14 oktober 2009

boodschappen

Als ik ergens nog kan besparen, dan is het bij het boodschappen doen. In de wijk waarin ik woon zijn een Albert Heijn en een Lidl en ik moet bekennen dat de meeste inkopen bij deze twee winkels worden gedaan. Nu is de Lidl over het algemeen natuurlijk vrij scherp geprijsd, maar toch is het erg de moeite waard om goed te kijken waar verder nog levensmiddelen in de aanbieding zijn.

Deze zomer heb ik consequent een tijdje een vergelijkingslijstje bijgehouden. Van alles wat ik kocht, noteerde ik de prijs per eenheid, de datum, de winkel waar ik het kocht en of het een aanbieding was of niet. Je hoeft geen academicus te zijn om te zien dat een beetje slim achter de aanbiedingen aan lopen flink loont!

Een paar dingen die opvielen: een (flink) aantal huismerkproducten van Albert Heijn, Jumbo of C1000 bleken een stuk goedkoper dan een vergelijkbare Lidl- of Aldivariant. De catch achter een aanbieding is vaak dat je er nog een aantal andere - niet goedkope - artikelen bij moet kopen om er een complete maaltijd van te maken. Bijvoorbeeld: de macaroni is in de aanbieding, maar niet de saus, de groenten en eventueel het vlees. Ook blijkt er een ritme te zitten in dingen die in de aanbieding zijn; het loont erg de moeite om uit te vogelen om de hoeveel tijd bepaalde artikelen in de aanbieding zijn en dan toe te slaan. Een aanbieding is vaak een lokkertje, waarbij producten op of onder inkoopprijs worden verkocht. Als je de discipline (en de tijd...) hebt om ook voor je andere boodschappen op zoek te gaan naar de goedkoopste optie, dan is dat een flinke besparing!



Een ander handig hulpmiddel om de kosten voor inkopen te drukken is het plannen van een weekmenu. Ik maak in het weekend trouw een menu voor de komende werkweek om te voorkomen dat ik elke avond naar de winkel moet rennen om last-minute inkopen te doen. Door handig vooruit te plannen en daarbij goed te kijken wat er nog in de keukenkastjes en koelkast staat kom ik de week door met één keer een grote vracht boodschappen en hooguit nog één keer een kleintje. Op het weekmenu staan ook de bijzonderheden voor de komende week (bijvoorbeeld: één van de kinderen eet niet thuis, of we eten erg vroeg omdat er een paar moeten sporten), zodat niemand voor verrassingen komt te staan. En mocht je een keer geen zin hebben in het menu van de dag, dan is er altijd nog de mogelijkheid om deze te ruilen met een andere dag.



Jammer genoeg is in mijn prijs- en boodschappenmanagement de klad gekomen toen ik vanwege mijn blessure mijn inkopen niet meer zelf kon doen, maar nu er wat vooruitgang in zit ga ik het zeker weer oppakken.

1 opmerking:

  1. Ik heb ook nog een tip: niet elke keer je wc doorspoelen als je overdag toch alleen thuis bent

    BeantwoordenVerwijderen