12 februari 2010

minimalisme

Vroeger droomde ik over een minimalistisch interieur. Een lichte omgeving, met slechts een paar mooie meubels in de open ruimte geplaatst. Die dromen had ik vooral in de tijd dat we in een piepklein huisje woonden met een baby en een dreumes, die - onontkoombaar! - een veelheid aan kleurige, plastic troep met zich meebrengen.
Inmiddels zijn we jaren verder, mijn kinderen zijn de plastic speeltjes ontgroeid, maar nog steeds heb ik geen minimalistisch huis. We zijn eigenlijk pas net begonnen met het elimineren van de overbodige spullen. Mijn persoonlijke tien-dingen-uitdaging houdt me bij de les, maar het einde is nog lang niet in zicht.

Minimalisme gaat naar mijn idee over het ontdoen van overbodige franje. In je omgeving, maar ook in je hoofd en in je hart. Dat klinkt misschien zakelijk, maar heeft eigenlijk te maken met het terugkeren naar de kern. Als je alle ruis in de vorm van overbodige spullen, verantwoordelijkheden en verplichtingen één voor één loslaat, houd je alleen over waar het écht om draait. En het beginnen met ontspullen is daarvoor een goede start.

Minder spullen, is minder verantwoordelijkheid. Wat je niet hebt hoef je niet af te stoffen, niet te verzekeren en je hoeft je er geen zorgen om te maken (want nee, het wordt niet gestolen en gaat ook niet stuk!). Minder spullen betekent een kleinere voetstap; uiteindelijk hoort zelfs een kleiner huis tot de mogelijkheden. En last but not least: minder spullen vergaren betekent een actieve bijdrage aan het eerlijk verdelen van grondstoffen op deze wereld. Door onze consumptiecultuur is er een enorme scheefgroei ontstaan tussen de "haves" en "have-nots". En is het niet belachelijk simpel dat je soms alleen maar dingen hoeft te laten om de balans wat eerlijker te laten uitvallen?

8 opmerkingen:

 1. Ik vind deze post geweldig. Het roept een enorm: 'Dat wil ik ook!' gevoel bij mij op. Maar dan moet ik ook meteen aan mijn boeken denken: zou ik die dan ook niet weg moeten doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kende iemand,die al haar bezittingen in één rugzak had.Daar was ik jaloers op. Ik heb wel allerlei prullaria weggehaald. Helaas krijg ik regelmatig weer nieuwe liefbedoelde spulletjes. Ik weet nog geen goede manier om daar voor te bedanken.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Vlijtig Liesje: Nu niet denken dat ik al helemaal in een Zen-tempel woon hoor! ;-)
  tja, met die boeken, dat hangt er vanaf denk ik. Wat brengen ze je? Als je er een hoop plezier aan beleeft dat je ze in je directe omgeving voor het pakken hebt, moet je ze natuurlijk niet weg doen! De één heeft dat met kunst, de ander met boeken, weer een ander met kookgerei.

  @Izerina: iedereen heeft daar zijn eigen einddoel in. Leven uit één rugzak gaat me nooit lukken! Maar (op termijn) leven op minder woonoppervlak en toch een gevoel van ruimte hebben, dat gaat me zeker lukken. Spulletjes die toch weer goedbedoeld het huishouden in worden gebracht herken ik. Het is inderdaad lastig om op een nette manier te zeggen dat je daar niet op zit te wachten. Wat (een beetje) scheelt is dat wij voor verjaardagen meestal kadootjes vragen die "op" kunnen (flesje wijn, een lekkere olijfolie, dat soort dingen). En ik heb inmiddels een afdeling in mijn kast met kadootjes die ik kan "doorschenken". Alhoewel ik zo natuurlijk zelf ook het spullen-circuit in stand hou...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi BE,
  ik heb je zojuist genomineerd met een beautiful blogger award!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, ik heb je een beautiful blogger award gegeven voor je inspirerende verhalen. Kijk even op mijn blog voor details. Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook nog steeds bezig, maandag gaan er weer 2 dingen het het grofvuil mee.
  Ik noem het overigens ont-rotzooien, maar ik vind jouw term ontspullen ook goed gevonden ;).

  fijn weekend,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Zuinigaan en Buffertje: Dank! Wat ontzettend leuk en dan zelfs dubbel genomineerd worden, ik voel me helemaal jarig. Ga meteen nadenken over de 7 interessante feiten :-)

  @Lilian: ik geloof dat ik de term heb gezien bij Patrick van De Kleine Dingen en ik vond het precies het woord wat ik zocht. Hier breidt de noodzaak zich op dit moment uit naar het ontspullen van de garage, nu er vandaag maarliefst twee nieuwe fietsen bij zijn gekomen. Dat wordt weer weggooien! (sprak zij verlekkerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk stukje. Ik ben net ook begonnen met het extreem opruimen van mijn huis. En ik moet zeggen dat het me enorm veel energie geeft! Ik schrijf erover op mijn blog: http://terugnaarjezelf.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen