Als je écht iets voor goeds voor de aarde wilt doen, dan moet je geen kinderen op de wereld zetten. Dat is een opmerking die ik af en toe hoor en die me altijd een beetje kriegel maakt. Natuurlijk is iedere nieuwe vervuiler er eentje en dat vervuilen begint al voor de kersverse consument goed en wel geboren is. Er bestaan voor zover ik weet nog geen klimaat-neutrale kinderen, alhoewel een kleine, maar volhardende groep ouders daar wel vreselijk zijn best voor doet.
Het tegenargument dat de kinderen van nu straks ons pensioen bij elkaar moeten werken hoor ik ook wel vaker, maar die vind ik persoonlijk een beetje flauw. Het feit dat ik twee kinderen heb heeft niets te maken met mijn oudedagsvoorziening, maar puur met mijn diepgewortelde wens om kinderen op te voeden. Egoïstisch? Absoluut. Maar toch denk ik dat kinderen ook weleens de sleutel kunnen vormen tot een mooiere wereld. En dat hebben wij, ouders en volwassenen in het algemeen, voor een groot deel zelf in de hand. Voeden we een generatie überconsumenten op of leren we ze bewust om te gaan met de aarde? Leren we ze dat het leven draait om pakken wat je pakken kan of om een positief verschil maken? Brengen we ze kortzichtigheid of tolerantie bij?
Ja, ik heb twee consumentjes op de wereld gezet. Maar wel twee die spelenderwijs nadenken over hoe ze iets terug kunnen doen voor de natuur. Die iedere week een deel van hun zakgeld apart leggen voor een goed doel naar keuze. Die er een sport van maken om coole tweedehandskleren te scoren en die helpen te recyclen wat er maar mogelijk is.
Als we nu allemaal proberen om van onze kinderen de versie twee-punt-nul van onszelf te maken; niet op het gebied van macht of status maar op het gebied van verantwoord omspringen met natuur en mensen, dan doen we toch juist iets goeds door kinderen te krijgen? Of is dat te simpel gedacht?
En als we het toch hebben over de jeugd van tegenwoordig: aanstaande dinsdag vindt hier in Den Haag het Martin Luther King Jr scholierendebat plaats over idealen van jongeren en de vraag of zij inderdaad een zelfgenoegzame grenzeloze generatie zijn.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenIk denk zo dat het heel belangrijk is wat voor voorbeeld je je kind(eren) meegeeft. Als ze van huis uit gewend zijn om zuinig te leven en te sparen voor iets en rekening te houden met het milieu etc. dan vinden ze dit normaal.Maar als ze van huis uit het tegenovergestelde gewend zijn dan kijken ze vreemd op over het algemeen als jij of je kinderen het anders doen. Je kan kinderen heel goed van jongs af aan leren rekening te houden met hun omgeving en dat ze niet zomaar bv een papiertje etc op straat moeten gooien maar dat in de prullenbak moeten doen of moeten bewaren tot ze thuis zijn .Zo is het ook met oud papier, glas etc in de daarvoor bestemde bakken gooien. Helaas leren niet alle kinderen rekening te houden met het milieu en gooien klakkeloos o.a alles op straat.En vinden het normaal dat ze alles krijgen wat ze hebben willen.
Als je vanuit overbevolking naar het krijgen van kinderen kijkt,zijn grote gezinnen milieuonvriendelijk.Maar het hoort zo bij het mens zijn. Wat ik wel hoor van bewust kinderlozen mensen,is dat ze zich zo vaak moeten verdedigen Egoistisch genoemd worden.Laten we hopen,dat veel kinderen bewuste consumenten worden. groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenHoi Bewuste Eenvoud,
BeantwoordenVerwijderenKomt dat uit je kinderen zelf, dat zelf opzijleggen voor een goed doel? Dat lijkt mij wel heel bijzonder. Toch denk ik dat je moet waken je kinderen al te zorgelijk op te laten groeien. Als je je zelfs als schuldig voelt over een maandverbandje meer of minder. Mensen kunnen erg last krijgen van het "sorry dat ik besta" gevoel. Dat moest mij toch even van het hart.
Verder een vriendelijke groet van Jacq.
@Henriëtte: Het scheiden van afval wordt vaak gezien als extra moeite, maar bij ons staan naast de prullenbak een papierbak en een plasticbak, dus het scheiden van afval is een op die manier echt geen extra moeite. Jammer dat ze dat op school nog niet doen.
BeantwoordenVerwijderen@Izerina: ik word sowieso weleens moe van het elkaar veroordelen om het al-dan-niet kinderen krijgen, werken of thuis bij de kinderen blijven, carrière maken of veel tijd in hobby's steken. Aan de andere kant: er zou op verjaardagen weinig gespreksstof overblijven als we elkaar op deze punten allemaal met rust zouden laten ;-)
@Jacq: de kinderen wilden tijdens een televisieactie voor een goed doel vorig jaar zelf geld overmaken. Het gaf ze zo'n goed gevoel dat ze iets hadden bijgedragen, dat we vervolgens hebben afgesproken dat ze iedere week een euro extra zakgeld krijgen, speciaal voor een zelf te kiezen goed doel. Het gaat dus niet ten koste van hun zakgeld en het wordt één keer per jaar (of, zoals met Haïti iets eerder) overgemaakt.
Je hebt gelijk: we willen ze niet tobberig maken en zeker niet als een soort Atlas het leed van de wereld mee laten torsen. Het is altijd zoeken naar evenwicht: geen nadruk leggen op dingen die we doen die "slecht" zijn, wel benadrukken wat je kunt doen om iets bij te dragen. Ik ga ze niet belasten met verhalen over kinderarbeid, dierproeven en wat voor ethische ellende je allemaal kunt verzinnen. Ik probeer wel een tweede natuur te maken van het scheiden van gft, plastic en papier, het onderhouden van een eigen stukje tuin en dingen als zelf een tasje meenemen naar de winkel. Ik denk (of beter: ik hoop) dat ik met dergelijke acties geen tobberige sorry-dat-ik-besta mensen van ze maak, maar mensen die op microniveau, vanuit een positieve insteek en met humor, hun steentje bijdragen.
He gelukkig,
BeantwoordenVerwijderendat klinkt al een stuk gezelliger!
Leuk dat je reageert op de reacties.
Groetjes Jacq.
@Jacq: Natuurlijk reageer ik! Ik vind alle reacties een kadootje en het doet me goed als mensen me een beetje scherp houden op hoe bepaalde dingen over komen. Uiteindelijk zijn we in huize Bewuste Eenvoud ook maar een stel welwillende amateurs ;-)
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is het stiekem vaak zo dat een groot gezin net zoveel troep veroorzaakt als een klein gezin. (gekeken naar de mate van consumptie en dan even heel erg gegeneraliseerd natuurlijk..)
BeantwoordenVerwijderenIk vind 't altijd nog frappant dat een handjevol westerlingen schuldig zijn aan 80% van de vervuiling op deze aarde.. en in die zin zeg ik dan ook: overbevolking bestaat niet!
.. men moet alleen het evenwicht weer terugvinden.