10 juni 2010

blinde consumindervlekken

Er zijn plaatsen die ik als consuminderaar eigenlijk zou moeten mijden. In de eerste plaats zijn dat schoenenwinkels. In schoenenwinkels krijg ik een waas voor mijn ogen die zorgt voor een tijdelijke verstandsverbijstering. Ik zal niet snel een paar laarzen voor driehonderd euro kopen - wat ik in mijn omgeving regelmatig zie gebeuren - maar ik weet mezelf altijd wel wijs te maken dat ik voor een bepaalde gelegenheid Andere Schoenen nodig heb. Of, en dit is helaas echt gebeurd, dat ik mezelf wijs maak dat ik schoenen nodig heb bij een bepaald tasje. Op het moment zelf is die gedachte zó overtuigend, dat ik er vol voor ga. Pas thuis dringt het besef door dat:
a) ik al twee paar schoenen had in die kleur
b) de schoenen eigenlijk niet zo lekker zitten
of
c) ik me eigenlijk voorgenomen had om het geld te gebruiken voor een (broodnodige!) andere spijkerbroek.

Mijn strategie voor schoenenwinkels is inmiddels vrij radicaal: ik loop er met een grote bocht omheen. Om mezelf de Imelda Marcos van Den Haag te noemen gaat wat ver, maar voor een consuminderaar heb ik wel een buitensporige hoeveelheid pumps, sneakers, ballerina's, slippers en laarzen. Mezelf niet blootstellen aan de verleiding is dus gewoon de beste optie.

Mijn tweede zwakke plek is Ikea. Mijn lief snapt hier niks van, die krijgt al bultjes als hij het blauw-met-gele gevaarte in de verte langs de snelweg ziet liggen. Als ik echter voet over de drempel zet zie ik opeens van alles Wat Ik Nodig Heb. Ik heb al van alles geprobeerd, van boodschappenlijstjes tot contant geld meenemen, maar uiteindelijk sta ik toch weer meer waxinelichtjes/doosjes/kook-frutsels in te pakken dan ik nodig heb.

Ik sta nu op het punt de deur uit te gaan om bij Ikea een paar zeer verantwoorde schoenen-opbergdozen aan te schaffen. Dat draagt bij aan mijn eeuwige streven naar een opgeruimd huis (opvallend trouwens dat ik vaak bij Ikea kom om dingen te kopen in de hoop mijn huis op te ruimen. Terwijl het netto-resultaat weinig anders kan zijn dan: meer spullen in huis halen).

Sta ik hier nou alleen in of hebben jullie ook blinde consumindervlekken? Waar liggen jullie verleidingen en hoe gaan jullie daar mee om?

9 opmerkingen:

 1. Ohh ik vind ook alles leuk daar haha. Bij Ikea dan, schoenen heb ik niets mee.
  Vooral keukenspulletjes en decoreerspul. Word je echt zo hebberig van! Maar ik heb een man die bij elk dingetje gaat zeuren: 'Heb je al' Of erger nog 'Heb je niet nodig'.
  Dus bij elk ding moet ik wel nadenken en leg het dan weer terug om met alleen de spulletjes wat op het lijstje stond bij de kassa te gaan staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dat ook, maar dan mer stofjes en kantjes.
  Zo erg, ik moet het kopen en dan ligt het vervolgens weer in een hoekje tot ik er iets mee doe. En na een tijdje gaat het naar zolder.
  Gelukkig gaat dat nu een stuk beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb het ook bij de Ikea.
  Wil al tijden wat van die cd opberghoesjes hebben (voor een opgeruimder huis inderdaad :-) ), maar "durf" niet te gaan omdat ik weet dat ik weer andere dingen tegen kom die ik plotsklaps "moet" hebben.
  Xenos is ook zo'n winkel waar ik beter niet heen kan gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met schoenen en kleding heb ik het niet zo. Het moet direct goed zitten, anders koop ik het niet. En aangezien ik erg kritisch ben...
  Ikea ligt niet om de hoek dus dan is de verleiding ook niet zo groot. Maar de Action!! Op 3 minuten fietsafstand....en veeeel te goedkoop! Dan heb ik altijd wel iets heeel hard nodig, fout he!
  Groeten, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. IKEA met stip op één. En tassen. tasjes. Hoewel ik er maar éen tegelijk gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooooh, heel herkenbaar... scrapspullen, cadeautjes op voorraad, lapjes stof, schoenen voor de kinderen, kleding voor de kinderen, enz. Tot een paar jaar geleden de knop is omgegaan en langzamerhand er steeds meer blinde vlekken zijn verdwenen. Pas ben ik gaan winkelen en kwam thuis met... alleen een paar pollepels. Ik moet wel zeggen dat ik de 'kick' van het winkelen die ik 'vroeger' altijd had er nu ook niet meer is, soms voelt dat wel als een verlies. Maar ik hou nu echt meer geld over en krijg steeds legere kasten. En dat maakt het ruimschoots goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb van vroeger ook nogal wat ikeaspullen maar die zijn niet altijd even duurzaam gebleken en dan blijf ik er liever van af, dus ik ga daar niet meer. Ook dat op den duur iedereen hetzelfde in huis heeft staat me wat tegen aan ikea.
  Dat van die schoenen herken ik wel, al is het bij mij omgekeerd: als ik er koop zijn ze altijd mooi, makkelijk en van een duurzaam en verantwoord merk. En ik heb helemaal niet zo heel veel schoenen (4 paar en een paar sportschoenen denk ik, dat valt dus nog wel mee) dus de verleiding is dan wel groot.
  Ik probeer ze dus ook te mijden die winkels.
  Winkels met naai en knutselspullen ontwijk ik beter ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja....lapjes en frutsels zijn ook érg gevaarlijk. Ik probeer die alleen op rommelmarkten te kopen, want het spul is vaak schreeuwend duur. En ik gebruik het eigenlijk zelden, het is meer voor de heb.

  En de Xenos is ook levensgevaarlijk. Hoeveel exotische dipjes en "handige" keukenspullen heeft een mens nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De markt: alle verse groenten en fruit die naar me schreeuwen en mijn overtuiging van gezond en lekker koken, zorgen ervoor dat ik soms meer koop dan we op kunnen.
  En de naaiwinkel: nog een leuk stofje, lint, wat knoopjes. Ik kan er nooit binnen om enkel te kopen wat ik wil.
  Om nog maar te zwijgen van boekenwinkels. Ik heb een bibliotheekabonnement, maar ik koop gretig boeken en altijd meer dan ik van plan was.
  En toch staat op nummer 1: Hema. Heel erg fout en echt niet bewust consumerend, maar ALTIJD als ik er binnen loop, raak ik verblind.
  http://tweemeisjesindestad.blogspot.com/2010/07/85-hema.html

  BeantwoordenVerwijderen