05 juli 2010

hooikoorts 2

Ergens in april, toen de lente net van zich liet horen, maakte ik voor mezelf een actieplan om mijn hardnekkige hooikoorts verschijnselen binnen de perken te houden. Ik bestelde een netipot en kocht een extra wasrekje om mijn kleding binnen te laten drogen and off we went.

Van alle plannen die ik had, heb ik er uiteindelijk maar twee ten uitvoer gebracht: ik heb de afgelopen maanden veel water gedronken. Althans, voor mijn doen. Er zijn mensen die fluitend aan een liter of anderhalf per dag komen, maar ik moet daar erg mijn best voor doen. Bovendien moet ik van elk glas water twee keer plassen, dus dan gaat de lol er snel af.

Mijn andere anti-hooikoortsactie was consequent alle zuivel vermijden. Geen cappuccino, geen slagroom, geen kaas op de pizza, geen scheutje yoghurt door de saus. Gewoon geen zuivel. Nada. Maar... (tromgeroffel): ik heb dit seizoen dan ook geen hooikoorts gehad. En ook niets wat er op leek. Ik was niet eens verkouden, geen jeuk, geen tranende ogen, geen onophoudelijk genies, geen geïrriteerd en moe gevoel. Mooier nog: ik kon voor het eerst sinds mijn prille jeugd weer bos-in-de-zomer ruiken. En gemaaid gras. En de bloemen in mijn tuin. En ik kon appels eten en perziken en meloen, zonder dat ik last kreeg van een opgezet en rauw gehemelte.

Door verschillende mensen ben ik gewaarschuwd niet te vroeg te juichen: het klimaat doet raar dit jaar en de pollen komen kennelijk langzaam op gang. En dat ik één seizoen succes heb gehad met mijn aanpak wil nog niet zeggen dat ik voortaan elk voorjaar snottebel-loos doorkom. Maar lieve mensen, ik ben inmiddels hooikoortsvrij in juli aanbeland, dus durf ik het succes te vieren met een groot stuk appeltaart. Zonder slagroom, want je moet het lot niet tarten.

12 opmerkingen:

 1. Mijn zoon van 15 heeft vreselijke hooikoorts. Wat heeft zuivel er nu mee te maken?
  nooit van gehoord.
  Is dit ergens op te zoeken?
  Hoor het graag!
  groetjes Diaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.elsevier.nl/Stijl/nieuws/2011/6/Zuivel-blijkt-hooikoortsklachten-te-verminderen-ELSEVIER299699W/

   Verwijderen
  2. Interessant stukje, vooral omdat ik inmiddels heel wat mensen ken die precies het tegenovergestelde ervaren.

   http://www.hooikoortswijzer.nl/1670958.htm
   http://www.hayfeversite.com/hay-fever-diet-tips-foods-to-reduce-or-eliminate
   http://www.gezondheidsnet.nl/hulp-bij-hooikoorts/artikelen/662/hooikoorts-en-voedselallergie

   Verwijderen
 2. Heb natuurlijk meteen jouw actie-plan bestudeerd, geweldig. Maar net als mijn naamgenote hierboven, ben ik nieuwsgierig voor wat betreft de zuivel. Vanwege de slijmopwekkende werking???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Diaan en Diana:
  ik was op het spoor gekomen toen ik iets las over kruisallergieën. Er zijn verbanden te ontdekken tussen een allergie voor bepaalde pollen en bepaalde andere voedingsmiddelen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisallergie#Bekende_voorbeelden_van_kruisallergie

  Ik had altijd al het gevoel dat ik het na het drinken van melk in het hooikoortsseizoen wat benauwder had. Inderdaad door slijmvorming, maar ik had ook altijd een soort "verdoofd" gevoel op één bepaalde plek in mijn lip na het drinken van melk. Ik ben gaan googlen op verbanden en kwam een behoorlijk aantal artikelen tegen.

  Let wel: de wetenschappelijke waarde van deze artikelen is soms wat gammel. Ik gooi het dus ook puur op mijn ervaring. Bij mijn 12-jarige dochter werkt het overigens niet; die heeft een minder ernstige variant van hooikoorts maar loopt nog steeds te sniffen en soms ook te tranen. Het is dus een kwestie van uitproberen wat er werkt.

  Een paar links:
  http://www.vegetariantimes.com/features/editors_picks/516
  http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/index.php?pagina=melk
  http://www.ecomii.com/blogs/parenting/2009/05/10/seasonal-allergy-fighters-for-kids/

  Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, ik had de link met zuivel ook nog niet gehoord. Maar zuivel is sowieso niet bepaald gezond. Ik was zelf weer met zuivel gestopt wegens extreme maandelijkse bloedingen, en met veel succes. Pijn is flink verminderd, en de rest ook. Dus zuivel..echt niet goed voor elk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ws is het waterdrinken juist hetgeen wat maakt dat je nu beter in je vel zit.....wist je trouwens dat tarwe ook en boosdoener is voor hooikoorts(voor bij wie het niet helpt allemaal....)

  gr ~Bib~

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het fijn voor je dat er vanaf bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. super! dat moet echt genieten zijn!

  Ik hoop voor je dochter dat ze ook haar trigger nog vind.

  En ja, wat zuivel betreft... het werkt inderdaad ook nog andere kwalen in de hand. Ik probeer de melk ook zoveel mogelijk aan de kalfjes te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/index.php?pagina=melk


  Daar staat wat voor invloed zuivel heeft op hooikoorts.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe snel merk je resultaat nadat je stopt met zuivel? Is het nadelig als ik soms iets neem met sporen van melk zoals hagelslag?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij mijn zoontje was er de verdenking op koemelkeiwitallergie(KMA). Toen zijn we allemaal gestopt met zuivel, rigoureus. Nu voor het eerst sinds jaren kan ik weer in de tuin zitten zonder benauwdheid. Hooguit wat geirriteerde ogen, maar toch.
  Ook mijn vrouw heeft dit jaar geen hooikoorts.
  Onze darmklachten (prikkelbare darm) zijn sterk verminderd.
  Ben eigenlijk wel boos op de melklobby die mij deed geloven dat melk gezond is en zoveel gezondheidsklachten heeft veroorzaakt.

  BeantwoordenVerwijderen