19 december 2009

zelf maken: chai tea latte

Met dit koude weer zijn weinig dingen zo lekker als een heerlijk kruidige chai thee die je van binnenuit verwarmt. Bij hippe koffiezaken is het spul onbetaalbaar en daarom ben ik aan de slag gegaan met een eigen recept. Ik mix de kruiden vaak zelf - dat is relatief voordelig en ik vind het erg bevredigend om dingen vanaf de basis zelf te maken. Maar het is ook mogelijk om een chai-basis te kopen bij de natuurvoedingswinkel. Ik weet dat het van Yogitea bestaat, maar ongetwijfeld ook van andere merken.

Wat heb je nodig?

Voor een mooi voorraadje chai-mix (masala):
1 theelepel hele kruidnagels
1 theelepel vers gemalen peper uit de molen
1 theelepel kardamomzaad
1/2 theelepel (geraspte) nootmuskaat
1 theelepel kaneel (of een kaneelstokje)
1 theelepel gemberpoeder

Rooster de kruiden in een pan. Maal het vervolgens fijn in een keukenmachine en bewaar het in een luchtdicht bakje.

Hoe maak ik een chai tea latte?
1. Verwarm (soja)melk met (ongeveer) een kwart theelepeltje masala in een pannetje. Ik gebruik ook weleens vanille sojamelk.

2. Haal het van het vuur en doe er een theelepeltje normale (zwarte) theeblaadjes of een theezakje bij.

3. Laat het even trekken en zeef het vervolgens.
(NB: een alternatief is om theeblaadjes en masalamix in een thee-ei of -zeefje te mengen. Dan kun je het zeven bij stap 3 overslaan)

4. Voeg naar smaak suiker of honing toe. Ook een scheutje gembersiroop is hier trouwens erg lekker in!

12 opmerkingen:

 1. Ik verbaas me er vaak over hoe goedkoop het is om dingen zelf te maken, in vergelijking met het te nuttigen in restaurants. Een kopje koffie bijvoorbeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, ik sla soms stijl achterover als ik zie wat ze voor een kopje cappuccino of een glas verse jus durven te vragen. Maar als ik eerlijk ben zwicht ik wel af en toe, gewoon voor het verwen-gevoel als ik het een keer niet zelf hoef te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel goed. ook handig is 3 theelepels Bondi Chai Club Cinnamon poeder. (kost ongeveer 30 cent)en je hebt een chai tea latte als bij strbcks. kijk op bondichai.nl en binnen enkele dagen in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beetje late reactie, maar bij Xenos hebben ze 10 zakjes Chai thee voor 0,55. Zelf maken is leuker natuurlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En ik ga dit mengsel proberen om snoepjes van te maken. Chai snoepjes dus! Minder gezond maar ik ben heel benieuwd naar hoe het smaakt. (en de rest gebruik ik dan voor een lekker kopje thee)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed recept! Ze verkopen ook erg lekkere chai thee bij de Kaldi winkels. Bijvoorbeeld chai sansibar of chai sri lanka. Allebei erg briljant op zichzelf, maar ook erg lekker met wat extra (gestoomde) melk en honing erbij. Zakje 100 gram losse thee kost rond de drie euro, dus dat is ook een stuk goedkoper - en nog eenvoudiger! Hoop dat jullie er iets aan hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Anoniem: ik ga meteen zoeken of wij hier in de regio ook een Kaldi winkel hebben. Zegt me niets, maar wie weet! 3 euro is inderdaad niet duur!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij Vrouwtje Theelepel hebben we een speciale Rooibos Chai die echt heerlijk is om een Chai Latte mee te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vrouwtje Theelepel's Rooibos Chai; http://vrouwtje-theelepel.nl/rooibos-chai

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe lang is het kruidenmengsel ongeveer houdbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik houd als vuistregel aan dat wat er aan het eind van het seizoen over is opgebruikt wordt in de appeltaart (lekker hoor, chai appeltaart!). Ik durf het dus niet langer dan een maand of vijf, zes te gebruiken, maar aangezien het allemaal lang houdbare specerijen zijn moet langer ook geen probleem zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super chill! Baalde zo hard nadat mijn potje uit Zanzibar was gevallen en kon het hier niet in originele vorm vinden, zoals het daar echt gemaakt wordt. Nu zelf aan de slag :).

  BeantwoordenVerwijderen