26 oktober 2009

zelf maken: zuurdesembrood

Rondom zuurdesembrood hangt voor mij een mysterieus waas. Hoe kan brood nu een goede textuur krijgen met alleen water en meel? Tijd voor een test dus.
Deze week heb ik een poging gewaagd met wat bij elkaar gesprokkelde suggesties bij de hand. Het was een grote oefening in geduld, maarrrrrrrrr.....het resultaat mocht er zijn.Voor het maken van een zuurdesembrood heb je drie dingen nodig:
1. meel (ik gebruikte onbespoten volkorenmeel dat ik bij de molen had gekocht)
2. water
3. geduld. Véél geduld.

Dag 1:
Meng ongeveer 500 gram meel met voldoende water om er een soepele bal van te maken. Doe dit in een kom en zet deze een uurtje buiten (om gisten "op te vangen"). Zet de kom vervolgens afgedekt op een warme plek weg.

Dag 2:
Het deeg begint een beetje te bubbelen en te verkleuren. Laat het deeg met rust.

Dag 3:
Het mengsel krijgt een beetje een grijs/bruinige kleur. Doe er een handje bloem doorheen en weer voldoende water om dezelfde consistentie als dag 1 te krijgen.

Dag 4:
Doe helemaal niets met het deeg.

Dag 5:
Het deeg begint sterk en een beetje zurig te ruiken (aanvankelijk gaven we de kat de schuld, tot we begrepen dat het door het broodexperiment moest komen). Voeg ongeveer een kilo meel toe en weer voldoende water om een goede structuur te krijgen. Houd ongeveer 1/3 apart als starter voor een volgende poging. Voeg aan de rest zout toe, vorm het deeg in (bijv.) een halve bol, bestuif er wat bloem overheen en zet het weg, afgedekt onder een theedoek. Laat zo'n 12 á 14 uur rusten op deze manier.

Dag 6:
Bak het brood op een met bloem bestoven bakplaat op 190 graden, ongeveer een uur. Als het brood hol klinkt is het klaar. Het heeft een volle, moutachtige smaak (die ik persoonlijk erg lekker vind, maar waar mijn kinderen een stuk minder over te spreken waren)

4 opmerkingen:

 1. Geïnspireerd door jouw verhaal ga ik nu tóch maar eens de broodbakmachine-methode proberen. Misschien is het dan tóch te doen ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan je een foto plaatsen van je brood? Of is hij al op? Ik ben benieuwd hoe je creatie eruit ziet. Ik maak elke week een zuurdesembrood, heerlijk is dat. Maar ik krijg het nooit voor elkaar om een mooi rond bol brood te krijgen. Het is vaker een plat 'pffrrrrt' model. :-) Terwijl hij altijd prima rijst. Enige tips?

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Mama Monique: Ben benieuwd of het lukt.Geduld is namelijk niet iets waar ik in overvloed over beschik :-)

  @Patrick: ik zal een plaatje erbij zetten. Ik moet je teleurstellen: het is inderdaad een beetje een pffrrrrt model, maar mijn volgende batch ga ik proberen in vorm te dwingen met een soort ijzeren ronde vorm. Heb jij trouwens een tip over hoeveel zout je er het beste bij kan doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben benieuwd, ik hou het in de gaten!

  Zelf gooi ik er altijd twee theelepels (maatschepjes) zout doorheen, dat geeft net de goede smaak. Maar smaken verschillen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen