07 januari 2010

koopdrang

Soms heb ik de onweerstaanbare neiging om te shoppen. Ondanks mijn consuminderdrang en grondige opruimacties heb ik dan een overweldigende (meestal hormonale) aandrang om iets te kopen. Een leuke dingetje.

Vorig jaar vertelde een vriendin, die zich al tijden in een financieel penibele situatie bevindt, dat zij in die gevallen gewoon het internet op duikt. Ze laadt allerlei hebbedingen in haar virtuele winkelwagentje en logt dan uit. Ik heb dit geprobeerd, maar mijn aandrang bleek te sterk. Alleen met grote moeite kon ik me beheersen om op "afrekenen" te drukken en mijn behoefte was daarna alles behalve bevredigd.

Maar dankzij Amazon.com vond ik onlangs een andere, doeltreffender, methode. Bij opwellende koopwoede ga ik op Amazon op zoek naar de - in mijn ogen - meest zinloze producten:
Een stofzuigrobot. Een infrarood-haargroeistimulator. Het voetmassage-ei. De elektrische kurkentrekker. Een nagellakdroogapparaat. Een saunariem. Energie-opwekkende pleisters. Been make-up. Een leescursus voor baby's vanaf 5 maanden. Hondensieraden.

Alleen al de aanblik van deze uitwassen van consumentisme maakt dat mijn zin in het kopen van een hebbedingetje met terugwerkende kracht een beetje banaal voelt. Ik zal op deze manier vast niet al mijn (overigens steeds minder frequente) shopattaques het hoofd kunnen bieden, maar het verzacht de symptomen aanzienlijk.

Ik ben benieuwd naar andere strategie├źn tegen hevige koopdrang!

8 opmerkingen:

 1. Ik open meestal mijn excel sheet voor het budget en ga aan het rekenen met pen en papier, hoeveel houd ik deze maand over, en dit jaar, en hoe lang moet ik nog sparen, hoeveel rente ontvang, hoe kan ik dat bedrag verhogen door zus en zo te doen. Meestal krijg ik vervolgens de drang om nog veel minder uit te geven, of daadwerkelijk de inspiratie hoe ik dat kan gaan bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, ik voel me op mijn ziel getrapt! Mijn grote droom, een stofzuigerrobot, is consumerend. Ik spaar al jaren 50-ct muntjes om deze droom te verwezenlijken. Helaas is de pot vaak het slachtoffer van deurcollectes, krantenbezorgers of gewoon een lege portemonnee. 's Morgens opstaan en dan een schoon en keurig gestofzuigt huis hebben - zucht. Ik vind stofzuigen het meest vreselijke karwei dat ik kan bedenken. Helaas is mijn man het met je eens, dus hij is nu de pineut ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n stofzuigerrobot lijkt me helemaal het einde. 's Nachts opladen en stofzuigen is toch hartstikke consuminderend of ben ik nou gek. Ik vraag me alleen af wie de stoelen stofzuigt en de trappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Budgetstudent: dat doe ik inderdaad ook regelmatig, maar als instant oplossing voor koopdrang is het voor mij niet voldoende, omdat ik ook meteen zie hoeveel spaargeld ik voor handen heb..

  @Anoniem: volgens mij is jouw oplossing veel budgetvriendelijker! ;-)

  @Lege Zakken Vrouw: tja, wellicht als je ├ęcht een stofzuiger nodig hebt. Maar dan nog vind ik ze schreeuwend duur, voor een klein beetje extra gemak! En wie de stoelen en trappen doet? Misschien mag je de man van anoniem hierboven lenen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn moeder heeft ons geleerd: Bij alles wat je wilt kopen stel je jezelf twee vragen; Heb ik het nodig en kan ik het missen?
  Meestal is het minimaal 1 keer nee, en dan gaat het over ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Wilmi: tja, dan haak ik in 99% van de gevallen na de eerste vraag al af!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat bof ik. Ik heb zelden koopdrang. Ik kan soms naar de stad gaan met de bedoeling me eens echt te verwennen. En kom met een truitje van de kringloopwinkel thuis. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bij koopdrang de kleding/linnenkast of andere probleemplek opruimen en uitzoeken helpt ook (de rommellade, de berging, gereedschapskist). Als ik daarmee aan de slag ben geweest heb ik helemaal geen zin daar weer een zooi van te maken door spullen aan te kopen. Ik heb het immers net weggedaan!

  BeantwoordenVerwijderen