27 december 2009

minder eten

In januari barst het dieetseizoen los. De Allerhande, die met kerst nog droop van de calorieën, zal in het volgende nummer waarschijnlijk in het teken staan van lichte menu's. Niet alleen in december, ook in de rest van het jaar eten we te veel. We werken gedachteloos pizza's, zakken chips of pakken koekjes weg, gewoon omdat het er is. Veel van onze welvaartsaandoeningen hangen direct samen met ons eetgedrag en dat is eigenlijk ook niet vreemd. Ik kan me niet voorstellen dat ons lichaam bedoeld is om zittend de dag in door te brengen, het ondertussen vullend met voedsel dat niet meer te herkennen is als iets dat ooit in de natuur heeft gegroeid.

Een goed voornemen dat ik voor het komende jaar heb is om simpelweg minder te eten. Ik lijd niet aan overgewicht, maar ik heb wel een grotendeels zittend beroep en beweeg vanwege mijn hardnekkige blessure te weinig. Ik ben er niet op uit om af te vallen, maar wel om bewuster te eten. En daarmee bedoel ik in dit geval een keer niet biologisch, vegetarisch en vitaminerijk, maar: ik wil me weer bewust zijn van het feit dat ik eet.

Het gebeurt me te vaak dat ik op het werk diep geconcentreerd mijn lunchpakket zit weg te werken en pas achteraf merk dat de broodtrommel leeg is. Of dat ik gedachteloos voor de tv iets zit weg te snacken wat ik niet eens geproefd heb. Ik heb geen hongersignaal gehad en eigenlijk ook geen verzadigingssignaal. Niet alleen ontwen je daarmee je lichaam aan te geven waar het behoefte aan heeft, maar het betekent ook dat je simpelweg teveel consumeert. Minder consumptie betekent minder uitputting van bronnen en minder vervuiling door productie en transport. En het is in dit geval nog gezonder ook.

Geen dieetgoeroes of -boeken met ingewikkelde recepten voor mij: gewoon mijn bord minder vol scheppen en stoppen met eten voordat ik vol zit. Wie doet er mee?

9 opmerkingen:

 1. Jouw goede voornemen is ook het mijne, vaak merk ik ook dat ik tijdens mijn werk opeens de broodtrommel heb leegegeten, zo gedachteloos.
  Bewust gaan eten lijkt me een goede zaak.
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe mee hoor.
  Ik heb net het boek 'verademing' besteld:
  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/verademing/1001004006420534/index.html

  Niet alleen gaan ze daar in op de ademhaling (ik adem standaard te snel), maar ook op rustig eten en nog veel meer dingen.

  En dat snoepen voor de t.v. he?
  Dat is mijn grootste uitdaging, om daar iets aan te doen.

  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe ook mee! Sinds ik me bewust ben van al het plastic om me heen, snoep ik (bijna) niet meer. Ik pak een appel of ik bak in het weekend een brownie of een lekkere taart. Het bevalt me heel goed. Dus hier nauwelijks snoep, koek of snacks uit een plastic verpakking. Maar brood eten doe ik ook vrij snel zonder me daar echt van bewust te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier nog zo iemand die zich erg bewust is van wat er soms zo klakkeloos naar binnen wordt gewerkt. Nu we in ons gezin allemaal een voedingstik hebben (mijn zoontje lactose-intolerantie, mijn man een erfelijk te hoog cholesterol en ikzelf in verband met mijn sarco) lezen we nagenoeg alle voedingsmiddelen na op "wat er in zit" en laten steeds meer van de foute dingen in de winkel staan. Niet alleen gezond, ook een stuk voordeliger en natuurlijk ook nog eens erg milieu verantwoord. Dus ja, hoe kan ik tegen jouw oproep nu nee zeggen?

  Een paar van mijn favo boeken op dit gebied:
  - waarom franse vrouwen niet dik worden
  - een leven lang fit
  - het genesis dieet en
  - ecofabulous koken

  Allen met dezelfde boodschap: eet gezond en zo puur mogelijk.

  Succes hé?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe ook mee. Sinds ik een groente-/fruitpakket heb, eet ik al gevarieerder en gezonder. Maar toch val ik voor snacks en koekjes... Om over heerlijk vers brood met kaas maar te zwijgen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Via Lekker Leven Met Minder lees ik hier nu blog na blog. Gelukkig is het vakantie, dus onze kleuter scharrelt nog in zijn pyjamaatje rond en zijn de pubers nog in diepe ruste. Van het afvinken van mijn to do-lijstje komt niet veel als ik hier nog lang blijf hangen. Die neiging is er wel. Ik gun me nu nog eentje: organized home of huisvlijt. Vooruit, nog twee dan. Kortom, ik doe ook mee. Een beetje aan de late kant, maar beter laat dan nooit. Dank je wel voor je herkenbare, verademende, enthousiasmerende verhalen. Heerlijk! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als notoire digibeet kon ik niet anders dan anoniem reageren. Dat doe ik nooit, dus reden om alle weerstand overboord te gooien en me te verdiepen in deze digitale wereld. Een andere keer. De net nog zo rustig rond scharrelende kleuter heeft inmiddels een spel klaargelegd en er is al een aanslag op zijn geduld gedaan... Nog even snel voor ook dit weer anoniem gebeurt: ik ben Jayne.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Jayne:leuk dat je meeleest,welkom hier! En herkenbaar...als ik eenmaal begin met blogs lezen dan rol ik van de een in de andere en voor ik het weet is de dag voorbij. Ze zouden eigenlijk een disclaimer op interessante blogs moeten plaatsen die daarvoor waarschuwt.

  BeantwoordenVerwijderen