04 januari 2010

milieudilemma's

Is het beter om 1500 kilometer te rijden of om met het vliegtuig te gaan?
Is het schadelijker om een koffiekopje telkens uitgebreid te wassen dan een plastic bekertje te gebruiken?
Klopt het dat een brommer veel vervuilender is dan een SUV? En is een vegetariër in een Hummer écht milieuvriendelijker dan een carnivoor in een Prius?
Kun je beter een fluitketel gebruiken of een waterkoker? Gebruik je een energie vretend apparaat tot hij helemaal op is, of vervang je het direct door een energiezuinig exemplaar?
Wat is een betere keuze: lokaal of biologisch voedsel? Afwassen of vaatwasser?
Laat je je schoenen repareren als je voor hetzelfde bedrag (of minder...) een nieuw paar kunt kopen?
In hoe milieuvriendelijk ben ik bezig als de biologische winkel zo ver weg ligt dat ik de auto moet nemen?

Ik ben van meer dan goede wil als het om het milieu gaat, maar ik merk dat gebrek aan kennis me vaak in de weg zit. Wat zou het toch mooi zijn als er een alwetende milieugoeroe naast me op de bank zou zitten die mij direct antwoord kan geven op mijn prangende milieukwesties... Maar bij gebrek daaraan ploeteren wij dapper voort met het verzamelen van kennis van internet, uit de bieb en good old boerenverstand.

9 opmerkingen:

 1. Over een paar jaar hoop ik als afgestudeerde naast je te kunnen gaan zitten ;). Tot die tijd weet ik de meeste antwoorden ook niet zeker. Ik denk overigens wel dat als je kan kiezen tussen elektriciteit of gas verbruiken, elektriciteit altijd de voorkeur geniet. Omdat wij dat zelf kunnen opwekken, en dat kan zeer duurzaam. Dus 1500 km treinen, water in de waterkoker e.d., en verder als vegetariër op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wannneer je de antwoorden weet, wil je die dan even neerschrijven. Ik vraag me ook altijd dit soort dingen af. Moeilijk hoor, zulke dillema's.Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Budgetstudent: Wow, ik houd alvast een plekje op de bank voor je vrij. Wat studeer je dan? Ik heb inderdaad begrepen dat vooral bij grotere hoeveelheden water de waterkoker voordeliger is dan de fluitketel. Het verhaal over de vegetariër in de Hummer kan ik nog niet bevestigen, aangezien ik geen Hummer heb (mijn hamster heette Hummer, maar dat telt geloof ik niet)

  @Lege Zakken Vrouw: Er valt inmiddels heel wat informatie bij elkaar te scharrelen, maar het staat nergens overzichtelijk bij elkaar. Ik denk dat ik de uitslagen van mijn onderzoekjes maar als terugkerend rubriekje opneem op mijn blog. Zonder wetenschappelijkheid te pretenderen trouwens...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik studeer scheikunde en wil me specialiseren in de richting ecologie & duurzaamheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens de volkskrant is de fluitketel nog steeds energiezuiniger dan de waterkoker, al scheelt het niet veel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Budgetstudent: kijk, daarmee wordt je officieel mijn bank-goeroe :-)

  @muchodinero: tja, daar verschillen de meningen over; naar aanleiding van dit semi-wetenschappelijk experiment wordt het tegendeel beweerd. Ik gebruik zelf meestal de waterkoker (met groene energie!), maar water voor de pasta e.d. breng ik gewoon in een pan aan de kook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je beschrijft precies een deel van mijn eigen dilemma's....je wilt het graag goed doen, voor het milieu maar soms blijken de zogenaamde groene keuzes meer co2 uitstoot te hebben en dat maakt ze dan weer minder groen? of is co2 uitstoot minder erg omdat dat ip wel omkeerbaar is etc etc....ik vind het heel moeilijk en ja weet het soms ook niet meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk,dat er alleen "grove "richtlijnen zijn. Die weet ik ook niet allemaal. Maar probeer met gezond verstand een oplossing te bedenken. Ik ben bv de enige theedrinker thuis. En vul een campingketeltje met dunnen bodem met weinig water.Voor mijn gevoel de beste oplossing,want het is snel warm op het gas.Een zuinige auto,niet te hard rijden ev. plantaardige olie lijkt mij beter dan vliegen.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inmiddels ben je in de jaren een stukje verder. Maar ik heb ook nog steeds. Twijfel, twijfel.. Maar dan denk ik maar.. "Niet perfect is ook goed"

  BeantwoordenVerwijderen