08 januari 2010

de tv-loze dag

Opeens viel het kwartje: tv kijken is eigenlijk verveling in een glimmend jasje. En door dat jasje hebben we niet eens door dat we ons vervelen. De avonden staan bij ons thuis regelmatig in het teken van het al zappend de uren laten verstrijken en voor je het weet ben je oud. En weet je alles over perverse hobby's, financiële problemen van willekeurige Nederlanders of over Belgen in de rimboe. Ik doe weliswaar nog weleens nuttige dingen tussendoor (denk: breien, een telefoontje plegen, wat mailtjes sturen), maar eerlijk is eerlijk: in het algemeen is het bepaald geen quality time. En ik ben er niet trots op.

In de wintermaanden zie ik ook bij mijn kinderen een patroon waarbij de tv een steeds grotere plek in neemt en spelen een steeds kleinere. Mijn kinderen schieten voor de tv in een soort sluimerstand waarbij de buitenwereld geen enkele rol meer speelt. Informatie, anders dan uit de beeldbuis, komt niet meer binnen en de omgeving wordt totaal irrelevant.

Het kostte dan ook wat overtuigingskracht om een tv-loze dag in te voeren. En dan nog wel de woensdag; de dag waarop ze 's middags vrij zijn van school. Het argument dat tv kijken eigenlijk vermomde verveling is, werd met kracht bestreden. Maar met de belofte tot spelletjes (waar ik eigenlijk een hekel aan heb) en voorlezen kreeg ik de kinderen schoorvoetend mee.

De eerste woensdag is inmiddels achter de rug en het moet gezegd: het viel alles bij elkaar best mee. De middag stond - zoals elke woensdag - in het teken van diverse sportclubjes. 's Avonds hebben we langer dan gebruikelijk getafeld, er is een potje gekaart en extra lang voorgelezen, dus de kinderen waren dik tevreden. Daarna zijn mijn lief en ik heerlijk met een boek op de bank geploft en we hebben met een muziekje op een ongebruikelijk ontspannen avond gehad.

Laat ik niet te snel euforisch worden, maar als het op deze manier door gaat, konden we onze tv-loze periode weleens gaan uitbreiden. Als het maar niet op de avond van Eli Stone is. Of van Grey's Anatomy. O jee. Ik begin te denken dat ik zelf het grootste probleem heb als het om dwangmatig kijkgedrag gaat...

6 opmerkingen:

 1. Staat de tv centraal in de kamer? Dat verplicht iedereen om mee te kijken. Als je een aparte tv hoek(koptelefoon) of kamertje hebt,dan wordt er veel gerichter gekeken.En als je bij jezelf nagaat,welke programma's echt boeiend zijn,minder je ook al. Ik neem vaak een documentaire of natuurfilm op.En kijk dan bv op één avond "het vermoeden" iets van de Bos of NGC. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Izerina: de tv heeft inderdaad een redelijk dominante plek in huis en eigenlijk zijn de kinderen er vooral de baas over.

  Ik heb er nog eentje op de bovenverdieping die gebruikt wordt voor de dingen die ik zelf écht wil zien, zoals goede documentaires en tuinseries op de BBC, terwijl de andere tv door de rest van het gezin in gebruik is.

  Een tv-dieet gaat bij ons alleen maar werken als we het gebruik van de "centrale" tv terugschroeven. En de tv-loze woensdag is een goede start wat mij betreft, maar het mag nog wel een stuk verder teruggebracht worden. En dan is het makkelijk om naar de kinderen te wijzen, maar zoals ik tot mijn schrik constateerde: ik ben er zelf dus ook behoorlijk debet aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat goed zeg!
  Ik heb zelf helemaal geen tv, ik keek er nooit naar. Hoef dus ook niet af te kicken.
  Maar ik kan je wel zeggen, voor je het weet heeft internet ongeveer dezelfde plek ingenomen. Even een beetje doorklikken, verder lezen, en voor je het weet is de avond voorbij. Ook zonde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Budgetstudent: dat gevaar zagen we ook al aankomen, dus bij de tv-loze dag is ook overmatig internetgebruik inbegrepen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben geen kabel, de kinders mogen wel elke dag een kwartiertje (dat maak ik mijzelf wijs, dikwijls is het een half uur) naar een DVD kijken.
  Grey's anatomy heb ik ook helemaal gezien :-) Geleend van een vriendin en het laatste seizoen van mijn zusje.
  Maar idd, intussen is mijn bladwijzertab al zo goed gevuld als een programmablaadje van de TV. Misschien moet ik zelf dan maar op internetdieet. (Hoewel dat wel zeer gericht is, of maak ik mijzelf dat ook maar wijs?)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Sabine: tja, herkenbaar. Vandaag is onze tweede internetloze woensdag en er staat een wachtrij voor de PC. Ik denk zelf wel dat internet inderdaad iets gerichter is dan TV, alhoewel het gevaar bestaat dat je al surfend totaal verdwaald in de trivia ;-)

  BeantwoordenVerwijderen