22 december 2009

zelf maken: vegetarische dim sum

Ik ben dol op dim sum, maar het is lastig deze in een vegetarische variant te krijgen. Er zit vaak kip, varken of garnaal door. Maar inmiddels heb ik een heerlijk recept gevonden dat niet te ingewikkeld is en waar geen vlees in zit.

Wat heb je nodig?

2/3 van een pak stevige tofu
een bakje shii take
een pakje met wontonvelletjes
3 á 4 teentjes knoflook
2 cm verse gember
2 lente-uitjes
een handje verse koriander (blaadjes en steel)

een stoompan of -mandje
een bakje water
chilisaus of sojasaus

1. ontdooi de wontonvelletjes

2. meng alle overige ingrediënten in een foodprocessor en hak ze flink klein

3. leg in elk wontonvelletje een theelepeltje van het gehakte mengsel

4. vouw het velletje dicht (zie plaatje voor een voorbeeld) en plak met natte vingers (vandaar het bakje water...) aan elkaar

5. leg de dim sums in de stoompan of -mandje en laat zo'n 25 minuten stomen (niet korter, het is belangrijk dat de paddestoelen goed heet zijn geweest!). Leg ze niet te dicht bij elkaar, want dan gaan ze vreselijk plakken. Het schijnt dat een bananenblad eronder het plakken aan de bodem van de stoompan voorkomt, maar met beleid los halen met een spatel werkte bij mij ook.

6. serveer de dim sums met een bakje sojasaus en een bakje chilisaus om in te dippen.

Dit is maar één voorbeeld van dim sum vulling, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen