05 december 2009

sinterklaas

Een tijdje terug heb ik al aangekondigd dat het dit jaar wat mij betreft een ander soort Sinterklaas zal worden. Minder gericht op het in een noodtempo uitpakken van kado's, maar op gezellig samen zijn. Daar hoort ook een ander soort kado's bij. Kado's die met liefde zijn uitgekozen, niet op hun prijskaartje, maar omdat de ontvanger er aan kan zien dat er aandacht aan besteed is.

En daarom hebben we een groot deel van de kado's dit jaar zelf gemaakt. Nu pakjesavond nadert kan ik ze hier opschrijven zonder al teveel risico dat het gelezen wordt door de ontvangers (kinderen, opa's en oma's, mochten jullie hier rondhangen, niet verder lezen!).

Voor de opa's en oma's heb ik met de kinderen zeepjes gemaakt. Ieder één met lavendel uit eigen tuin en één met rozemarijn. Verder hebben we een paar maanden geleden al stekken getrokken van mijn mooie, witte Brugmansia. Die is inmiddels zover dat er wortels zijn verschenen, dus die kunnen we snel oppotten en zijn op die manier ook een mooi kado. Verder hebben we zelf een heerlijk kruidenzout gemaakt (recept heb ik hier onderaan gezet) en een paar potjes kastanjepuree. Voor de kinderen ben ik avondenlang bezig geweest om voor ieder een een fotoalbum te maken met foto's van hun geboortejaar toe nu.

Uiteraard hebben we ook wel wat gekocht, maar dat hebben we zo beperkt mogelijk gehouden. Voor de volwassenen tien kippen en een stapel schoolboeken. En voor de kinderen nog wat leuke rommeltjes die op hun lijstje stonden. Ze hadden geen grote wensen dit jaar. Voor mij een teken dat onze missie om er tevreden mensen van te maken, aan het slagen is.

Recept Italiaans kruidenzout

Nodig:
een grote verpakking zeezout
gedroogde tomaten (niet op olie, maar écht droog!)
gedroogde basilicum
gedroogde oregano
zwarte peperbolletjes
knoflookpoeder of gevriesdroogde knoflook
gebakken uitjes

Maal de gedroogde tomaten in de keukenmachine fijn en hou ze even apart. Doe daarna alle ingrediënten zonder de gedroogde tomaten in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg op het laatst de gedroogde tomatensnippers nog even toe en maal het tezamen een minuutje.

De mogelijkheden om eigen kruidenzout te maken zijn natuurlijk eindeloos. Laat gewoon je fantasie de vrije loop! Verdeel het zout over leuke kleine potjes, plak er een mooi label op en geef het kado of strooi het lekker zelf door gerechten.

4 opmerkingen:

 1. Dat is leuk om zelf te maken. Maar hoe zijn de verhoudingen. Ik heb laatst ook geprobeerd zeep te maken maar ergens in het proces is er iets niet goed gegaan. De zeep was de volgende ochtend nog steeds zacht. Dus dat heb ik maar weggegooid.

  gr. Imre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Imre,

  De verhouding tussen olie en loog luistert heel nauw, maar daar kan je allemaal zeepcalculators voor vinden op internet. En na het maken van de zeep is het sowieso nog niet hard genoeg; ik heb het 3 weken laten weken. Ergens anders op mijn weblog staat een goed recept voor zeep als je het nog een keer durft te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die moet ik in herinnering houden. Vind het een erg leuk verjaardagscadeautje voor vriendinnen. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, cadeautjes zelf maken. Die ga ik onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen