30 juni 2010

luie huisvrouw

Deze week deal ik met de laatste loodjes voor de vakantie hier in het westen losbreekt. En helaas ook met een laatste onhandige deadline: deze week heb ik een grote klus voor mijn eigen bedrijf, moet ik de eindopdracht voor mijn studie inleveren en mijn "gewone" werk afronden. Dit soort situaties komt in huize Bewuste Eenvoud helaas wel een paar keer per jaar voor. Kwestie van geen talent voor plannen en niet ver genoeg vooruit denken.

Een positief bij-effect van deze terugkerende stresssituaties is dat ik een aantal survivaltips heb verzameld voor gestresste, maar tevens luie huisvrouwen. Inmiddels ben ik er aardig bedreven in om met een paar simpele truukjes voor de buitenwereld te verdoezelen dat het in ons huishouden niet altijd soepeltjes loopt.

Als je ze niet doorvertelt zal ik als eerste in de serie luie huisvrouw een paar tactieken weggeven in de categorie maaltijden.

Makkelijke snelle maaltijden die zelfs enigszins flitsend overkomen in geval van onverwachte mee-eters:

- zorg dat er wat basisingrediënten in huis zijn zoals sla, champignons, tomaat en een potje verse basilicum. Pimp bij onverwacht bezoek een diepvriespizza met wat verse ingrediënten. Hussel een paar tomaten door een mengsel van olijfolie en balsamicoazijn en je hebt een "homemade pizza" met salade. Niks mis mee.

- kook de keren dát je tijd hebt om te koken wat overvloediger en serveer restjes nasi, macaroni, boontjes, broccoli en dergelijke de volgende dag koud met wat verse ingrediënten erbij zoals komkommer, sla, appel, tomaat of bleekselderij en noem het een maaltijdsalade. Toefje peterselie (of eventueel een bloemetje of de tuin) erbij als garnering en het ziet er tamelijk professioneel uit.

- presentatie is de helft van het werk: een bord met een aantal bestanddelen in verschillende kleuren ziet er al snel lekker decadent uit. Niemand hoeft te weten dat je wat dingen uit potjes en blikjes hebt toegevoegd (zie foto: restje macaroni van gisteren met een kwakje humus, wat sla uit de tuin met twee tomaatjes en een paar mungboontjes).

- maak van oud brood wat croutons (in blokjes snijden en bakken in wat olie), wentelteefjes of een gegrillde sandwich (insmeren met olijfolie, half teentje knoflook erover uitwrijven en een paar minuutjes onder de grill). Heerlijk in combinatie met een soepje: blik open trekken, opwarmen en een scheutje room, een paar snippertjes Italiaanse kruiden of een toefje peterselie toevoegen. De gegrillde sandwich in driehoekjes snijden en erbij serveren.

Ik hoor graag of jullie goede tips hebben om vals te spelen als het op koken aan komt!

6 opmerkingen:

  1. Ik heb altijd een pak tortilla's in huis. In geval van nood op een heleboel manieren te gebruiken:
    *Opgerold, koud, gevuld met restjes sla en evt. rauwkost.
    *Opgerold, warm, gevuld met groenten en evt. gehakt.
    *Idem, dan met kaas erover in de overn.
    *Als snelle bodem voor een hartige taart (groenten, evt. vlees, 3 eitjes met wat slagroom en kaas erover, in de oven, klaar.)
    * Als quesadilla: een tosti van twee tortilla's met geraspte kaas en gehakte paprika''s, uitjes en pepertjes ertussen - bakken in de koekenpan.
    * En laatst zelfs gebruikt in lasagne, met groot succes. Vegetarische lasagne uit de Dunne vegetariër, en dan tortilla's als lasagnebladen.

    Kortom: onmisbaar in het huishouden.

    Overigens nemen de kinderen ook opgerolde wraps mee naar school, hetzij gevuld met rauwkost, hetzij met bijv. appel, rozijnen, kaneel en beetje citroensap.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja hoor, ook hier vaak een restje zilvervliesrijst opgebakken (erg lekker met zeezout, knoflook en een uitje)Daarbij een salade van restjes groenten met een dressing van olijfolie, uitje, appelazijn en verse kruiden. Of restje maccaroni, veel sla er bij, soms een gebakken eitje er bij en grof brood vooraf met homemade kruidenboter of dippen in olijfolie met kruiden.
    Op dit moment ben ik helemaal verslaafd aan Griekse salade, vult lekker en met een gepofte aardappel of gegrild visje ook zo klaar.
    Van een turks brood heb je ook zo een pizza gemaakt, sla er bij en je bent klaar.
    Groetjes, Dagmar. http://bewustconsumeren.web-log.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goeie tips! Zelf vind ik een grote pan soep ook handig als ik weinig tijd heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Meibloempje: Ik ben meteen een voorraadje in gaan slaan! Hoe meer manieren om vals te spelen, hoe beter.

    @Dagmar: een pizza van een turks brood is een prima idee, gaan we meteen proberen!

    @Vlijtig Liesje: dat is inderdaad ook één van mijn standaard trucs. Zeker nu de tomaten in de tuin weer in overvloed rijp zijn staan tomatensoep, tomaten-groentensoep en gazpacho hier regelmatig op het menu.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weet je wat ik vaak doe. Ik kook een hele kilo rijst in een keer, maak er bruikbare pakketjes van en vries ze in. Klaar voor gebruik. En als ik verse broccoli, bloemkool enzovoorts heb, blancheer ik wel eens de groenten en maak daar ook pakketjes van voor in de diepvries. Zeker nu onze moestuin begint op te leveren. Scheelt veel kooktijd in de herfst, winter...

    BeantwoordenVerwijderen