06 januari 2010

huishoudlijstjes

Nu de eerste werkweek van het jaar weer volop is begonnen, begint het huis langzaam maar gestaag weer rommelig te worden. De tafel is een verzamelplek van post, tijdschriften en schoolspullen aan het worden, de ontbijtborden staan op het aanrecht omdat er 's ochtends geen tijd was om de vaatwasser leeg te maken en er mag eigenlijk ook wel weer een keer gestofzuigd worden nadat ik de kerstspullen heb opgeruimd. Ik merk dat er een soort rechtevenredig verband bestaat tussen rommel in huis en chaos in mijn hoofd. Hoogste tijd om het huishouden weer een zwieper te geven dus.

Als ik even niet meer weet waar ik moet beginnen en behoefte heb aan structuur, wend ik me meestal tot één van mijn internetzusters die uitblinken in organisatietalent en bereid zijn dit met de wereld te delen. Er zijn genoeg lijstjes in omloop die het huishouden een stuk overzichtelijker maken en me weer op weg helpen. Door het huishouden op te delen in hapklare brokken voelt het meer als een verzameling klusjes dan als een onbevredigende berg werk.

Ik heb al eens eerder een logje over huishoudschema's geschreven, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we, zeker in vakanties, weleens afdrijven van de gebruikelijke routine. Een uitgeprinte lijst met een overzicht van taken is dan een redding. En het gevoel om een krul door een taak te kunnen zetten is het toefje op de taart: het geeft bevrediging die nog een stapje verder gaat dan alleen het gevoel van een opgeruimd huis.

Voorbeelden van bruikbare schema's kun je (onder andere) op deze pagina's downloaden:
- een lijstje met dagelijkse karweitjes
- een wekelijks schoonmaakschema
- maandelijkse klussen

Je kunt deze uiteraard naar eigen inzicht aanvullen. Hier vind je een voorbeeld waarop je je dagelijkse klussen zelf kunt invullen. Deze bestaat ook voor wekelijkse taken.

Met een lijstje van professionals achter de hand heb ik het gevoel dat ik de boel weer onder controle heb. Dat maakt me uiteraard nog geen Martha Stewart (maar het scheelt niet veel! ;-)).

4 opmerkingen:

 1. Raar hè, hoe snel de rommel oprukt?! Ik sta er ook van te kijken. Zelf ben ik fan van Flylady, en haar 'babysteps'. Die zorgen er voor dat ik niet overweldigd raak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @vlijtig Liesje: Flylady is inderdaad ook een mooie. Dankzij Flylady heb ik elke ochtend een glimmende gootsteen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lachen, zo herkenbaar. Heb vandaag het kastje onder de wastafel in de badkamer uitgemest en gesopt. En spontaan de koelkast. Heb getwitterd met foto van mijn ernstige onopgeruimde eetkamertafel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Christel: You go girl! Bij mij hangt het lijstje voor deze week verwijtend aan de binnenkant van mijn keukenkastje, maar ik moet er vanavond echt mee beginnen van mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen