10 januari 2010

banksurfen

In december schreef ik een stukje over gasten en hoe die je anders naar je eigen gezin, huis en leven laten kijken. Tussen kerst en nieuw heeft ons huis dan ook in het teken van gasten gestaan: er waren logees uit Parijs en Abu Dhabi en 2009 eindigde met een feest waarbij we met een heel diverse club vrienden het jaar uitluidden. Niet alleen voor ons was het een bijzondere tijd, maar ook onze kinderen leerden veel over gastvrijheid en kwamen over hun schroom om te communiceren over taalgrenzen heen.

Omdat we ook in 2010 open huis willen houden en op deze manier mensen beter willen leren kennen, hebben we ons aangemeld voor CouchSurfing: een wereldwijd netwerk dat reizigers en "locals" met elkaar in contact brengt. Je kunt als local een slaapplaats bij je thuis aan te bieden en zodra je zelf de reiziger bent kun je via dit netwerk op zoek naar een leuk logeeradres in een voor jou vreemde stad.

Het principe is simpel: je vertelt iets over jezelf, over je gezin, over je levensmotto, over waar je woont en waarom je wilt deelnemen. Indien een andere CouchSurfer geïnteresseerd is om één of meer nachten bij je neer te strijken, dan sturen ze je een mailtje. Je kunt dan eerst contact hebben om te kijken of het je iets lijkt. Weigeren kan altijd, alleen een afspraak maken voor een kopje koffie om iemand wegwijs te maken in jouw stad kan ook.

Adresgegevens worden pas uitgewisseld als er een concrete afspraak is gemaakt, bovendien zitten er diverse "veiligheidsklepjes" in het systeem om te weten of je met betrouwbare types te maken hebt. Wij hebben we ons aangemeld voor een paar contactgroepen die speciaal op families gericht zijn, om zo vooral gezinnen met kinderen uit te nodigen.

Binnenkort mogen we Amy verwelkomen: een 20-jarige Australische balletdanseres die een adres zoekt om twee nachtjes te bivakkeren tijdens audities voor het Nederlands Danstheater hier in Den Haag. Omdat haar ouders het doodeng vinden om hun jonge dochter alleen naar de andere kant van de wereld af te laten reizen, vangen wij haar op. Meteen een mooie kans voor onze kinderen om hun pasverworven Engels te oefenen!

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

6 opmerkingen:

 1. Het lijkt me,dat je heel boeiende ontmoetingen krijgt. Wij hebben een paar keer een buitenlandse studente voor een weekje in huis gehad. Met eentje hebben we nog af en toe contact. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat spannend. Ik had het ooit in een reiprogramma op tv al eens gezien. Ben benieuwd naar je verhalen. Heb je zelf plannen om ergens te gaan couchsurfen?
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi idee om zo voor je mede mens klaar te staan en weer eens wat anders dan een bed en breakfast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me heel bijzonder.
  Bij ons kan het helaas niet, we wonen in een piepklein huisje.
  Ik ben ook een beetje dubbel daarin, aan de ene kant ben ik best gastvrij, aan de andere kant ook gesteld op mijn privacy (vooral als ik slaap hahaha).

  Ben benieuwd hoe het bevalt en of je zelf ook gaat couchsurfen!

  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk idee! Doet me denken aan het boek dat ik laatst heb gekocht: Leven voor een habbekrats. Ook daar kwam dat naar voren.

  Ben erg benieuwd hoe het jullie gaat bevallen, maar ik ga er van uit dat dat wel goed zit ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We zijn zeker van plan om ook zelf te gaan couchsurfen, maar willen het liefst eerst ervaring opdoen met het ontvangen van gasten. Die kunnen ons dan een beetje inwijden in het wereldje en daarna ligt de wereld aan onze voeten!

  BeantwoordenVerwijderen