11 januari 2010

autorijden

We weten het allemaal: autorijden is slecht voor het milieu; En we kennen het mantra: probeer waar mogelijk te lopen of te fietsen! Maar wat nou als je werk ver weg of te onhandig ligt om te voet of per fiets te doen? Of als je dagelijks in een tijdsklem zit tussen kinderen wegbrengen, werken, kinderen weer halen, sportclubjes, etcetera? Of als je zoveel spullen bij je hebt dat het niet lopend of fietsend te vervoeren is? Of als je én snipverkouden bent terwijl ook de fietspaden nog onbegaanbaar zijn, waardoor je ondanks al je goede voornemens toch de auto pakt? Is het milieu dan voorgoed verloren?

Ik voel me altijd een beetje schuldig als ik de auto neem. Ook al heb ik een kleine, zuinige auto die maar een schijntje verbruikt van de veelvraten die ik op 's Heeren Wegen regelmatig tegen kom. Nu heb ik in de loop der tijd een aantal foefjes verzameld om mijn schuldgevoel wat in te dammen. Zo ben een fervent aanhanger van Het Nieuwe Rijden: ik zet de motor uit bij korte stops en ik start zonder gas te geven. Ik anticipeer op andere weggebruikers, zodat ik niet teveel hoef te remmen en te gassen. Ik zorg dat er geen overbodige troep in mijn kofferbak ligt en dat er geen lollige accessoires aan mijn antenne hangen, zodat de auto optimaal gestroomlijnd is. Ik maak gebruik van een routeplanner zodat ik zelden hoef te zoeken. Tips met betrekking tot schakelen (80 in zijn 5! Uit laten rollen in plaats van remmen! Zo vroeg mogelijk schakelen naar een hogere versnelling!) zijn voor mij minder relevant omdat ik sinds een jaar een automaat rijd.

Amerikanen hebben een prachtige term voor het zoveel mogelijk kilometers uit een liter benzine halen (of op z'n Amerikaans: miles per gallon): Hypermiling. Diverse fora bieden tegen elkaar op met slimme tips om nog zuiniger te rijder, waarbij sommige ideeën de grenzen van de wet op zijn zachtst gezegd opzoeken. Wat dacht je van: zo dicht achter een vrachtwagen gaan rijden dat je gebruik maakt van zijn zuiging. Door rood rijden, zodat je niet steeds hoeft te remmen en op te trekken. Langzaam rijden op de snelweg. Maar zeker voor hybride auto's staan er ook erg zinnige tips op.

Onze meest recente ontdekking, is eco LPG. Wij rijden al tijden op LPG, wat op zichzelf al 10 tot 15% CO2 uitstoot uitspaart ten opzichte van benzine. Maar deze week ontdekte mijn lief dat door BK-gas te tanken (bij ons in de buurt vooral bij Shell-stations verkrijgbaar) en in te schrijven op het eco LPG-programma, gratis de (ondanks al onze goede voornemens) door ons getankte liters autogas worden gecompenseerd. Zo rijden we zelfs meer klimaatneutraal dan in een hybride!

2 opmerkingen:

  1. Moeilijk he? Ik pak ,als het kan de fiets. En gaat dat niet,dan toch de auto. We gooien wel regelmatig een liter zonnebloem olie bij de diesel. Bovendien probeer ik op zoveel gebieden rekening te houden met het milieu.Ik kijk naar mijn gedrag in het totaal en ben daar tevreden over. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Izerina:
    Werkt dat, met die zonnebloemolie bij de diesel? Ik heb er wel vaker over gehoord, maar durfde het technisch niet helemaal aan (en heb inmiddels geen diesel meer).

    Ook ik probeer over de hele linie milieuvriendelijk te zijn, maar toch kan ik het niet helpen me soms schuldig te voelen als ik iets verbruik of aanschaf dat niet echt nodig is. Niet handig, want dat ontneemt je ook een deel van je plezier.

    BeantwoordenVerwijderen