21 februari 2010

bento 1


Sinds kort ben ik helemaal into bento. Een bento is een kunstig opgemaakte lunchbox met heel veel verschillende hapjes. In Japan heerst onder ouders een heftige competitie wie de mooist opgemaakte bento aan zijn kind mee geeft naar school. Dat leidt tot dit soort kunstwerkjes. Dit weekend zag ik dat deze Japanse lunchbox ook in Londen erg populair is als (peperdure) takeaway, gevuld met lekkere Aziatische hapjes.

Achter het opbouwen van een goede bento zitten tamelijk strakke voedingsrichtlijnen: een gezonde maaltijd bestaat volgens Japanners grofweg uit 3 delen granen, 2 delen groenten en 1 deel proteïne. Op die manier kom je uit op ongeveer 1 calorie per milliliter gevulde bento en bevat een box van 600 ml dus ongeveer 600 calorieën.

Ik had altijd al een voorliefde voor vliegtuigeten (ja, u heeft haar gevonden, die persoon die daar blij van wordt) omdat het in van die fijne kleine bakjes zit en uit een uitgebalanceerde mix van gezond en "lekker" bestaat (lekker bewust tussen aanhalingstekens). Bento's zijn zo mogelijk nog leuker. En nu ik sinds kort een heuse dubbellaagse lunchbox heb ben ik volop aan het experimenteren.

Ik gebruik de bento om kliekjes op een aantrekkelijke manier tot lunch voor de volgende dag om te toveren. Zo wordt er niets weggegooid en kun je de blits maken met huisgemaakte verwennerij. Ik ben daarbij niet te recht in de leer als het gaat om de 3-2-1 regel, maar ik probeer wel variatie aan te brengen in groenten, granen en proteïnen en in gebakken, gekookt of rauw.

De kunst van het opmaken moet ik nog onder de knie krijgen, maar om de progressie voor mezelf bij te houden zal ik voortaan regelmatig een foto van een zelfgeknutselde bento plaatsen. Morgen bestaat mijn bento uit:

- twee zelfgemaakte sushi's (over van zondagavond)
- gemarineerde champignons
- een paar frambozen en bosbessen (op de foto nog bevroren)
- wat rauwkost van wortel en bleekselderij met een pittig chilidipje
- ongezouten noten (walnoot, amandel, hazelnoot en paranoot)(om te voorkomen dat smaken vermengen leg ik wat stukjes plastic tussen de verschillende ingrediënten, geknipt uit een broodzak. Ook gebruik ik wat gerecyclede aluminiumfolie om bakjes van te maken. Dit wordt niet weggegooid, maar gereinigd en in de volgende box hergebruikt!)

6 opmerkingen:

 1. Ziet er prachtig uit!
  Mocht je nog wat inspiratie willen, dan is deze website vast iets voor jou: http://veganlunchbox.blogspot.com/

  Groetjes,
  Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey, top zeg! Hier had ik nog niet eerder van gehoord, maar klinkt wel erg aantrekkelijk. Zal er ook eens een oogje op gooien. Dank voor je tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh ik dat ook prachtig en superleuk om te maken, helaas heeft manlief liever brood mee....
  daar ga ik dan met mn leuke dingen..ik probeer het af en toe wel te doen gewoon voor mezelf omdta ik het er zo leuk uit vind zien, vooral leuke dingetjes uitsnijden uit wortel bv heb ik al aardig onder de knie :-) en die vind mn dochter van 11 ook leuk om mee naars chool te nemen ipv koek enz...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dochter krijgt hier ook iedere dag een bentobox mee naar school. Om er voor te zorgen dat het eten niet door elkaar gemengd wordt, gebruik ik van die herbruikbare cupcakevormpjes (uit silicone). Soms gebruik ik ook andere kleine potjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk onderwerp zeg! Ik wist dat helemaal niet. Mijn man werkt nota bene bij een Japans bedrijf; ik zal hem er vanavond eens naar vragen, of zijn collega's ook allemaal zo'n 'bento' bij zich hebben!

  Jouw Bento vind ik er ook heerlijk uit zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had er ook nog nooit van gehoord en de foto van de link is net een schilderij. Hier nemen ze geen lunchbox mee omdat ze tussen de middag of net erna thuis zijn , maar het is voor een dag werk of school wel een uitkomst allerlei verantwoorde dingen mee.

  BeantwoordenVerwijderen