01 april 2010

foodwatch

Eerder deze week schreef ik al iets over voedsel en de - ontbrekende - objectiviteit van gezondheidsclaims. Vanochtend lees ik in Genoeg (over een bron van inspiratie gesproken!) dat er zoiets bestaat als foodwatch. Soms worden je wensen wel héél snel verhoord!

Foodwatch is een nog jonge stichting die zich inzet voor eerlijk eten en eerlijke informatie over eten. Ze worden gefinancierd door donateurs en dat zijn wij: consumenten. Er zitten dus geen belangen van de overheid of enige belanghebbende industrie achter. Ze doen kritisch onderzoek naar etiketten en gezondheidsclaims en ze bestoken Brussel voor betere voedselwetgeving. Het roept bij mij het beeld op van een soort Keuringsdienst van Waarde maar dan met een extra toefje lobby. Via de website kan de consument zelf misleidende producten aanmelden voor nadere inspectie en een georganiseerde reactie naar de fabrikant.

Het uitpluizen van etiketten en claims heeft sinds hun start in januari al een paar aardige bevindingen opgeleverd. Zo bevat Appelsientje Multivitamientje Hollandsfruit geen Hollands fruit maar gezoet water en wat buitenlands vruchtenconcentraat. Per dag moet je zo'n 107 droge Cracottes van Lu wegwerken (2782 calorieën!) om aan je dagelijkse hoeveelheid vezels te komen. De ingrediënten van Hero Fruitontbijt aardbei-sinaasappel en Hero sinaasappel-banaan zijn nagenoeg identiek en guess what? De smaakjes komen niet uit fruit maar gewoon uit de fabriek.

In Duitsland bestaat foodwatch al 8 jaar en hebben ze inmiddels de nodige successen op hun naam staan. Mooi dat het initiatief nu ook in Nederland start! Wat mij betreft zeker een beweging om in de gaten te houden.

5 opmerkingen:

 1. Ja, echt hartstikke goed wat ze doen.
  Ik zag bij Vara Kassa al de 'ontmaskering' van die producten.

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wanneer heb je de Genoeg ontvangen? Ik heb hem nog steeds niet...een andere blogger had hem afgelopen zaterdag al!

  En foodwatch is top!! Heb ik een tijdje geleden ook iets over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, inmiddels is mijn Genoeg ook binnen.
  *Opgelucht*

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je gewone natuurlijk voedingmiddelen koopt en niet die rommel uit de fabriek heb je nooit meer een 'foodwatch' nodig. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja kinderen vinden inderdaad dat soort producten erg spannend en een gewoon stuk fruit 'saai'. :-)

  BeantwoordenVerwijderen