18 december 2009

reizen

Het mooie van reizen is dat het je uitnodigt om op een andere manier naar je vertrouwde omgeving te kijken. Is het eigenlijk niet prachtig om net zo lang te onderhandelen over de prijs van een product tot zowel de koper als de verkoper tevreden is? En wat is er bij ons gebeurd dat kinderen denken dat vlees in styrofoam verpakkingen in de fabriek groeit? Is het niet veel eerlijker dat de weg van levende kip naar nugget, filet of gehakt in één hand ligt en in het normale Marokkaanse straatleven zichtbaar is?

Ik vond het vervreemdend om door Noord-Afrika te lopen waar mensen moeten knokken om te overleven terwijl rijke witte mensen in Kopenhagen in overleg waren over vergaande milieumaatregelen. Hoeveel boodschap hebben deze arme mensen aan CO2-reductie, ledlampen, plastic soep, elektrische auto's? Heeft ieder land er recht op om in zijn ontwikkeling naar meer welvaart zijn voetafdruk te verveelvoudigen? Of moeten we, nu wij rijke landen het klimaatprobleem tot ongekende hoogten hebben gestuwd, opeens de stekker eruit trekken?

Marrakech is sprookjesachtig mooi. Maar soms ook rauw en schrijnend arm. Het was - hoe kort ook - een fantastische reis en het heeft naast schandalig veel foto's genoeg stof tot nadenken opgeleverd.

2 opmerkingen:

  1. Het is dus een hele inspirerende reis geweest, lijkt me heel bijzonder..
    Inderdaad een wereld van verschil: aan de ene kant de plek waar jij was, aan de andere kant dat gedoe in Kopenhagen.

    fijn weekend,
    Lilian

    BeantwoordenVerwijderen