebruiken). Bij sommige stukken is dit echter niet mogelijk.
Colberts of andere niet-wasbare stukken hang ik in dit seizoen een nacht in de vrieskou, waarmee de geur meestal gewoon verdwijnt. Als dat niet genoeg is, combineer ik het met een textielverfrisser. In andere seizoenen werkt de douche als een soort stoomcabine. Door het kledingstuk een tijdje in de stoom te laten hangen trekt de geur er voor het grootste deel uit. Het kledingstuk vervolgens opbergen met een zakje lavendel doet vaak ook wonderen.
En mocht echt niets werken om de geur te verdrijven, dan is de stomerij de laatste strohalm. Maar aangezien een bezoekje aan de stomerij het financiële voordeel van het tweedehands kopen voor een aardig deel opheft, heb ik dat tot nu toe kunnen vermijden.
Mijn ervaring is regelmatig even binnenwippen in een tweedehands winkeltje.Met een lijstje in mijn achterhoofd,wat ik nog kan gebruiken. Nu weet ik bv al,dat ik deze winter een dikke jas wil hebben. Wie weet hangt hij er in augustus al. groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderen@Izerina: ik heb zelfs weleens gehoord van trouwe klanten die een verlanglijstje bij een tweedehands winkel neerlegden en gebeld werden als het gewenste kledingstuk binnen kwam. Dus ik weet niet hoe warm jouw contacten daar inmiddels zijn...?
BeantwoordenVerwijderenHier ook een tweedehands shopper. Via MP heb ik vorig jaar al een zomerjas kunnen scoren, een rokje, twee mouwloze shirts en een 3/4 broek. Doe er nog een (Benneton) trui en een Jackpot rok bij en je hebt een groot deel van mijn kledingkast te pakken. Kijk je daarnaast ook nog naar de wollen trui (kerk-rommelmarkt) en vele H&M tops en shirts (via via gekregen in een tweetal grote vuilniszakken) en je hebt de rest eigenlijk ook wel te pakken. Zelfs zoonlief heeft een overgroot deel tweedehands.
BeantwoordenVerwijderenOf je het er van af ziet? Wel nee! Het is alleen zelf dat je het weet, een ander ziet het echt niet hoor!
Wauw, wat een mooi geschreven én handige handleiding! Bij mij in de buurt stikt het van de tweedehandswinkels, misschien moet ik daar toch eens gaan kijken...
BeantwoordenVerwijderen@zuiniginzuid: Thanx. Adam-Zuid is een echte snoepwinkel en voor jou op sjouw-afstand, dus doe er je voordeel mee!
BeantwoordenVerwijderenTip: www.prettypieces.nl
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ook gratis aan tweedehandskleding geraken door te swappen. Bij een swapping evenement kan je gewoon kleren die je nooit meer draagt ruilen tegen kleren van andere personen.
BeantwoordenVerwijderenbabyhall.be organiseert swapping evenementen voor babykleren.
Wat dacht je van all vintage webshops: doortje, i love vintage, Rock on Vintage, etc.
BeantwoordenVerwijderentweedehands kleding kan heel mooi zijn! Kijk eens op:
BeantwoordenVerwijderentweedehands kinderkleding
Altijd leuk om rond te gaan snuffelen voor tweedehands spullen. Kijk voor tweedehands spullen ook eens op de website van SocSoc.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het voor iedereen verschilt. Ook denk ik dat er veel mensen er niet uit voor durven te komen dat ze winkelen bij een 2e hands winkel. Persoonlijk vind ik het geweldig om rond te kijken in 2e hands winkels, ook online ga ik opzoek naar de beste koopjes, een leuke tip: http://www.vintage-kids.nl
BeantwoordenVerwijderenwij lenen financiering voor zaken met garantie
BeantwoordenVerwijderenMaak je geen zorgen, we zullen je helpen!
Gemakkelijke en snelle goedkeuring
Flexibele terugbetaling
E-mail: (trustenquiry05@gmail.com)