25 april 2010

luisteren

When you know how to listen, everybody is the guru
Ram Dass

Misschien is deze quote voor anderen een open deur, maar bij mij zette het een actueel dilemma in een ander perspectief. Soms hoef je dingen niet al piekerend uit te puzzelen, maar kom je er veel beter uit als je denken vervangt door luisteren. Luisteren naar de visie van mijn lief, naar het commentaar op mijn blog, naar een vriendin en - niet in de laatste plaats - naar mezelf. En dan bedoel ik niet zozeer het luisteren met mijn oren, maar meer het luisteren met mijn onderbuik.

Ik besef nu pas dat keuzes maken niet altijd een rationele exercitie met plussen en minnen hoeft te zijn. Hoe is het mogelijk dat ik deze leeftijd heb moeten bereiken om dat te beseffen? De hersenen uit, de oren aan en het hart open. En dan blijkt kiezen opeens helemaal niet zo moeilijk meer.

5 opmerkingen:

 1. Gisteren nog dacht ik toen ik even op je blog was: "hoe zou het zijn met haar 'dilemma'?" Fijn dat je nu een manier hebt kunnen vinden om daar een antwoord op te vinden. Ik zelf vind het wel lastig om het knopje te vinden waarmee ik m'n hersenen uit kan zetten, maar ik blijf zoeken.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je zo luistert,komen ook de juiste boodschappen/berichten op je pad.Dat kan zelfs een zin in een tv programma zijn. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een mooie gedachte die ik vandaag mee neem! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben 48 en ontdek het vandaag pas...

  Heb je plaatje 'geleend'. Vind het erg goed symbool staan voor de essentie van je verhaal (en het mijne).

  Stuur me aub. berichtje als je het 'lenen' liever niet hebt.

  Cheers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Warvis: geen probleem hoor! En zo zie je, dat leeftijd niet de bepalende factor is voor sommige inzichten. De bepalende factor is het leven zelf. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen