03 december 2009

meditatie

Ik ben deze week niet goed in balans. Mijn agenda staat te vol met afspraken, ik moet oefenen voor mijn gebarentaalexamen en het Sinterklaasfeest wordt in mijn huis gevierd. Met als resultaat dat ik weliswaar van het ene leuke evenement in het andere rol, maar dat ik het te druk heb om er van te genieten.

Waarom is het toch zo moeilijk om niet alleen in je leefomgeving, maar ook in je hoofd eenvoudig te leven? Het is een misvatting te denken dat je door je huis op te ruimen en weinig geld uit te geven automatisch ook innerlijke rust hebt. Sterker nog, het draagt het risico in zich om ook weer een nieuw "moeten" te worden (ik Moet mijn huis bijhouden, ik Moet sparen!).

Een opgeruimd huis bijhouden en leren met minder toe te kunnen zijn simpelweg dingen die je op het spoor naar innerlijke rust kunnen zetten. Evenals het kweken van je eigen groenten of het repareren van kapotte spullen. Maar het is niet de eindbestemming; het is slechts een routekaart die je op weg helpt. En iedereen loopt daarin zijn eigen pad.

Als je er over nadenkt kun je eigenlijk op twee manieren beginnen met eenvoudiger leven: van buitenaf, door te werken aan dat opgeruimde huis of door het reduceren van je sociale verplichtingen. Maar het kan ook van binnenuit, door tijd te maken voor meditatie en door "mindful" te leven. Ik ben persoonlijk meer van de eerste methode. Maar naarmate ik meer afstand heb gedaan van ballast in de vorm van spullen en ambitie, ontstaat er van binnenuit meer behoefte aan contemplatie.

Iets heeft me er tot nu toe nog van weerhouden om een serieuze meditatiebeoefening te beginnen. Ik heb er meerdere keren over gelezen en aan gesnuffeld, ik heb zelfs al een mooi meditatiekussen in huis. Maar ik heb een zekere schroom om dagelijks tijd uit te trekken om in alle rust bij mezelf naar binnen te kijken. Misschien uit angst voor wat ik ontdek, misschien uit luiigheid, misschien omdat ik gewoon niet goed weet waar ik moet beginnen. Maar nu, met de kerst in zicht, een overlopende agenda en dito hoofd én met een onbevredigend gevoel dat ik waardevolle momenten zomaar ongezien door de vingers laat glijden, misschien is nu de tijd wel aangebroken om er serieus werk van te maken.

Wordt vervolgd.

6 opmerkingen:

 1. Ik vond deze lezing van Jon Kabat Zinn wel erg inpirerend:http://www.youtube.com/watch?v=3nwwKbM_vJc
  Ik heb er ook nog steeds moeite mee om tijd te nemen voor meditatie en als ik het doe, dan lukt het me nog steeds niet goed om mijn hoofd leeg te maken. Mindfullnes zit gelukkig niet alleen in meditatie, maar eigenlijk in alle dagelijkse dingen, zolang je ze maar met aandacht doet!

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, Lilian. Hij is inderdaad erg inspirerend! Ik heb een boek van de goede man thuis liggen (Where ever you go, there you are), maar dit trekt me over de streep om er eens goed voor te gaan zitten. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In een (wat oudere) Happinez staat een 100 dagen meditatieplan. Ben nog niet begonnen... Heb nog geen kussen haha. Maar ik herken veel in wat je zegt/schrijft, het moeten voorbij. Bij mijn dochter op school zong een schoolverlaatster, ik heb mezelf ont-moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Christel: ont-moeten, prachtig! Ik ben eerlijk gezegd nog steeds niet begonnen. Ik zeg tegen mezelf dat dat is omdat ik geen geschikte plek heb om te zitten. De zolder is te koud. De woonkamer te druk. De slaapkamer te rommelig. Kortom: smoesjes. Maar binnenkort pak ik mezelf écht bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo, nog een reactie, ik heb vandaag je blog ontdekt en ik vind het echt geweldig! Ik mis alleen je naam, jammer, kan hem nergens terugvinden. Maar ik heb lang nog niet alles gelezen. Ik heb me gelijk aangemeld als volger, dat wilde ik je laten weten zodat je je niet hoeft af te vragen wie die nieuwe is.Ik zag dat je een yogaopleiding gaat doen? of doet? Zeker doen, het is zeer waardevol en een enorme verrijking voor je leven.
  Marianne
  www.yogacentrum-heerlerheide

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,

  Dank je wel voor je reactie! Het klopt dat ik mijn naam nog nergens vermeld heb. Dat kwam aanvankelijk omdat het me beter leek om heel anoniem te blijven. Maar inmiddels heb ik ook een plaatje geplaatst, dus ik zal er ook een naam bij zetten.

  Ik doe de yoga-opleiding in Den Haag en ik vind het echt een kadootje!

  groetjes,
  Mieb

  BeantwoordenVerwijderen