10 april 2010

mini boerin

Lang ben ik gefrustreerd geweest door het kleine formaat van mijn tuin. Het liefst zou ik als een stoere boerin een ronde over mijn erf lopen om een maaltijd bij elkaar te plukken. Met bemodderde handen en een strootje nonchalant tussen de lippen geklemd zou ik een fotogenieke mand vol weelderige groenten en kruiden mee naar mijn keuken torsen.

Mijn tuin is echter een piepkleine voortuin aan een doodgewoon rijtjeshuis. Eén ferme bloemkool zou al een groot deel van de beschikbare grond in beslag nemen. Desondanks eten we vrijwel het hele jaar door van ons eigen postzegeltje.

In een speciekuip voor de voordeur groeien rozevalaardappeltjes. Twee andere oude kuipen dienen als habitat voor een kleine appelboom en een kers. In potten op de vensterbank staan tomatenplantjes. In de keuken staan altijd kakelverse spruitgroenten klaar om geknipt te worden. In grote plastic bakken voor de schuifdeur staan kruiden en pluksla voor het grijpen. Tussen de tulpen en hosta's staan bietjes, pastinaak, meiraapjes en venkel. Tegen de gevel groeit een druif en in een bak bij de garage staat een bosbes.

Sinds ik begonnen ben om ook mijn vensterbanken, het aanrecht, de ruimte naast de voordeur en de oprit als tuin aan te merken voel ik me al een stuk meer stadsboerin. Weliswaar is het rondje over het erf nog steeds vrij kort, de bevrediging van eigen oogst is er zeker niet minder om.

kraamkamer op de vensterbank

6 opmerkingen:

 1. Je brengt me op een idee met het vinden van een plekje voor iets eetbaars. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zo vindingrijk en creatief je bent in het vinden van plaatsjes voor groenten en fruit uit eigen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Zo zie je maar dat je overal van een tuin(tje) kan genieten. Wij zijn ooit begonnen met een klein balkonnetje en dat stond ook helemaal vol. Er groeide zelfs een klimroos boven ons hoofd. We konden nog net zitten maar zaten dan heerlijk in het groen! We zijn nu gezegend met een iets groter tuintje maar aan al dat groen op het balkon denk ik nog met liefde terug. Vooral geweldig dat bij jullie alles eetbaar is, dat geeft veel voldoening.
  Groeten, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig, zie het helemaal voor me. En eerlijk gezegd is het ook heerlijk om, al dan niet met strootje, over het erf te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is een volkstuin niet wat voor je? Of heb je die niet in de buurt? We hebben 1 minuutje fietsen vanaf ons huis een volkstuintje, waar we voor 23 euro per jaar gebruik van mogen maken. Daar spelen we dan met allemaal andere medevolkstuinhuurders boertje en boerinnetje. Maar ja, gratis op je vensterbank zonder een minuutje fietsen is natuurlijk ook een goed alternatief! Veel succes ermee!

  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Creatieve oplossingen zeg. En wat leuk: een stadsboerin!

  BeantwoordenVerwijderen