14 maart 2010

verbeterpunten

Het streven naar een eenvoudige levensstijl is een continu proces. Inmiddels ben ik een dik jaar bezig en een hoop dingen gaan me steeds natuurlijker af. Maar er zijn zeker ook verbeterpunten:

- Mijn tas heeft geen vakken, waardoor alles door elkaar ligt. Het gebeurt dagelijks dat ik opgejaagd moet gaan spitten tussen mijn spullen om een rinkelende gsm te vinden.

- Ik heb nog geen goed systeem gevonden om schoenen op te bergen. Het zijn er niet eens veel, maar door mijn manier van (niet) ordenen lijken het er wel heel veel. Daar moet ik een keer iets op verzinnen. Hetzelfde geldt voor mijn kruidenvoorraad.

- Ik druk iedere ochtend een paar keer de snoozeknop van de wekker in en kan me niet echt meer ontspannen in de reservetijd die ik mezelf gun.

- Ik lees op mijn werk vrijwel direct iedere mail die binnenkomt. De mail leidt me eigenlijk continu af van waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik besef dat, maar het lukt me op één of andere manier niet om de mail alleen te lezen op vooraf ingeplande tijdstippen. Dan heb ik het idee dat ik dingen mis.

- Ik wacht tot het allerlaatste moment met benzinetanken, ook al geeft het brandende lampje me lichte stress.

- Ik lever regelmatig mijn biebboeken net één dag te laat in.

- Ik plan regelmatig teveel vergaderingen op één dag waardoor ik steeds in een tijdsklem zit. Ook mijn privé-agenda is niet altijd evenwichtig verdeeld. De afgelopen week had ik vier etentjes, terwijl er ook weken verstrijken waarin ik geen enkele afspraak heb.

- Ik neem te vaak snipperuren op, terwijl ik goed besef dat alleen een hele dag vrij nemen van mijn werk me de rust geeft die ik op dat moment nodig heb. Maar daar heb ik het te druk voor, vind ik dan.

- Ik doe te vaak meerdere dingen tegelijk. Multitasken is de grootste valkuil voor wannabe-minimalisten als ik.

En waar ligt jouw belangrijkste verbeterpunt?

10 opmerkingen:

 1. Ik sta pas aan het begin van de route op weg naar een eenvoudige leefstijl. Dus ik moet zo'n beetje alles nog verbeteren.

  Wat ik je wel kan aanraden voor de kruidenvoorraad in kleine potjes is het volgende. Ik heb in mijn keuken twee smalle schappen, ze zijn beide 1.30 meter breed, 5 cm dik (hoog) en 5 cm diep. Hier passen al mijn potjes en flesje (sojasaus ed) en staan netjes geordend. Het ziet er zelfs heel sfeervol uit. De schappen hangen op een muur waar verder geen kastjes tegen staan/hangen. Ze hangen op ooghoogte, zodat je meteen vindt wat je zoekt. We hebben ze zelf gemaakt van de overgebleven passtukken van de keuken.

  Hoop dat je er iets aan hebt. Ik lees je blog overigens met veel belangstelling. Je hebt een mooie schrijfstijl.

  Groet Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken echt zoveel van wat je schrijft, ik had het bijna zelf kunnen schrijven. Vooral dat alles netjes en geordend is, behalve schoenen en kruiden.
  De snoesknop gebruik ik echter niet meer omdat dat echt veel tijdswinst oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als vutter heb ik minder met tijdsdruk te maken. En kan ik meegaan met de dingen,die zich aandienen. Ik zou minder willen oordelen en meer "dat was is" willen accepteren. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allemaal heel herkenbaar, ik moet nog steeds meer weggooien maar dat is zo moeilijk. En daardoor lijkt het of alles niet goed loopt.

  Groeten Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn verbeterpunt is heel duidelijk, maar ook ontzettend moeilijk. Meer mijn hart volgen en minder beredeneren met het verstand.

  Die email is herkenbaar, heb je gehoord van Getting Things Done (GTD) van David Allen? Een mooi idee om o.a. je inbox leeg te houden. Het werkt prima (althans op mijn werk, thuis is een ander verhaal). Google maar eens, misschien heb je er wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha ha ha, benzinetanken doe ik ook altijd pas als het echt moet. En dat lampje is al niet echt fijn, maar meestal moet ik dan ook nog tanken voordat ik ergens naartoe moet ipv dat ik ergens vandaan kom. Heel onhandig en ik ben dan ook altijd erg trots op mezelf als ik op een terugweg tank bij een goedkope pomp zonder dat mijn lampje heeft gebrand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet niet of je al zenhabits leest, maar daar kun je ook tips vinden voor het inplannen van e-mail. Zie ook focusmanifesto.

  Wat ik kan aanraden is de e-mail notificatie uitzetten en alleen 's ochtends en 's middags checken, als een e-mail echt veel haast heeft, dan belt de klant wel. Meestal is het echt niet zo dringend :)

  Wat de schoenen betreft zou je winterschoenen 's zomers in een kast kunnen zetten (en andersom) en de overige schoenen op een schoenenrek in de gang?

  Succes ermee in ieder geval! Ik vind je blog erg inspirerend. Een van mijn verbeter punten is om minder te gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er ging iets fout met de vorige reactie , maar ik probeer het gewoon nog een keer :)

  Waarom verbeteren ? waarom niet accepteren dat je zo bent ?
  Er is toch niets mis mee , kleine aanpassingen kunnen altijd wel maar blijf ook wie je bent .
  Niets mis mee :)

  Vriendelijke groet, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. een schoenentip, als je een kelder of loze ruimte hebt met een deur, achter in de deur een spijker, en je hangt zo'n schoenenordner eraan, is kleerhanger met lang stof en vakjes..werkt niet met laarzen, maar alle schoenen hier zitten er netjes in...volgens mij hebben ze die bij kwantum, leen bakker...hier werkt het erg goed. ik hoop dat je de beschrijving snapt....ehum...

  BeantwoordenVerwijderen