20 april 2010

maandelijkse lasten

Misschien een wat precair onderwerp, maar aangezien we hier toch onder elkaar zijn gooi ik hem maar in de groep.

Iedere maand is de hoeveelheid verbandmiddelen dat ik verbruik en het geld wat ik daar aan uit geef een bron van frustratie. Ik heb nog niet precies durven uitrekenen wat de noodzakelijke voorraad maandverband en tampons me maandelijks kost, maar dat tikt volgens mij nog aardig aan. Het is heus niet zo dat ik overdreven dure merken koop; ik ben doorgaans tevreden met de aanbieding-du-jour - alhoewel de kwaliteit nogal eens wisselt.

Het gaat me niet eens in eerste instantie om de kosten, maar om het idee hoeveel verbandmiddelen er dagelijks over de hele wereld op de vuilnishoop terecht komen. Onvoorstelbaar! Ik heb het nooit uitgebreid bestudeerd, maar het kan toch niet anders dan dat er bij de productie van maandverband behoorlijk wat chemicaliën gebruikt worden om een kraakwit verband (of een kraakwitte tampon) te garanderen? En wat dacht je van de absorberende cellulosekorrels? Daaronder zit bij de meeste merken nog een dun plastic folie om doorlekken te voorkomen én een plakstrip. Klinkt tamelijk milieubelastend, nietwaar? En gemiddeld verbruik je er al snel 6 per dag, dus reken maar uit!

Ik heb tot nu toe geen comfortabele alternatieven kunnen vinden. Wasbaar katoenen maandverband bleek nogal log en absorbeert niet voldoende. De Softcup of Keeper bleek een enorm geknoei. Kortom: ik ben zo benieuwd hoe jullie hier mee omgaan? Zijn er gouden tips die mij helpen om geld en milieu te besparen in Die Tijd van de Maand?

19 opmerkingen:

  1. Geen gouden tips hier, ik gebruik zelf de mooncup (= keeper) en hier werkt dat prima! Heb wel even moeten zoeken om de juiste manier te vinden, en ben er wel nog niet mee durven gaan zwemmen ;)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad erg duur allemaal. Ik denk als je van weinig moet rondkomen dat het best een probleem kan zijn. Zeker als je ook nog eens dochters hebt....
    ben benieuwd naar de reacties

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik sinds kort de fleurcup, en ik geniet vooral van de voordelen ervan (en ik vind niet meteen een nadeel)... Mij lijkt het toch de meest comfortabele manier om op een ecologisch verantwoorde manier te menstrueren... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sorry heb geen tips voor je, ik ben 1 keer in de 2-3 maanden ongesteld dus het kost mij een schijntje haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bezuinig op alles en wil overal milieuvriendelijk in zijn...maar mijn menstruatie is zo´n ellende, dat ik niet wil beknibbelen op prettig zittend, goed absorberend maandverband. Hier dus alleen maar Libresse. Allerlei andere opties heb ik ook geprobeerd, maar niets beviel goed genoeg. Hier ligt mijn luxe-grens dus vrij hoog, en ik wil hier echt niet lager gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb een mooncup, ideaal hoor! Vind het geen geknoei, niet meer dan een tampon. En zeker niet als je een fonteintje bij de wc hebt om hem meteen even af te spoelen.

    Misschien nog even oefenen met de keeper? Het hoeft geen bloedbad te worden maar je moet er even handigheid in krijgen =)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik bespaar het milieu (en de maandelijkse ongemakken) door middel van de prikpil. Heb deze nu ongeveer 3 jaar en behalve in de eerste periode nergens meer last van. Eens in de 12 weken koop ik hem bij de apotheek en ga ik langs de dokters assistente (geen afspraak nodig). Kost wel 12,50 per keer en wordt niet vergoed, maar ik zou echt niet meer zonder willen.
    Het schijnt overigens ook prima te werken tegen overgangsverschijnselen maar daar heb ik natuurlijk geen ervaring mee.

    Overigens, bedankt voor het aanbod van de munt-stek, ik heb interesse! Misschien volgende week woensdagmiddag op de biomarkt? Je kan me even mailen op budgetstudent@hotmail.com als je wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Veel kindjes krijgen en in de tussentijd borstvoeding geven? hihi ;)

    Alhoewel.. al die maanden niet-bloeden en niet-verband-kopen haal je bij een bevalling ruimschoots in, dus zo milieuvriendelijk is dat ook niet..

    Wat betreft het milieu.. in tampons zit 'tenminste' geen plastic? :S

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een behoorlijke kostenpost inderdaad. Vooral nu mijn dochters ook ouder worden, vliegt het maandverband er door heen.
    Helaas heb ik geen oplossing. Het meest milieuvriendelijk lijkt me die mooncup, omdat je dan ook geen vieze was hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelukkig heb ik door de Mirena-spiraal een stuk minder bloedverlies, en dus ook niet zoveel tampons of maandverband meer nodig. Ik vind het idee van chemisch bewerkte katoen in je lichaam stoppen niet fijn, maar gelukkig bieden de Helen Harper producten een goed alternatief. Ze zijn te koop bij Natuurwinkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Net zoals de vorige reactie heb ik een Mirena spiraaltje, nergens meer last van. Na het zetten wat spotting nog één keer echt ongesteld geweest (in mijn geval bleef dat toch al bij drie tampons) en nu niet meer. Het is een heel ander soort oplossing, maar...het werkt wel!
    Groetjes, Jemma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies hetzelfde in mijn geval. Ik menstrueer al 8 jaar niet meer vanwege de mirena spiraal. Om de 5 jaar vervangen, niks aan de hand. Ideaal.

      Verwijderen
  12. Ik gebruik de keeper (inderdaad wat zoeken in het begin zodat het niet teveel geknoei is) en voor de momenten dat dat minder ideaal is: natracare: biologische tampons en verbanden.
    Minder milieubelastend en minder lichaamsbelastend.
    Met de info die ik nu heb, zou ik nooit meer overwegen gewoon verband te gebruiken: als je ziet hoeveel pesticiden worden gebruikt in de conventionele katoenproductie... die wil je niet rond je lijf en al zeker niet erin.
    De superabsorberende korrels zijn enorm belastend voor de huid en gebruik je mi dus al zeker beter niet in de buurt van je meest gevoelige delen en slijmvliezen... hoewel het ergens wel handig is...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Misschien toch eens gaan oefenen met de Keeper. Ik ben er kennelijk niet zo handig in, want het werd een enorm geknoei. De prikpil is ook nog een overweging waard. De Mirena heb ik gehad, maar bleek bij mij een zeldzame reactie teweeg te brengen waardoor ik allerlei cystes kreeg. Geen succes dus. We modderen dapper voort, dank voor jullie reacties!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. jah ik heb ook de mooncup, sinds ehm kort dus, en het bevalt mij zo prima dat ik er zelfs een blogje over geschreven heb, vooral omdat ik van het bestaan hiervoor niet af wist... ik vind het niet lastiger dan een tampon....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Voor de lichte dagen (dus vanaf dag 3 ofzo) gebruik ik thuis wasbare inleggers. Even wennen maar het gaat prima. Voor de eerste 'zware' dagen gebruik ik bij voorkeur maandverband en/of tampons uit de natuurwinkel (ben even merk kwijt aangezien ik door zwangerschap en borstvoeding al lang niet meer ongesteld ben geweest). Het is shocking om te zien hoeveel wasbare/herbruikbare inleggers je gebruikt: anders zou dat dus wegwerp geweest zijn.
    Overigens draag ik nooit inlegkruisjes. Ten eerste maakt het gebruik ervan dat je meer afscheiding hebt en het creeert (te) veel afval. Mocht ik al eens een inlegkruisje wensen dat gebruik ik een (bio)katoenen inlegger - die heb ik in diverse soorten en maten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Interessant onderwerp eigenlijk! Ja, ik word dit jaar 50 en ben vanaf mijn 11e ongesteld, en flink ook. Ik ga niet uitrekenen hoeveel ik aan maandverband heb weggegooid, dan schrik me vast wezenloos. Mijn dochter (23) heeft een interessante theorie: vroeger kregen vrouwen 5, 6, 7, 8 kinderen en waren dus lang niet zo vaak ongesteld als de vrouwen van nu. Die zijn in hun leven gem. 450 keer ongesteld en daar is een vrouw niet op gebouwd. Zij slikt dus de pil door en regelt het zo dat ze 3 tot 4 keer per jaar ongesteld is. Ik vind het 't een beetje eng, maar er valt wel wat voor te zeggen. Ik hoop eigenlijk dat ik maar snel in de overgang kom, dan ben ik er tenminste van af ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. bij mij ook het Mirena spiraal : nauwelijks nog maandstonden. Misschien één dag per maand wat spotting. Financieel ook beter want goedkoper dan de pil en het gaat 3 jaar mee.
    @miekenoor : ik deel de mening van uw dochter. Ik was eerst ook ongerust over het uitblijven van mijn maandstonden door het spiraal omdat ik dit tegennatuurlijk vond. Mijn gynaecoloog bevestigde echter dat het beter is voor je lichaam omdat er niet steeds weefsel opgebouwd en terug afgebroken moest worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb sinds een jaar de me-luna cup. Ik heb wel gezocht naar een exemplaar met een ringetje onderaan, zodat het een stuk makkelijker te verwijderen is. Ik vind dit een hele fijne frisse manier van ongesteld zijn, en vind het vreemd dat dit soort producten nergens aangeboden worden, zelfs niet in de natuur winkel.
    Groeten, Loes (30)

    BeantwoordenVerwijderen