03 januari 2010

tajine

Als ik vorig jaar één goede investering heb gedaan, dan is het de aanschaf geweest van een goede tajine. Nadat ik in Marrakesh elke avond waanzinnig lekker heb gegeten met eenvoudige ingrediënten was ik om: er moest en zou een tajine komen. Normaal gesproken probeer ik koopimpulsen een paar dagen te onderdrukken, maar nu overtuigde ik mezelf dat ik er op de lange duur mee zou verdienen.

Het idee achter de tajine is simpel: door het materiaal en de vorm stomen de ingrediënten klaar in het eigen vocht. Daardoor blijven vitamines behouden en hoeft er weinig of geen vet aan toegevoegd te worden. Klinkt goed, toch?

Enfin, er kwam een paar weken geleden dus een tajine in Huize Bewuste Eenvoud en sindsdien ben ik bekeerd. Waar het voorheen een sport was om in een zo kort mogelijke tijd een eenvoudige maar lekkere maaltijd in elkaar te draaien, begin ik nu soms in de ochtend al met de voorbereidingen. Meestal bestaat de vulling van de tajine uit een samenraapsel van restjes uit de koelkast, naar behoefte aangevuld met de inhoud van mijn keukenkastjes: aardappel, wortel, ui, erwtjes, knoflook, courgette, bonen, linzen, bloemkool, kikkererwten, tomatenblokjes, noem maar op.

Vervolgens bepaal ik welke "twist" ik het geef: willen we Noord-Afrikaans dan voeg ik kruiden als komijn, kaneel, kurkuma en gember toe. Handje rozijntjes erbij, serveren met couscous et voilá: een Marokkaanse tajine.

Gaan we voor Indiaas, dan bevat de tajine dingen als rijst, erwtjes, bloemkool, tomaat en aardappel. Voor het Indiase gevoel voeg ik kruiden toe als komijn, kurkuma, currypoeder en als finishing touch een handje geschaafde amandelen.

Hebben we zin in een Spaanse touch, dan doe ik er rijst, ui, tomaat, en een paprika doorheen en wat knoflook- en uienpoeder met een restje salsa.

Vanavond wordt het Mexicaans: ui, een blikje kidneybonen, een restje tomatenblokjes, een restje bulgur, een paar tenen knoflook, chilipoeder, cayennepeper en wat peper en zout.

Zijn de restjes eenmaal verzameld en is het thema-van-de-dag bepaald, dan rest niets anders dan alle ingrediënten samen te voegen in de tajine. Doe er een scheutje water bij als de ingrediënten van zichzelf niet veel vocht bevatten (of een restje bouillon of wijn!) en zet hem op een laag vuur (eventueel met vlamverdeler). Afhankelijk van het recept en de ingrediënten duurt het één tot soms wel vier uur tot alles klaar is. In mijn restjesmethode is een uurtje sudderen genoeg om alle smaken goed met elkaar te mengen.

Het resultaat: een lekkere en gezonde schotel met een erg rijke smaak en - niet onbelangrijk - alle restjes uit koelkast en voorraadkast worden optimaal benut!

13 opmerkingen:

  1. Een tajine is geweldig, ik gebruik hem eigenlijk veel te weinig. Zelf vind ik gedroogde abrikozen en/of pruimen een lekkere toevoeging voor een Marokkaans tintje. Ik doe daar dan wel kip bij en natuurlijk allerlei groentes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een "heerlijke" blog. Ik krijg er honger van!
    Ik heb nog geen tajine maar vind je verhaal wel erg verleidelijk om er een aan te schaffen.
    Eet smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn moeder heeft ooit een hele mooie tajine bij de vuilnis gevonden. Toen ik hem kreeg heb ik hem best vaak gebruikt maar nu staat hij te verstoffen op zolder.
    Nu ik je blog lees, weet ik zeker dat hij snel weer naar beneden komt zeker nu ik mijn man enthousiast heb gekregen voor een houtkacheltje in de kamer. Kan de tajine daar lekker op pruttelen, mmmm!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Oog op de Toekomst: abrikozen zijn een goed idee, die heb ik hier ook nog wel liggen. Laat je die eerst wellen?

    @Franse Lelie: ik zag laatst bij "mijn" kringloopwinkel een tajine voor 1,50, dus die investering valt wel mee! (alleen had ik toen - uiteraard - mijn veel duurdere exemplaar al aangeschaft...)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Molly: Klinkt als een onweerstaanbare combinatie: een houtkacheltje en een tajine :-D. Ik heb in een grijs verleden ook al eens een tajine gehad, maar die heb ik toen als tuindecoratie "misbruikt". Tot bleek dat ze weliswaar goed tegen hitte, maar niet tegen vorst kunnen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat leuk dat jullie er zoveel variatie in kunnen brengen. Kan je dat ook gewoon op het vuur zetten of moet dat echt in de oven? Ik wil me dat ook graag aanschaffen maar weet niet zo goed wat ik erin klaar moet maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Ilse: je kan hem gewoon op het vuur zetten, dat doe ik ook! Wel op een zacht vuurtje, en de tajine de eerste keer goed onder water dompelen. Als je geen heel klein pitje op je fornuis hebt een vlamverdeler gebruiken. Dan gaat 't verder allemaal vanzelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoewel ik net de spagheti achter mijn kiezen heb, krijg ik honger hier hoor, ik kan bijna ruiken oooooh heerlijk is neem nog gauw een schep!

    Ziet er super lekker uit, lieve groet uit Zweden van Bellavien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Bellavien: hee, wat leuk, een lezer in Zweden! Doen ze daar ook aan Noord-Afrikaanse keuken? Met een beetje creativiteit kun je vast ook wel spaghetti maken in een tajine ;-P

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een paar keer per week eet ik uit de tajine. Alleen het gasverbruik vind ik veel in verhouding met bv wokken.In de winter,als de kachel flink brandt,staat hij daar op.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als je een petroleumstel hebt kan je het daarop zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik heb mijn tajine een aantal jaren geleden gebruikt en staat nu maar te staan in mijn keuken, moet je hem dan eerst weer in het water dompelen?
    alsvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als ik hem een tijd niet gebruikt heb dan dompel ik hem eerst weer onder. Ik weet niet zeker of het nodig is, maar ik doe het voor de zekerheid. En het resultaat is steeds prima.

    BeantwoordenVerwijderen