15 oktober 2009

uitgaan

Toen we net besloten om het financieel wat rustiger aan te gaan doen, was uitgaan een heikel punt. Want: uitgaan is nodig om het leven een beetje leuk en licht te houden, maar het kost ook geld. Veel geld.

Ik mag gráág uit eten gaan, maar als ik eerlijk ben voelde ik me de laatste paar keer dat we gingen een beetje bekocht. Na het regelen van een gezamenlijke vrije avond, een oppas en vervoer (zodat we allebei een wijntje konden nemen), zijn de verwachtingen meestal hoog gespannen. De investering is dan al zo hoog, dat het eten alleen nog maar erg goed mag zijn, de ambiance perfect en het gesprek geanimeerd. Dat legt de lat nogal hoog en heeft de kans op teleurstelling al ingebouwd. Want in de praktijk bleek de laatste paar keer dat het personeel niet bepaald attent was en het eten qua prijs/kwaliteit verhouding te wensen over liet. En dan zijn wij niet eens erg kritische gasten.

Met vrienden die dezelfde ervaring hadden, zijn we daarom een gelegenheids-eetclubje begonnen. Ieder verzorgt één gang en degene die het hoofdgerecht bereidt is gastvrouw of - heer en bepaalt het thema. Zo hebben we al een rondje vis en zeevruchten gehad, een Italiaanse avond en een Fusion-avond. Je staat geen dagen in de keuken, de gerechten zijn elke keer erg verrassend (want: niemand wil onder doen voor de ander!) en omdat we allemaal dicht bij elkaar wonen is een wijntje meer of minder geen punt. Steeds opnieuw een topavond voor nog geen kwart van de kosten die we normaal maken!

Verder hebben we in de afgelopen jaren de Open Dagen ontdekt. Dat klinkt een stuk suffer dan het in de praktijk is. Wat open dagen gemeen hebben is, dat een organisatie zijn deuren open zet en daarbij zo voordelig mogelijk voor de dag wil komen. Dat betekent dat er rondleidingen zijn, activiteiten voor de kinderen en vaak ook nog iets te eten of te drinken. En - niet onbelangrijk - meestal is dit gratis!

Zo hebben we de open dag van de biologische boeren bezocht, evenals Kom in de Kas, de brandweer, de politie (beide erg leuk voor kleine jongetjes!), de gevangenis (voor kinderen vanaf 12 jaar), de Tweede Kamer en Open Monumentendag. Op de open dag van Rijkswaterstaat hebben we de unieke kans gehad om de Van Brienenoordbrug van binnen te zien en op de open dag in een kwekerij waar we afgelopen weekend waren heeft mijn zoontje met het invullen van een speurtocht vrijkaartjes voor Sealife gewonnen. Waardoor we er weer een gratis uitje bij hebben!

Kortom, je leven hoeft niet stil te staan als je besluit te snijden in het budget voor de Efteling, Duinrell of Plopsaland. Het beperken van zulke uitjes en aanvullen met tripjes naar diverse open dagen heeft voor mijn gezin in ieder geval een nieuwe wereld geopend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten