24 oktober 2009

zelf maken: speculaaspasta

In België bestaat speculoospasta al een tijdje; een soort smeerbare speculaas voor op de boterham. Een tamelijk briljant idee. Inmiddels heeft de firma Lotus de pasta ook in Nederland op de markt gebracht en het moet gezegd worden: het is gevaarlijk lekker. Als je van speculaas houdt, dan. Het heeft dit jaar niet voor niets een Food-award gewonnen. Het grote nadeel van het goedje is de prijs. Zo'n 2,49 Euro voor 400 gram. Laatst in de bonus bij de Albert Heijn wisten we voor "slechts" 1,99 de hand te leggen op een pot en zo is een nieuwe verslaving geboren.

Bij aanschaf van de "goedkope" pot heb ik mijn dochter meteen duidelijk gemaakt dat de aanschaf een eenmalige actie was: als het op is, is het over. Maar een verslaving doet gekke dingen met een mens en zo kwam het dat mijn dochter me deze regenachtige zaterdagochtend verraste met een recept voor zelfgemaakte speculaaspasta dat zij op internet ontdekt had.

Men neme:
- 200 gram speculaas (voor een pak van 400 gram van enig huismerk betaal je ruim onder een euro)
- een half kopje koffie met wat melk en suiker
- eventueel wat kaneel

Giet de koffie over de speculaasjes. Goed pletten, eventueel wat kaneel erbij et voilá: huisgemaakte speculaaspasta. Even proeven: als de koffiesmaak te overheersend is gewoon een beetje melk toevoegen.

18 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tip! Ik heb nog speculaas liggen en ga het meteen proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Liesje: succes, ik ben benieuwd hoe je het vindt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kan ook gewoon speculaas op brood doen, toch??
    Een pak speculaas is niet duur.
    Of een prutje maken van boter, bloem, melk en suiker en speculaaskruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @annn: mijn zoon doet inderdaad altijd speculaas op brood, maar m'n dochter houdt niet van "knapperig". Zegt ze. Prutje hebben we niet geprobeerd, maar lijkt zo te zien wel wat op kruidnotenbeslag. Dat haalt hier in huis vaak de oven niet eens :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heb het recept meteen uitgeprobeerd, heb hier een kind die dol is op speculoospasta, ikzelf en mijn portemonnaie zijn er minder dol op.
    Het was een schot in de roos en veel lekkerder dan de 'echte'

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi! Zeker als je nog een leeg potje van "de echte" hebt staan is het helemaal makkelijk: wij hebben continu een verse pot in de koelkast staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. maar die kan je toch niet lang bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @anoniem: korter dan de echte (want: geen conserveringsmiddelen), maar toch wel een dag of 8. Dat haalt de pot bij ons trouwens nooit, dan is-ie al lang leeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. "ik weet iets dat nog veel lekkerder is dan speculaaspasta,en zoek via deze weg iemand die me wil lanceren en het product op de markt brengen(als het patent op mijn naam staat)iemand intresse?

    bruce20004@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik maak alles zelf, chocopasta,Speculoospasta(25j geleden van mijn grootmoeder geleerd, konfituur(vooral zomer..aardbei&Banaan.
    En als je dan de potjes proeft van de warenhuizen...ja man.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Alles zelf maken, wie kan mij helpen mijn dochter (5 jr)heeft fructose-intollerantie.
    Geen fruit en geen suiker. Wel druivensuiker, glucosestroop en rijststroop. Ook een goed rijpe banaan bevat geen fructose. Hoe maak je bananenjam?
    Groet, mama cares

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Mama cares,

    misschien heb je iets aan dit recept?

    bananenboter:
    5 rijpe bananen
    3 1/2 eetlepel citroensap
    1 1/2 cup (amerikaanse maat) zoetstof (bijv. agave- of rijstsiroop)
    1 theelepel pompoenkruiden **

    Breek de bananen in kleine stukjes en doe ze met de citroensap in de blender. Laat draaien tot het een gladde pasta is.

    Giet het geheel over in een grote sauspan en voeg met het vuur op een gemiddelde stand al roerend de siroop en de pompoenkruiden toe. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat het onafgedekt zo'n 15 minuutjes sudderen.

    Laat de bananenboter helemaal afkoelen en bewaar het vervolgens in de koelkast in een luchtdichte pot.

    ** pompoenkruiden:
    Ik gebruik de volgende verhouding
    2 delen kaneelpoeder, 1 deel nootmuskaat, 1/2 deel piment en 1/2 deel gemalen kruidnagel

    BeantwoordenVerwijderen
  13. kan iemand mij een tip geven hoe je droppasta voor op brood zou kunnen maken? ik zoek er al naar op internet en fora maar heb nog niks kunnen vinden. alvast bedankt. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je kunt ook gwn een speculoospasta voor 1.69 euro bij de lidl halen. Een pot van 400 gram. Zelfde smaak en pot.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Voor de grootverbruiker van speculaaskruiden:
    30x kaneel
    10x nootmuskaat
    5x anijszaadpoeder
    10x kruidnagelpoeder
    5x witte peper
    5x korianderpoeder

    Alles voordelig in behoorlijke hoeveelheden te koop bij van Beekum specerijen op internet (http://www.vanbeekumspecerijen.nl/)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. hoe maak je dan speculoospasta CRUNCHY ? gewoon wat kruimels speculaas toevoegen ?? wie weet dat ? bedankt !

    BeantwoordenVerwijderen
  17. HOE lang kan ik mijn zelfgemaakt speculaaspasta bewaren??

    BeantwoordenVerwijderen