19 april 2010

zelf maken: sapjes

Twee ons groenten en twee stuks fruit. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik zal er maar eerlijk voor uit komen: ik heb best moeite om aan mijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Niet dat ik ongezond eet (in tegendeel), maar ga je de porties écht wegen dan is twee ons groenten gewoon behoorlijk veel. Nu zijn er natuurlijk verschillende trucjes om je groente- en fruit-inname op te drijven. Wat frambozen in je havermout bij het ontbijt, een fruitschaal op het werk, wat worteltjes en selderijstengels als tussendoortje meenemen, salade bij het eten, een eenvoudige guacamole van rijpe avocado op een toastje, tomaatjes roosteren als hartige snack* voor 's avonds op de bank.

Maar een pas ontdekte methode om aan mijn dagelijkse dosis te komen is de juicer. Ik heb voor een paar losse centen een eenvoudige sapmaker (hoe heet zo'n ding eigenlijk?) op Marktplaats gekocht. Begin januari staan er tientallen voor een habbekrats te koop die in kerstpakketten hebben gezeten en ongebruikt worden aangeboden. Sindsdien gaan er grote ladingen groenten doorheen in Huize Bewuste Eenvoud. Komkommers, bleekselderij, wortels, bietjes, spinazie, tomaat, alles weet zijn weg te vinden naar de juicer. Ik ben er helemaal verslingerd aan geraakt want het is niet alleen lekker, maar na een glas vers groentensap in de ochtend stuiter je van de energie.

Recepten voor sappen komen eigenlijk neer op gezond boeren verstand. Lekkere en eenvoudige combinaties zijn tomaat-komkommer-bleekselderijsap en gember-bietjes-wortelsap, maar vrijwel iedere combinatie is mogelijk. Zelfs de wat ingewikkelder smaken als spinazie, paksoy, sla of kool worden lekker met wat druiven of een appel. En, niet onbelangrijk, zelfs de kinderen komen tegenwoordig zonder klagen aan hun dosis vitaminen!

Nog een paar tips:

- je hoeft de meeste ingrediënten niet te schillen (bij dingen als banaan en ananas uiteraard wel aan te raden)
- drink het sap meteen na bereiding op om het meeste profijt te hebben van de enzymen en maak direct de juicer schoon (gaat makkelijker en voorkomt schimmelvorming)
- direct op de nuchtere maag een glas groentensap schijnt het gezondst te zijn. Ik krijg er zelf in ieder geval een enorme stoot energie van.
- iets van de pulp door het sap roeren en opdrinken is goed voor de spijsvertering. Pulp van bietjes, gember of worteltjes gebruik ik ook wel om te verstoppen in muffins. Krijgen ze een leuk kleurtje van en voelt weer een stuk gezonder.
- laat je inspireren door de peperdure sapjes in het koelvak of google eens op "juicing". Ook combinaties die in soepen of sauzen voorkomen kunnen je op ideeën brengen (denk: gazpacho, komkommer/peterselie).
- het verschil tussen vergif en medicijn zit hem in de dosis. Een groot glas vers groentensap is meer dan genoeg; meer kan zelfs leiden tot hoofdpijn en maagklachten.

* simpel en heerlijk: snijd tomaatjes in vieren. Smeer ze in met een mengsel van olijfolie, balsamico-azijn, een snufje bruine suiker en flinterdunne plakjes knoflook. Laat ze een uurtje roosteren op 160 graden. In een plastic bakje een paar dagen houdbaar, maar hier in huis meestal in een uurtje weggesnackt.


appel-spinazie-peterselie-bleekselderijsap op de vroege zondagochtend

12 opmerkingen:

  1. Och wat een lekker receptjes en ineens bedenk ik me: "waar is mijn eigen sapcentrifuge?" Staat die stof te vangen op zolder? Waar heb ik hem gelaten? Ik ga morgen meteen op zoek! Dank je wel voor de tip!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pfff je maakt het me wel moeilijk. Ik had net de sapcentrifuge bestempeld voor de koninginnemarkt.... sinds ik weet dat vruchtensap ongezond is (zie de film: "Sugar, the bitter truth..." (Vruchtensap zit vol fructose maar zonder de vezels die het lichaam nodig heeft om dit goed te verwerken) maak ik er sowieso geen vruchtensap meer mee. En groentesap vinden ze hier thuis niet echt fantastisch. Maar goed, misschien moet ik het nog even heroverwegen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik mijn blender vooral in de zomer sinaasappels met aardbeien, heerlijk!!!
    Maar je hebt gelijk, ik eet ook best Ik probeer tegenwoordig de score wat op te voeren door af en toe sla en komkommer op mijn brood te nemen ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het woordje 'gezond' was weggevallen in mijn reactie ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. en nog meer, het moest zijn: ik eet ook best gezond, maar het is best moeilijk om 200 gram groenten per dag naar binnen te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ook zo'n periode gehad dat ik elke dag sapjes maakte, maar ik vond het altijd zo zonde van al die vezels die achterbleven. Nu maak ik smoothies in de blender, meestal van banaan, sinaasappel, peer, appel en wortel als basis, plus wat ik verder nog aan fruit in huis heb dat op moet. Als je daar een groot glas van op hebt, zit je al half vol. Wel een goed idee, morgen maar weer eens doen. Je tomaatjesrecept ziet er ook erg lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De sapcentrifuge gebruik ik niet veel meer. Wel de blender. Fruit gekombineerd met een schep havervlokken of nootje en wat sojamelk. Dat geeft een heerlijke dikke brij met vezels.groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Inderdaad, het is ook best zonde om de vezels weg te doen. Maar daar kun je dan wel weer een prutje voor in de macaroni mee maken ofzo. Maar nu ik jullie reacties gelezen heb denk ik toch dat de sapcentrifuge eruitgaat bij ons...ik heb een heel fijne keukenmachine en kan daarin ook allerlei groenten/vruchten prut/moes/puree/smoothies maken. :) Scheelt toch weer een apparaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij zijn hier thuis van de 'green smoothies', dus alles in de blender. Onlangs hebben we daar speciaal een heavy duty blender voor aangeschaft (want eerlijk is eerlijk: we willen de vezels wél graag binnenkrijgen, maar níet proeven)

    Fruit + groente-die-je-niet-proeft is echt geweldig, vooral met kinderen die anders niet zo graag die groente naar binnen werken. Spinazie is echt fantastisch wat dat betreft.. als je het met wat fruit mengt (appel of banaan) dan kun je niet eens proeven dat er spinazie in zit, ongeacht de hoeveelheid.

    Dan moet je alleen nog even een goede uitleg vinden voor waarom de bananenmilkshake zo groen is ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik denk inderdaad dat een blender of foodprocessor net zulke goede zaken verricht als een sapcentrifuge. Misschien nog wel beter, omdat de vezels behouden blijven. Bij het sappen houd ik wel in de gaten dat het fruit er hooguit wat smaak aan toevoegt, maar dat de meerderheid draait om groenten. Aan het fruitquotum komen we hier in huis toch wel :-)

    @Linda: is dat niet gewoon een Shrek-power bananenshake? :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lees op veel plekken dat groente en fruit combineren slecht is voor je spijsvertering en je darmen, gaat gisten. Telt dit voor sappen ook niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je gevoelige darmen hebt is in één keer beginnen met sapjes wel een belasting. Ik heb daar gelukkig niet zoveel last van, maar het is iets om rekening mee te houden als je dat wel hebt. Je zou kunnen beginnen met het scheiden van groenten en fruit en met kleine hoeveelheden, maar voor de beginnende juicer zijn sapjes die alleen uit groenten bestaan tamelijk lastig te verteren qua smaak. Een appeltje toevoegen maakt de smaak al snel wat toegankelijker.

      Verwijderen