02 april 2010

hooikoorts

Ieder jaar, net als ik de aandrang krijg om euforisch door de wei te huppelen tussen de lammetjes en het frisse lentegroen, word ik overvallen door de eerste niesbui van het seizoen. En dan herinner ik het me weer: de benauwdheid, het onophoudelijke genies, de rode ogen, de snotterigheid, de jeuk in mond, gehemelte en oren, kortom: hooikoorts.

Zo ironisch dat mijn enthousiasme voor het mooiste seizoen van het jaar direct keihard de kop in wordt gedrukt door die irritante pollen. Helaas blijft het niet bij mijn overgevoeligheid voor pollen, maar ook appels, peren, perziken, meloenen, tomaten en verschillende soorten noten zijn de komende maanden taboe. En laten dat nou net allemaal dingen zijn die ik bijzonder lekker vind.

Alle denkbare antihistaminen en homeopatische middelen heb ik al eens gebruikt en tot nu toe heb ik moeten concluderen dat
a. het niet werkt of
b. het middel (nog) erger blijkt dan de kwaal (bijwerkingen als neerslachtigheid, een opgefokt gevoel, extreme slaperigheid of ontzettende vreetkicks heb ik allemaal langs zien komen).

Dit seizoen ga ik eens proberen of een andere aanpak wil lukken. Van verschillende sites heb ik tips bij elkaar geplukt in de hoop dat een nieuwe insteek het leed de komende maanden iets wil verzachten:

- handen en gezicht (nog) regelmatiger wassen
- een netipot gebruiken in de ochtend en de avond (nu nog op zoek waar ik zo'n ding kan vinden)
- een klein likje vaseline aan de binnenkant van mijn neus smeren om de pollen "op te vangen"
- kleding binnen laten drogen zodat er geen pollen in blijven zitten
- vermijden van alle voedingsmiddelen waar sporen van noten, ei en melk in zitten, want dit verergert de jeukerigheid in mijn mond en de benauwdheid
- acupressuur toepassen bij acute benauwdheid (hier staan wat voorbeelden van oefeningen)
- veel water drinken om de boel lekker door te spoelen
- het schijnt dat het eten van lokale honing je helpt resistenter te worden tegen lokale pollen, maar ik weet nog niet of ik dat aan durf

Hebben jullie nog tips of beproefde huismiddeltjes die helpen tegen hooikoorts? Dit snotterende proefkonijn houdt zich van harte aanbevolen!

10 opmerkingen:

 1. Misschien is het handig om je anti-histaminekuur ruim te beginnen voor het hooikoortsseizoen begint. Volgens mij is de bescherming dan beter. Bij Lidl & Aldi kun je deze tabletten krijgen voor 0,99. Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, bij ons helpt pollinosan (= homeopathisch) dus wel prima. Heb jaren last gehad van hooikoorts, gelukkig alleen in jan/feb (ik ben allergisch voor 1 bepaalde boom, kennelijk) maar sinds ik tegen die tijd pollinosan gebruik heb ik nergens meer last van.
  Overigens: geregeld douchen zodat de pollen uit je haar gespoeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WAt vervelend! Die netipot kun je misschien bij de apotheek bestellen. Ook zag ik hem wel eens bij een webwinkel met ayurvedische artikelen. Sterkte,Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Lege Zakken vrouw: dat is inderdaad niet duur. Heb je enig idee welke antihistamine het is? Loratadine (die stof uit o.a. Allerfree) en natriumcromoglicaat (de werkzame stof in o.a. Prevalin) blijken er bij mij nogal heftig in te hakken qua bijwerkingen. En een lichte depressie of kilo's extra Mieb schiet een beetje zijn doel voorbij.

  @Meibloempje: Pollinosan deed helaas niet zoveel bij mij. Vaker douchen is inderdaad wel een goeie tip; in dat haar van mij kunnen de nodige pollen blijven hangen.

  @Izerina: ik zal weleens googlen; onze apotheek is nogal van de oude stempel en wars van alle niet-westerse en niet-conventionele producten, dus dat heeft weinig kans. Maar online moet wel iets opleveren. We gaan op zoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik herken je klachten, heb ze zelf ook. Wat betreft de hooikoorts is het bij mij altijd inderdaad veel met water in aanraking komen, ook veel meer water drinken.
  Wat betreft het fruit: als je het 30 seconden in de magnetron opwarmt en vervolgens laat afkoelen zijn de stoffen waar je allergisch voor bent weg. Dit geldt alleen als je in je allergie-periode wel bijv. appeltaart kan eten. Als je zelfs dat niet kan verdragen moet je het maar niet proberen. Noten mijd ik persoonlijk in de pollentijd. De naam voor de allergie met het fruit en noten is oral allergy, aldus de do=ietiste van mijn dochter.
  Succes ermee!
  Gr Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De tableten van Lidl zijn Cetirizine weet ik zo uit mijn hoofd en van Aldi volgens mij ook. Hopelijk werkt dit bij jou beter. Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Kopka: Dat is een supertip, dank je wel! Ik heb inderdaad geen last van appeltaart of appelmoes, maar wel van gewoon een stuk appel. Het valt in dit seizoen gewoon niet mee om aan mijn dosis vitamines te komen. Ik ga het meteen proberen!

  @Lege Zakken Vrouw: die heb ik volgens mij nog niet eerder gehad. En voor dat geld is het zeker het proberen waard. Zou het dan toch een keer nies-vrij gaan lukken dit seizoen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vervelend hè, die hooikoorts. Weet wat het is want heb het 't hele jaar door....Ik gebruik soms 'pine' Bach druppels.(die neem je in) Maar eerlijk gezegd is er niet veel aan te doen. Prevalin en dergelijke druppels helpen heel even en dan is het weer huilen met de pet op (letterlijk). Ik kom altijd hevig huilend winkels binnenlopen en schaam me dan ook best wel eens maar inmiddels heb ik altijd een zakdoek paraat en doe verder alles waar ik zin in heb, al moet ik zeggen dat het wel frsutrerend is om weer voor de zoveelste keer hevig tranend over de hei of door de stad te wandelelen. Sterkte er mee! Hatsjie. Groetjes, Jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik gebruik smilabell van fytobell...de eerste die mij echt heel goed hielp(werkt in op de bijnieren,is een kruidentonica)
  van de chemische middeltjes blijf ik af,die putten je bijnieren alleen maar meer uit.

  gr ~Bib~

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik gebruik flixonase neusspray via de huisarts helpt enorm

  BeantwoordenVerwijderen