15 februari 2010

zelf maken: vlaggetjes slinger

Van nature ben ik een knutselkneus. Weliswaar vind ik het erg aanlokkelijk om met wol, stof en garen aan de gang te gaan, maar de waarheid is dat ik a: niet weet waar ik moet beginnen en b: geen geduld heb. Zo heb ik een jaar of 8 geleden een oude naaimachine aangeschaft, maar verder dan een proeflapje ben ik nooit gekomen omdat het garen steeds brak en ik niet snapte hoe ik dat weer in orde kreeg met al die spoeltjes en frutsels.

Mijn sushi-project was een eerste stap in de goede richting van het handwerken. Maar mijn recente aanschaf van het boekje Naaien Enzo trok me over de streep: ik moest maar eens gaan naaien. De machine kwam na lang zoeken op zolder te voorschijn onder een laag oude kleden vandaan en bleek het nog prima te doen. En nadat ik me over de eerste schroom had heen gezet en een redelijk geslaagd proeflapje naaide, besloot ik dat ik best een écht project aan zou durven.

Met een aantal oude lapjes ben ik aan de slag gegaan om driehoekige vlaggetjes te naaien voor een slinger. En zowaar: het bleek een exercitie die zelfs een ongeduldige amateur met succes kan afronden en die bovendien geen cent heeft gekost!

Werkwijze:

1. knip uit een stuk karton een driehoek in het gewenste formaat

2. trek op de achterkant (de minder mooie kant, zo die er is) van een stukje stof de driehoekige mal na met de punt van de driehoek naar beneden.

3. klap de mal over de onderkant om (dat is de platte zijde tegenover de punt, als je begrijpt wat ik bedoel) en teken hem opnieuw na op de stof.

4. je hebt nu als het ware een ruitvorm op de achterkant van de stof getekend. Knip deze ruit heel netjes uit.

5. vouw de stof zodanig dubbel, dat je weer een driehoek krijgt met de mooie kant van de stof aan de buitenkant.

6. stik op de naaimachine met kleurig garen de dubbelgevouwen driehoek dicht. Let er daarbij op, dat je aan de vouwkant ongeveer een "tunneltje" overhoudt, die iets breder is dan het lint waar je de vlaggetjes aan wilt rijgen. Ik heb hem op ongeveer 1,5 centimeter dicht gestikt.

7. naai zoveel vlaggetjes in zoveel kleuren als je wilt.

8. leg de vlaggetjes in een leuke volgorde neer en rijg ze aan een koord.

Je ziet: een kind kan de was doen en ik ben over mijn ergste naaischroom heen.

Het leuke is om stofjes te gebruiken waar een herinnering aan zit: een oude trappelzak van de kinderen, een oud kussensloop of een jurkje dat niet meer past. Zo wordt het een slinger vol herinneringen die bij alle verjaardagen weer pontificaal in de kamer hangen.

11 opmerkingen:

 1. Leuk he, eigen slingers. Bij ons komen ze elke verjaardag uit de kast. Een simpel , leuk werkje , waar je jaren eer van hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk idee! En je hebt het goed uitgelegd want zelfs ik snap het nu :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk idee. Een voorbode van quilten? groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk gedaan en zo zie je maar.... makkie! ;) thanks voor de award, ik heb er een stukje over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk zeg! Vooral omdat het bewezen makkelijk is. Zelfs ik zou dit moeten kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heel leuk idee! Het voordeel is dat dit soort slingers ook buiten kunnen en stel dat het eens middenin begint te regenen: kan geen kwaad! Kan desnoods de machine in. Heel erg leuk.
  Dat dessin van dat gras ertussen is zalig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het idee van de vlaggetjes kende ik al en ik heb me er ook al een aantal keer op mogen storten maar dat jij ze hebt gemaakt van stof die een herinnering meedraagt vind ik toch zo een leuk idee!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn schoonzus doet inderdaad al jaren met de door haar zelfgemaakte slinger. Ik vind het altijd zo knus en gezellig als ze hangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Valhalla en Vlijtig Liesje: geloof me: als ik het kan, kan écht iedereen het :-)

  @mEET: ik las het. Je bent goed in de prijzen gevallen!

  @Molly en Izerina: het is inderdaad net als met quilten dat je er een verhaal mee kunt vertellen (maar dan voor onhandige types als ik). En die lapjes liggen al zo lang omdat ik ze niet weg wil gooien, maar er ook geen goede bestemming voor had. Tot nu dan!

  @Sabine: Leuk he, dat gras? En van de rest maak ik binnenkort een picknick kleed (als ik weer een keer inspiratie heb)

  @(Be)SpaarChick: wij gaan hem binnenkort uitproberen op de eerstkomende verjaardag. Het begin van een nieuwe traditie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mocht je geinteresseerd zijn... het kan nog makkelijker (vind ik zelf). Knip uit stof dubbele driehoekjes. Naai ze met de goede kanten tegen elkaar en draai ze (even strijken). Vervolgens naai ze aan een paar meter biasband en klaar is kees!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat je er iets aan hebt! Hij doet hier nog steeds trouwe dienst bij iedere verjaardag of andere festiviteit

  BeantwoordenVerwijderen